Šiaulių miesto mokykla tapo bene garsiausių pasaulyje informacinių technologijų kompanijų bičiule. Vykdyto projekto metu Šiaulių Salduvės progimnazijai perduota mokymo įranga, kurios vertė keliasdešimt tūkstančių eurų. Savo ruožtu, Šiaulių miesto savivaldybė inicijuoja miesto mokykloms tinkamiausios skaitmeninės mokymo aplinkos testavimą.

Baigiantis mokslo metams Salduvės progimnazija gali pasidžiaugti atnaujinta technologijų baze. Mokyklos partneriais viename projekte tapo pasaulio informacinių technologijų gigantų atstovai. Nuo kitų mokslo metų mokiniai galės tobulinti programavimo įgūdžius, pasitelkę „Minecraft Education Edition“ ir virtualiosios realybės įrangą. Taip pat praktiškai visų dalykų mokytojai turės galimybę vesti interaktyvias pamokas naudojantis „Office 365“ virtualiąja aplinka. Mokiniai klasėse dirbs naujais nešiojamaisiais kompiuteriais. Naujausią mokiniams patrauklią mokymosi aplinką padėjo sukurti jungtinės pajėgos: „Microsoft Lietuva“, „Lenovo“ ir „Office 365 akademija“.

Salduvės progimnazijos direktorė Natalija Kaunickienė sako, kad mokyklos kolektyvas, išgirdęs apie galimybę įkurti „Microsoft“ klasę, dėjo daug pastangų, kad tai įvyktų. Jau nuo sausio mėnesio mokytojai nuotoliniu būdu mokėsi dirbti su nauja programine įranga. Šia sistema noriai naudojasi įvairiausių dalykų mokytojai. Naujas galimybes išbandę mokiniai tvirtino, kad technologijos tikrai padeda kur kas labiau įsigilinti į mokomųjų dalykų turinį, nei sėdėjimas prie vadovėlių ar pratybų.

Pasak „Microsoft Lietuva“ atstovų, pagal Salduvės progimnazijoje sukomplektuotą įrangą tokio tipo klasė Lietuvoje yra pirma. Jos vertė – apie 30 tūkstančių eurų.

klase 1

Simbolinę naujos klasės atidarymo juostelę su projekto partneriais ir mokyklos vadove perkirpęs Šiaulių miesto meras Artūras Visockas pasidžiaugė, kad naujausių technologijų naudojimu aktyviai besidomintys mokytojai nebijo eksperimentuoti, kad stengiasi pamokų medžiagą pateikti patraukliai ir inovatyviai, nors dėl to ir privalo daugiau laiko skirti pasiruošimui ir įgūdžiams stiprinti.

Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo Gintauto Sitniko teigimu, šiuolaikines technologijas ugdymo procese jau taiko didžioji dalis Šiaulių miesto mokyklų, dauguma jų modernią įrangą įsigijo savo pastangomis.

klase 2

„Iki šiol mokyklos savo nuožiūra rinkosi technologijas ir programinę įrangą. Buvo įsigyta ir vėliau nepasiteisinusių dalykų, todėl dabar Savivaldybės iniciatyva skirtingo tipo mokyklose – pradinėje, progimnazijoje ir gimnazijoje – testuojame naują skaitmeninę mokymo aplinką. Joje turi būti integruoti įvairių mokomųjų dalykų skaitmeniniai vadovėliai, parengtos užduotys visų klasių moksleiviams. Jei vienas produktas nepasiteisins, ieškosime kito, bet norime rasti tinkamiausią sistemą, kuria galėtų naudotis ir kitos miesto mokyklos“, – sakė Gintautas Sitnikas.

sitnikas

Savivaldybės administracija atrenka skaitmeninės mokymo aplinkos sistemą, kuri būtų pritaikoma skirtingą technologinę bazę turinčiose įvairaus dydžio mokyklose, nepriklausomai nuo kompiuterizuotų kabinetų skaičiaus. Mokiniams ir mokytojams turi būti prieinama skaitmeninių vadovėlių ir elektroninių pratybų biblioteka, parengtos mokymo programas atitinkančios diferencijuoto sudėtingumo užduotys. Sistema turi turėti galimybę darbo grupėse ir individualiai užtikrinti grįžtamąjį ryšį, ja galima naudotis jungiantis įvairiais išmaniaisiais įrenginiais.

Microsoft 365

SAVIVALDYBĖS INFORMACIJA

Į viršų