Tarptautinės muzikos dienos proga paskelbti ir apdovanoti geriausi lietuvių kompozitorių kūriniai - dviejų 2009 m. vykusių muzikos kompozicijos konkursų prizų laimėtojai.

Nuo 2001 m. Lietuvos kompozitorių sąjungos rengiamų Geriausių metų kūrinių rinkimų laureatai šešiose kategorijose išrinkti iš 64 įvairių žanrų kūrinių, kurių premjeros įvyko 2009 metais.

Sceninių kūrinių kategorijos laimėtoju tapo Bronius Kutavičius už muziką nebyliam režisieriaus Karlo Teodoro Drejerio (Carl Theodor Dreyer) filmui "Žanos d'Ark aistra". Geriausiu simfoniniu kūriniu pripažintas Žibuoklės Martinaitytės "Tūkstančiai durų į pasaulį", geriausiu kameriniu kūriniu - Justės Janulytės "Naktų ilgėjimas". Vokalinės muzikos kategorijoje nugalėjo Ramūno Motiekaičio "Symphonie de Septembre", o prizas už geriausią elektroakustinę kompoziciją atiteko Artūrui Bumšteinui už "Penkias dainas".

Taip pat buvo renkamas geriausias kūrinys jaunųjų kompozitorių kategorijoje, šio prizo laimėtoja - Rūta Vitkauskaitė su "Daina apie medį, upę, jūrą ir žemę".

Chorinių kūrinių konkursui, kurį tradiciškai organizuoja Lietuvių liaudies kultūros centras ir šiemet jam talkinusi Lietuvos kompozitorių sąjunga, iš pateiktų beveik 100 kompozicijų jungtinė muzikologų, kompozitorių ir chorvedžių komisija atrinko 15, kurios buvo apdovanotos organizatorių įsteigtomis premijomis ir papildomais prizais dviejose kategorijose.

Paprastesnės muzikos kalbos kūrinių, tinkamų mėgėjų, jaunimo ir vaikų chorams, kategorijoje pirmąją premiją laimėjo Gedimino Kalino "Ave Maria", antrąją - Sonatos Tamašauskaitės "Taukšt taukšt - nykštukai", trečiąją - Ramintos Šerkšnytės "Lopšinė". Papildomi prizai buvo įteikti Algimantui Bražinskui už "Jūros baladę", S. Tamašauskaitei už "Juodulio svajones" ir Raimundui Martinkėnui už "Lietuvos vardą".

Sudėtingesnių, labiau išplėtotų kompozicijų, skirtų pajėgesniems chorams, kategorijoje pirmąją premiją laimėjo Vaclovo Augustino kūrinys "Tykus tykus", antrąją - Donato Zakaro "The Rain Has Held Back", trečiąją premiją pasidalijo Mindaugas Urbaitis už "Tris liturginius chorus" ir Jurgita Mieželytė už "Stanzas of the Soul". Net tris papildomus prizus surinko kompozitorius Giedrius Svilainis už kūrinius "Amor omnia vincit", "Išjojo, jojo sodauto" ir "Sodai, sodai, leliumoi". Papildomi prizai taip pat atiteko Daliai Kairaitytei už kūrinį "Alau aluti" bei Vytautui V. Barkauskui už dainą "Senos gatvės", pranešė Lietuvos muzikos informacijos ir leidybos centras.
Eltos inf. 
Į viršų