Jau daug metų Šiaulių „Juventos“ progimnazija garsėja stipriais vaikų meno kolektyvais, puikiais muzikos pedagogais, konkursuose laurus skinančiais jaunaisiais atlikėjais. Dabar „Juventos“ bendruomenei būtų galima pavydėti ir pažangos mokymo procesuose diegiant moderniausias technologijas. Net ir išmaniosios lentos, kurios dar nėra tapusios įprastu reiškiniu visų mokyklų klasėse, čia jau keičiamos naujausios kartos įranga.

Gal kam skambės kaip paradoksas, bet per daug metų muzikinės pakraipos mokyklos vardą užsitarnavusios Šiaulių „Juventos“ progimnazijos vadovas Vytautas Girčius yra įsitikinęs, kad muzika nėra tikslas. Muzika yra ir kaip pagalba mokiniams lavinant ilgalaikę atmintį, dėmesio koncentraciją, laiko planavimą. Tai nėra naujiena – daugiau nei prieš pusę amžiaus japonai yra nustatę, kad muzika ypač reikšminga lavinant vaikus, nes muzikuojant atsirandantis emocinis ryšys tik padeda įtvirtinti įgūdžius. Ieškodama kitų priemonių mokinių gebėjimams stiprinti, mokykla žengia ir toliau. Nuo kitų metų visi pradinukai turės kassavaitinius šachmatų užsiėmimus. Šachmatų būrelį jau lankantys „Juventos“ jaunieji šachmatininkai penkerius metus yra Lietuvos mokyklų žaidynių prizininkai, antrus metus jie niekam neužleidžia pirmos pozicijos. Mokykloje mokiniai treniruojasi žaisti šachmatais, kokiais žaidžia didmeistriai pasaulinio lygio varžybose.

j2

Kad su muzika artimai bendraujantys vaikai puikiai „sutaria“ su programavimu ir inžinerija, įrodo pasiekimai robotikos srityje. Mokykloje nuolat vyksta VEX robotų užsiėmimai, komanda jau keletą metų skina prizines vietas šios robotų rūšies šalies varžybose. Iš „Robotiados 2017“ varžybų „VEX IQ Challenge“ juventiečiai parsivežė antro laipsnio diplomą.

j3

„Robotų užsiėmimuose vaikams tenka susipažinti su konstravimo, inžinerijos ir programavimo pagrindais, labai praverčia matematikos žinios“, – pasakojo progimnazijos direktorius Vytautas Girčius.

Pradinukų, užsienio kalbų ir kitose pamokose yra užduočių, kurias reikia atlikti planšetiniais kompiuteriais. Tokios mokymui pritaikytos „Apple“ įrangos, kuri susieta ir su „Apple TV“, yra trys komplektai. Juos mokykla įsigijo krepšelio lėšomis.

j4

Kokybiška žinomo gamintojo produkcija pasirinkta po karčios patirties, kai nepasiteisino Azijos šalyse gaminti įrenginiai, kurių, dėl palyginti prastos kokybės ir menkų integravimo galimybių, klasės beveik nenaudoja. Informatikos klasėje įdiegta ir dar viena naujovė – vienas itin galingas kompiuteris „aptarnauja“ visas mokymo vietas. Ant mokinių stalų tik ekranas ir klaviatūra su pele. Jokio papildomo triukšmo ir techninių trukdžių.

Vienoje klasėje prie naujosios kartos išmaniosios lentos jungiasi novatoriška kubų sistema. Specialūs ergonomiški kubai, ant kurių vaikams patogu sėdėti ir ilsintis, ir pamokų metu, kartu tampa užduočių atlikimo įrankiu. Pavyzdžiui, mokytojui tikrinant išmoktą medžiagą, kubai puikiai pakeičia įprastinius testų lapelius – vaikai kaip atsakymą atverčia kubą tam tikra puse į viršų, o figūroje įmontuotas elektroninis modulis mokinio „atsakymą“ realiu laiku perduoda į išmaniosios lentos ekraną. Vaikai dėmesingai seka mokytojo klausimus, o kartu yra priversti pajudėti rinkdamiesi teisingą atsakymą. 

j5

Išskirtinę klasę apžiūrėjęs Šiaulių miesto meras Artūras Visockas juokavo, kad čia galėtų vykti jei jau ne Savivaldybės tarybos, taip bent komitetų posėdžiai, kur taip pat reikia nuolat fiksuoti balsavimo rezultatus.

„Iš tiesų džiaugiuosi pažanga ir čia diegiamomis naujovėmis. Kiek žinau, progimnazijos direktorius Vytautas Girčius dalį technologijų taikymo idėjų parsivežė iš didžiausios pasaulyje moderniausių ir naujausių mokymo priemonių parodos Londone. Norėčiau, kad ir kitų vadovų darbo išvykos teiktų tiesioginę naudą įstaigų veiklai. O dabar į „Juventos“ progimnaziją mokytojai iš įvairiausių šalies miestų ir miestelių jau atvyksta mokytis ne tik muzikos mokymo metodikos, bet ir semiasi išmaniųjų technologijų taikymo patirties“, – teigė Šiaulių meras Artūras Visockas.

Šiaulių „Juventos“ progimnazijoje rengiamame seminare, per kurį vyks modernių technologijų taikymo ugdymo procese mokymai, visos dalyvių vietos buvo užsakytos vos per keliasdešimt minučių. Vytautas Girčius įsitikinęs, kad technologijos ugdymo procesas netektų prasmės, jei nebūtų išmanančių ir gebančių jį išradingai naudoti pedagogų. „Juventos“ bendruomenė gali pagrįstai didžiuotis mokytoja Egle Bukiene, kuri pripažinta 2017 metų inovatyviausia matematikos ir IT mokytoja Lietuvoje.

SAVIVALDYBĖS INFORMACIJA

 

Į viršų