Šį pavasarį miesto tarybos posėdžiuose meras A. Visockas, administracijos direktorius Tėvynės Sąjungos – LKD partijos narys A. Bartulis pristatinėjo savo 2017 metų darbų ataskaitas. Ataskaitose jų valdomi Šiauliai klesti.

Jų teigimu, mieste vyksta daugybė remonto ir renovacijos darbų, kuriems atlikti įvykusiuose konkursuose sutaupoma milijonai eurų. Skamba gražiai, kol susimąstai, kaip konkursų metu galima kažką sutaupyti. Įmanomas tik vienas variantas, užsišauki dvigubą kainą, kuri konkurso metu sumažėja iki rinkos kainos ir giriesi, kaip sutaupei. Čia tokia savigyra.

Savigyra užstrigo, kai direktoriaus paklausiau konkretaus skaičiaus, rodančio tų darbų rezultatus. Pirmus du kartus direktorius kantriai ir ilgai kalbėjo, kad nereiktų pasakyti konkretaus skaičiaus. Paklausus trečią kartą, kantrybės netekęs meras A. Visockas liepė direktoriui į mano klausimą neatsakinėti.

Ko bijo meras? Kaip ir visi ypatingai „gerai“ ir „skaidriai“ dirbantys merai, A. Visockas bijo tiesos. 2017 metai Šiauliams buvo labai blogi. Ne, jie nebuvo blogesni už 2016. Blogi ta prasme, kad miesto ekonomikos vystymąsis labai atsilieka nuo kitų Lietuvos didmiečių.

Nesvarbu, kiek mokyklų ir darželių sutvarkei, kiek gatvių išasfaltavai, kiek arenų ir stadionų pastatei. Vietovės, miesto gyvybingumą, patrauklumą geriausiai atspindi vienintelis rodiklis –miestiečio vidutinis darbo užmokestis (VDU). Airijoje visai nėra valdiškų vaikų darželių, bet žmonės gausiai emigruoja būtent ten, nes gali užsidirbti.

Statistika Šiauliams negailestinga. Vidutinis darbo užmokestis 2017 metais Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Panevėžyje pakilo daugiau, kaip 70 eurų. Šiauliuose – 33 eurais. Net „antros lygos“ miestuose: Alytuje, Utenoje, Telšiuose atlyginimai praeitais metais didėjo atitinkamai 54, 46, 47 eurais. Šiaulių didmiestyje 2017 metais VDU tapo mažesnis, nei Pakruojo kaimiškoje savivaldybėje, kurioje VDU per metus padidėjo 75 eurais. Visuose apskrities rajonuose VDU padidėjo daugiau nei Šiauliuose. Išskyrus Kelmę.

Mano nuomone, pagrindinė Šiaulių bėda šiuo metu yra miesto meras A. Visockas. Apie tai, kaip jis meluoja, kaip visą energiją skiria įbauginti konkurentus ar jam neįtikusius, tampydamas juos po įvairias tarnybas, komisijas ir teismus, jau rašiau.

Atkreipiu jūsų dėmesį į tai, ką meras pristato, kaip didžiausią savo darbo pasiekimą: „Šiauliai jau garsėja, kaip principo miestas, tai svarbus idėjinio lygmens pasiekimas. Taip pat pavyko pasiekti nuoseklumo ir tikslumo planuojant tolimesnį miesto vystymąsi – į naują lygmenį pakeltas miesto strateginis planavimas. Strateginio plano skaičiai beveik idealiai sutampa su biudžeto skaičiais.”

Greičiausiai, jūs, kaip ir aš, nieko nesupratote apie kokį savo pasiekimą dėsto meras, bet realybė yra tokia: Šiaulius pakelti į naują „idėjinį lygmenį“ yra paprasčiau, nei sustiprinti miesto ekonomiką ir padidinti šiauliečių atlyginimus.

Šiaulių miesto tarybos narys Arūnas Rimkus

Užsak. Nr. 584

Į viršų