Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijoje (VDU ŽŪA) antruosius mokslo metus netrukus užbaigs inžinerijos eksperimentinės klasės veiklose dalyvaujantys kelių šalies rajonų aukštesniųjų klasių moksleiviai. Šis unikalus projektas šiandien akivaizdžiai paneigia mitą, kad dabartiniams jaunuoliams niekas nėra įdomu. Šiuo atveju bendradarbiaujant vietos savivaldybėms, vietos verslo atstovams, švietimo įstaigoms ir edukacinį turinį sukūrusiai VDU ŽŪA akademinei bendruomenei, moksleivius siekiama paskatinti įgyti inžinerinį išsilavinimą bei grįžti kurti pridėtinę vertą regionuose. Ir tai vyksta sėkmingai – susidomėjimas klasės veiklomis tarp moksleivių auga, jų  nusiteikimas studijuoti tampa vis labiau motyvuotas. Pats projektas iš Rokiškio rajono, kuriame Rokiškio verslo klubo iniciatyva buvo įsteigta pirmoji Lietuvoje tokia eksperimentinė klasė, jau išsiplėtė į Biržus, Joniškį, Pasvalį, Plungę. Inžinerinės krypties užsiėmimai, tik kiek kitokiu, moduliniu principu, integruojant į pamokų tvarkaraštį, vyksta ir Kaišiadorių bei Kauno rajonų gimnazijose.

Tikėjosi tik smagios išvykos į didmiestį – gavo nuorodą į perspektyvią profesiją

„Rokiškio inžinerijos klasės veiklose dalyvauju antrus mokslo metus, ir tai man padėjo priimti sprendimą, ką ir kur studijuoti – tai bus naujausia VDU Žemės ūkio akademijos Inžinerijos fakulteto studijų programa „Tvarioji inžinerija“, juolab kad mano paties tėtis yra ūkininkas ir technika man nesvetima nuo vaikystės. Tiesą sakant, kai mokykloje išgirdome apie Rokiškio verslo klubo pasiūlymą nuvažiuoti į Kauną, į VDU Žemės ūkio akademiją, su klasiokais manėme, kad tai bus tiesiog smagi išvyka. Bet mūsų laukė nerealiai įdomūs užsiėmimai. Sunku net perteikti, su kokiu užsidegimu dėstytojai kalba apie tvarumo svarbą, modernias technologijas, tausojančiąją žemdirbystę. Taip pat turėjome galimybę apsilankyti VDU Žemės ūkio akademijoje vykstančiose įspūdingo masto žemės ūkio parodose bei savo gimtojo rajono verslo įmonėse. Iki tol daugelis net nenutuokėme, kokio aukšto lygio technologijos jose yra įdiegtos“, – inžinerijos klasės veiklų įspūdžiais dalijasi Rokiškio rajono Pandėlio gimnazijos vienuoliktokas Arminas Zinkauskas. Pašnekovas pasakoja, kad jo klasėje yra susibūrusi vaikinų grupė, kuri kartu dalyvauja Inžinerijos klasės veiklose, vadovaujant VDU ŽŪA mokslininkui lekt. dr. Mantui Rubežiui, už pasiekimus moksle nacionaliniuose apdovanojimuose „Lietuvos garbė“ pelniusio nominaciją „Metų šviesulys“. Moksleiviai drauge rengia baigiamąjį projektą apie šiaudų panaudojimo kurui technologiją, drauge planuoja kitąmet pradėti ir studijas VDU ŽŪA Inžinerijos fakultete. Vaikinams žinoma ir tai, kad visus ketverius studijų metus Žemės ūkio ministerija VDU ŽŪA studentams, pasirinkusiems agrosektoriui svarbias studijų programas, visus keturis studijų metus kiekvieną mėnesį mokės 100-250 Eur/mėn. dydžio stipendijas. Taip pat visi studentai gali pretenduoti į Akademijos partnerių, rėmėjų ir mecenatų skatinamąsias stipendijas bei studijuodami atlikti praktikas ar sėkmingai įsidarbinti pagal studijuojamą sritį ir gauti atlyginimą.

 Savivalda ir verslas vienijasi bendram tikslui

Savo rajono moksleiviams Inžinerijos eksperimentinę klasę įsteigusios Joniškio rajono savivaldybės meras Vitalijus Gailius teigia neabejojantis šio tęstinio projekto reikalingumu ir sėkme.

„Šiuo metu pati savivaldybė susiduria su problema, kai reikia rasti valstybės tarnautoją, kurio pareigybei būtinas inžinerinės krypties išsilavinimas. Analogišką iššūkį patiria ir rajono verslo įmonės, ir žemės ūkis, kuriame ypač sparčiai diegiamos naujausios technologijos ir dirba pasaulyje pažangiausia technika“, – inžinerijos specialistų poreikį argumentuoja V. Gailius. Pašnekovas pasakoja, kad jo vadovaujama savivaldybė neformaliajam ugdymui teikia ypatingą dėmesį – Joniškio rajono mokyklose vaikai robotikos, informatikos pagrindų mokosi nuo pat pirmosios klasės. „Švietimo kokybei gerinti ugdymo įstaigoms skiriami asignavimai  ir bendruomenės pačios sprendžia, kam panaudoti lėšas. Savivaldybės pareiga pasirūpinti, kad ir atokaus rajono vaikai turėtų ne mažesnes galimybes tobulėti kaip didmiesčių gyventojai. Todėl vienijamės su VDU Žemės ūkio akademija ir savo rajono verslo įmonėmis, remiančiomis Inžinerijos eksperimentinės klasės projektą bei sudarančiomis vaikams galimybę susipažinti su gamybos procesais“, – kalba pašnekovas, pastebintis, kad regionų ateičiai visų pirma reikalingi išsilavinę specialistai, nes pažangios investicinės kompanijos ateina ne ten, kur pigi darbo jėga, o ten, kur žinios ir kompetencija. Todėl teisingiausias kelias šiandien – ugdyti vaikus ir kurti aplinką, motyvuojančią juos  gyventi ir dirbti gimtajame regione.

Joniškio rajono savivaldybės mero V. Gailiaus nuomonę visiškai palaiko ir Plungės pramoninkų asociacijos koordinatorė Kristina Gelumbinckienė. Pašnekovės teigimu, kai Plungės technologijų ir verslo mokykloje pernai buvo inicijuotas VDU Žemės ūkio akademijos atstovų ir vietos pramonininkų susitikimas, pastarųjų nuomonė buvo vienareikšmė – verslas yra suinteresuotas  gyvybingumu ir plėtra, ir tam reikia ir reikės vis daugiau aukštos kvalifikacijos specialistų, o VDU ŽŪA Inžinerijos eksperimentinė klasė – instrumentas padėti šiems specialistams užaugti.

„Pačių vaikų skleidžiama pozityvi žinutė apie projektą yra efektyviausia jo reklama. Šiuo metu Plungės inžinerijos eksperimentinėje klasėje turime net 90 dalyvių. Ir jau tenka pasistengti, kaip juos visus nuvežti į užsiėmimus VDU ŽŪA“, – su šypsena kalba pašnekovė, atkreipianti dėmesį, kad ir pačioje Plungėje pramoninkai projekto dalyviams mielai atveria įmonių vartus bei  supažindina su gamybos procesais, nes projekto idėja dalį žinių vaikams įgyti VDU ŽŪA, dalį – vietos pramonės įmonėse.

„Iš tiesų moksleivių motyvacija, jų konstruktyvūs klausimai maloniai stebina. O moksleivius savo ruožtu stebina, kokios modernios įmonės dirba gimtajame rajone ir, kad jie iki šiol apie tai net nežinojo. Be abejo, negalime tikėtis, kad visi jie studijuos inžineriją, o baigę studijas grįš dirbti į gimtąjį regioną. Tačiau Plungės rajono savivaldybė, pramonės ir agrosektoriaus atstovai esame susikibę už rankų ir dedame visas pastangas, kad mūsų miestas ir rajonas gražėtų, kad gyventojams rastųsi naujų įvairių paslaugų ir veiklų, nes tik taip galime tikėtis išlaikyti jaunus žmones“, – įsitikinusi K. Gelumbinckienė.

Daugiau suteiktų žinių – tvirtesni moksleivių apsisprendimai

 „Panašiomis problemomis gyvenantys kaimyninių rajonų verslininkai prieš kelerius metus esame pasirašę jungtinės veiklos sutartį ir įkūrę Aukštaitijos verslo sąjungą. Apie VDU ŽŪA inžinerijos eksperimentinės klasės projektą ir sužinojome iš savo partnerių – šio projekto iniciatoriaus Rokiškio verslo klubo. Pasvaliečiai verslo atstovai nutarėme, kad ir mūsų vaikams narytė tokioje klasėje būtina. Džiugu, kad verslo iniciatyvą remia ir Pasvalio rajono savivaldybė. Bendromis pastangomis inžinieriaus profesiją šioje klasėje jau „matuojasi“ per 50 rajono moksleivių“, – pasakoja Pasvalio  verslininkų asociacijos „Verslo žiedas“ atstovas Antanas Kairys, pastebintis, kad didžiajai daliai šios klasės narių buvo netikėtumas sužinoti, jog gimtajame Pasvalio rajone veikia visos Europos mastu išskirtinė įmonė, sujungusi bioetanolio, biodujų, elektros, šiluminės energijos gamybos procesus į vieną grandinę ir veikianti visiškai be jokių atliekų, kad Pasvalyje gaminami maisto produktai pasiekia net tolimos Japonijos rinką. „Naujos žinios, tikimės, motyvuos moksleivius rinktis inžinerijos kryptį bei matyti savo karjeros kelią Pasvalyje“, – teigia A. Kairys.

Inžinerijos eksperimentinės klasės atsiradimą Biržų rajone iniciavęs VDU ŽŪA alumnas, šalyje žinomas visuomenės veikėjas, šiuo metu Biržų rajono ūkininkas Viktoras Rinkevičius teigia, kad šiame šalies regione žemės ūkis ir su juo susijusi maisto perdirbimo pramonė yra svarbiausi gyvybingumo garantai. Todėl šių sektorių atstovams itin rūpi, kas juos pakeis ateityje. Ir tai visų pirma galėtų ir turėtų būti išsilavinimą įgijęs vietos jaunimas.

Rinkevičiaus idėją biržiečiams prisijungti prie VDU ŽŪA projekto aktyviai parėmė ir vietos verslininkai. „Verslas yra suinteresuotas savo jaunųjų kraštiečių ugdymu ir yra nusiteikęs remti projektą ir finansiškai, ir interaktyviai pristatant moksleiviams pažangias gamybos technologijas bei atskleidžiant modernių įmonių darbuotojų darbo pobūdį“, – pasakoja Biržų rajono verslininkų asociacijos prezidentas Tomas Bekeris.

350 narių skaičių perkopęs projektas – moksleivių ir pedagogų diskusija, paremta praktine patirtimi

Prieš dvejus metus pirmasis mintį, kad regionams turint tikslą apsirūpinti inžinerijos specialistais, turi vienytis mokslas, verslas ir savivalda, iškėlė Rokiškio verslo klubo prezidentas, agroverslo įmonės „Ivabaltė“ generalinis direktorius Irmantas Tarvydis. Šiandien, VDU ŽŪA inžinerijos eksperimentinei klasei išsiplėtus į kelis šalies regionus, išaugus į antro lygio Rokiškio inžinerijos klasės koncepciją ir projekte dalyvaujančių moksleivių skaičiui perkopus 350, pašnekovas su šypsena prisimena, kaip drauge su VDU ŽŪA atstovų komanda važinėjo po Rokiškio rajono bendrojo lavinimo mokyklas, ragindamas moksleivius tapti inžinerijos klasės nariais. Tuo metu tikėtasi,  kad geriausiu atveju susirinks viena standartinio dydžio klasė, t. y. apie 30 žmonių. Tačiau rezultatas gerokai pranoko lūkesčius.

Kalbinto Biržų „Saulės“ gimnazijos direktoriaus Marius Skardžiaus nuomonė taip pat vienareikšmė  – atsakingai profesiją besirenkančiam moksleiviui nepakanka vien perskaityti lankstinuką apie vieną ar kitą studijų programą, juolab,, kad tokių lankstinukų siūloma begalė. „VDU ŽŪA Inžinerijos eksperimentinės klasės pranašumas tai, kad jos veiklos ne vienkartinė akcija, o tęstinis projektas. Argumentuota motyvacija susiformuoja tuomet, kai jaunam žmogui sudaromos sąlygos pamatyti aplinką, kurioje mokysis, o vėliau dirbs, kai savo sričių geriausi profesionalai atskleidžia konkrečios specialybės specifiką. Į kitą lygmenį tuomet persikelia ir moksleivio diskusija su pedagogu – profesijos patarėju“, – reziumuoja M. Skardžius.

Pranešimą paskelbė: Elena Bagdonavičiūtė, Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademija

Į viršų