Lietuvos Nepriklausomybės dienai skirtos iškilmės vyko Vilniuje. Bet dar prieš jas, vos tik atskridęs į Vilniaus oro uostą, Lenkijos prezidentas Bronislavas Komorovskis (Bronislaw Komorowski) išskubėjo į Jano Sniadeckio lenkų gimnaziją Šalčininkuose. 80 procentų šio rajono gyventojų sudaro lenkai, rašo penktadienio numeryje laikraštis "Rzeczpospolita”.

Pasak Lenkijos leidinio, ši išvyka nebuvo suderinta su Lietuvos atstovais. Lietuviai apie ją buvo tik informuoti. "Tai neprieštarauja diplomatiniams papročiams, bet iš neoficialių šaltinių sužinota, kad Lietuvos pareigūnams vizitas į Šalčininkus sukėlė didelį susirūpinimą ir juos papiktino”, - teigia "Rzeczpospolita”.

"Lenkijos ir Lietuvos santykiai yra labai įtempti, tad jei prezidentas B. Komorovskis lankėsi Šalčininkuose be mūsų valstybės valdžios žinios, tai - labai negeras dalykas. Esant dabartinei situacijai politikai privalo apgalvoti kiekvieną savo žingsnį”, - sakė Lenkijos laikraščiui publicitas Tomas Baranauskas, portalo "Alkas” redkolegijos narys.

Lenkijos stebėtojų nuomone, prezidento B. Komorovskio apsilankymas Šalčininkuose turėjo būti solidarumo su Lietuvos lenkais ženklas ir parodyti nepritarimą Lietuvos valdžios politikai jų atžvilgiu.

Lietuvos lenkai skundžiasi esą diskriminuojami, ypač švietimo srityje.

Eltos inf.

Į viršų