2013-05-11 03

Tomas Snapkauskas turėjo galimybę čia pat aikštėje tapti sporto žurnalistu ir pakalbinti šalia jo buvusią Sonatą Vanagaitę.
Giedriaus Vaitkevičiaus nuotr.

Barbora DEGULYTĖ
Ketvirtadienį Šiaulių miesto stadione įvyko draugiškos „Gintros-Universiteto“ ir „Šaulių“ ekipų rungtynės. Lygiosios 3:3 komandų netenkino, todėl tik po 11 metrų baudinių serijos paaiškėjo, kad pergalę 4:3 iškovojo vyrai. Tokiu būdu komandos padėjo Šiaulių universiteto Humanitarinio fakulteto studentams vykdyti akciją prieš smurtą šeimoje „Išliek pyktį sportuodamas“.

Moterų komandai trūko pajėgiausių žaidėjų
„Gintros-Universiteto“ komandai teko kautis be vienos lyderių Rasos Imanalijevos. Kitos merginos žaidė už Lietuvos jaunimo iki 17 metų (U-17) rinktinę. Komandos žaidėjos apgailestavo, kad nėra Dovilės Gailevičiūtės, Simonos Veličkaitės ir Renatos Jevtušenkaitės.
Komandos žaidė du kėlinius po 25 minutes. Vos prasidėjus rungtynėms komandos ėmėsi žvalgybos ir neskubėjo mušti įvarčio, tačiau netikėtas Šarūno Jurevičiaus įvartis galva pralaužė ledus. Po šio įvarčio Deivydo Lunskio marškinėlius vilkėjęs komandos kapitonas buvo nubaustas geltona kortele už tai, kad nusivilko marškinėlius. Neilgai trukus Sonata Vanagaitė sugebėjo išlyginti rezultatą. Dar po kiek laiko dar vieną įvartį „Gintros-Universiteto“ komandai pelnė Greta Kaselytė ir išvedė komandą į priekį – 2:1. Išlyginamąjį įvartį pelnė Niko Tokičius – 2:2. Merginoms nieko neliko, kaip tik dar labiau pasistengti dėl pergalės. Trečiąjį įvartį „Gintros-Universiteto“ ekipai pelnė Samanta Karasiovaitė. Nors merginos turėjo persvarą, tačiau išlaikyti iki rungtynių pabaigos jos nepavyko. Rungtynių pabaigoje „Šiauliams“ įvartį pelnė Tomas Birškys. Tik po baudinių serijos paaiškėjo, kad pranašesni „Šiaulių“ vyrai. Jie pergale džiaugėsi taip lyg iškovoję čempionų titulus.
Rungtynių metu netrūko smagių situacijų. Tomas Snapkauskas turėjo galimybę čia pat aikštėje tapti sporto žurnalistu ir pakalbinti šalia jo buvusią Sonatą Vanagaitę. „Šiaulių“ vartus akylai saugojęs Paulius Pocius netikėtai paliko vartus ir prisijungė prie kolegų.

Vyrai žaidė techniškiau
Sonata Vanagaitė sako, kad prieš vyrus žaisti labai sunku. „Jie yra greitesni ir techniškesni. Aišku, smagu, kad jie gan gražiai su mumis žaidžia. Pakankamai sunku įmušti įvartį į Pauliaus Pociaus saugomus vartus – juk jis profesionalas. Manau, kad nereikia šeimoje naudoti smurto, todėl, kad susitarti dėl visko galima taikiai. Šios rungtynės yra labai gera akcija prieš smurtą“, – teigia žaidėja.
Šarūnas Jurevičius po dviejų kėlinių buvo patenkintas savo įvarčiu ir antrojo neplanavo. „Merginos šiek tiek „kerta“ per kojas. Vieną įvartį įmušiau ir šiandien jau užtenka. Prieš merginas gana sunku žaisti. Pirmą kartą išėjau į puolimo poziciją. Manau tokios akcijos prieš smurtą padeda vyrams suprasti, kad reikia mylėti savo moteris ir jas gerbti“, – sako „Šiaulių“ komandos kapitonas.

Visi sutartinai kartojo, kad smurtauti nevalia
Tomas Snapkauskas yra prieš smurtą šeimoje, tačiau neužtaria vyrų, kuriuos muša moterys. „Jei moteris sugeba mušti vyrą, vadinasi, kad jis yra silpnas“, – sako „Šiaulių“ žaidėjas. Jam pritaria vartininkas P. Pocius, kuris sako, kad vyras negali būti silpnas.
Ilgametė „Gintros-Universiteto“ komandos žaidėja Gitana Kerpienė prieš pat rungtynes sakė, kad vyrus galėtų įveikti tik tuomet jei jie žaistų su dvejomis surištomis kojomis. Pasak G. Kerpienės smurtas šeimoje atsiranda tuomet, kai žmonės pradeda gyventi kartu atėję iš visiškai skirtingų šeimų. „Vieni būna auklėjami vienaip, o kiti – kitaip. Tuomet prasideda bandymai vienas kitą perauklėti. Atsiranda tokių vyrų, kurie sako, kad jei žmoną mušu, ji myli mane labiau. Kai kuriems vyrams tai atrodo normalu. Tikrai nemažai žinau tokių šeimų. Aišku, būna, kad smurtauja moterys, tačiau tai man yra labai keista. To aš neįsivaizduoju, tačiau, matyt, kartais to reikia“, – šypsosi G. Kerpienė. Pasak jos, jei šeimoje kyla nesutarimai, reikia skirtis. „Dažnai sako, kad reikia gyventi dėl vaikų, tačiau tai visiška nesąmonė. Reikia gyventi taip, kad vaikai nematytų smurto, o tik meilę ir grožį.“

2013-05-11 04

Rungtynių metu „Šiaulių“ vyrams teko ne kartą kristi po „Gintros-Universiteto“ merginų kojomis.
Evaldo ČERNIAUSKO nuotr.


Į viršų