Šį pavasarį mieste pradedami Šiaulių veidą pakeisiantys rekonstrukcijos projektai. Dar pernai rangovai ėmė darbuotis Saulės Laikrodžio aikštėje, dabar prasidės ir Prisikėlimo aikštės atnaujinimas, netrukus po to, kiti dideli darbai. Pasak specialistų, vykdant darbus bus keičiamos ne tik aikščių, skverų, takų ir šaligatvių dangos, tačiau bus atnaujinami ir želdynai. Prastos būklės medžius ir krūmus pakeis specialiai miesto sąlygoms pritaikytos augalų rūšys.

Mieste augantys medžiai ne tik formuoja miesto įvaizdį ir estetinį vaizdą, bet ir yra svarbus aplinkos kokybę gerinantis veiksnys. Želdinių juostos valo orą, atskiria eismo zonas nuo gyvenamųjų namų, mažina triukšmą. Tačiau mieste tinkančių augti medžių rūšių nėra itin daug. Renkant medžius, reikia, kad jų sodinukai nebijotų skurdaus dirvožemio, nebūtų jautrūs maisto medžiagų ar drėgmės trūkumui. Nepritaikytos rūšys miesto sąlygomis išgyvena gerokai trumpiau, nei tokio pat amžiaus medžiai gamtoje. Augalų amžių sutrumpina užterštas oras, žiemą barstomos druskos, kamieno sužalojimai.

Teritorijose, kuriose šiemet arba kitais metais prasidės viešųjų erdvių atnaujinimo darbai, medžiai buvo sodinti prieš pusšimtį metų, arba dar seniau. Želdinių specialistų – dendrologų, tikrinusių miesto medžius aikštėse ir prie gatvių, nuomonė vienareikšmiška – nemaža dalis medžių yra prastos būklės, juos reikia pakeisti naujais augalais.

Šiaulių miesto savivaldybė, įvertinusi specialistų rekomendacijas, pagal galimybes stengsis išsaugoti kuo daugiau medžių, tokios pat nuomonės turbūt laikosi ir didžioji dalis gyventojų. Šiaulių miesto mero Artūro Visocko prašymu yra atliekamas papildomas želdinių vertinimas. Ekspertai pakartotinai tikrina medžių būklę ir pateiks išvadas, ar verta išsaugoti bent dalį jų. O vietoj tų medžių, kuriuos teks kirsti, bus atsodinama net ir dar daugiau, tinkamų augti miesto sąlygomis augalų. Be to, visuose projektuose bus atsodinami ne jauni sodinukai, o jau paauginti medžiai.

kolegija

Draugystės prospekto rekonstrukcijos projekto rengėjai siūlė naikinti visus prie gatvės augančius kaštonus. Nors jie nebėra geriausios būklės, tačiau yra jaunesni nei kiti miesto centre augantys medžiai. Pasikonsultavus su želdynų specialistais, nuspręsta juo palikti.

Deja senųjų kaštonų teks atsisakyti Kaštonų alėjoje, liks tik keturi, įėjimą į Zubovų parką žymintys medžiai. Po alėjos atnaujinimo joje sužaliuos nauji rausvažiedžiai kaštonai, jų bus tiek, kiek ir šiuo metu – 50.

Šiauliečiams labai aktualus senojoje Vilniaus g. bulvaro dalyje augančių medžių likimas, dėl to jų būklė vertinama pakartotinai. Sprendimas dėl galimo jų atnaujinimo bus priimtas vėliau.

Jau pačiu artimiausiu metu šiauliečiai pamatys plušančius rangovus Prisikėlimo aikštėje. Pirmieji darbai gyventojų nenudžiugins, bus šalinamos senos liepos, eglės ir kiti medžiai. Pagal patvirtintą projektą, Prisikėlimo aikštės dalyje, kuri šiuo metu grįsta raudona skaldele, medžių nebus. Pasak Prisikėlimo aikštės projekto autoriaus, architekto Vytenio Rudoko, su dalimi senųjų medžių teks atsisveikinti dar ir dėl to, kad kai kurie jų auga ant įvairių inžinerinių trasų ir vamzdynų, kuriuos, prieš klojant naujas dangas, taip pat numatyta pakeisti.

rudokas

Bendras Prisikėlimo aikštėje ir jos prieigose augančių medžių skaičius po rekonstrukcijos ne tik nesumažės, bet netgi padidės. Tokio pat principo bus laikomasi ir atnaujinant kitas miesto erdves.

 

Savivaldybės administracija

Į viršų