20 minučių – tik tiek užtruks šio patiekalo, kuris dažnai vadinamas karališkuoju, pagaminimas. Jau visame pasaulyje pamiltas itališkasis rizoto šiandien vis dažniau gaminamas ir lietuvių restoranuose, tuo tarpu laiko pritrūkę žmonės jį taip pat renkasi greitiems pietums ar vakarienei. Iki šiol dvejojančius išbandyti šį patiekalą, lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ atstovai ragina nepabijoti ir įsileisti į savo namus itališkos virtuvės kvapus.

Ryžiai kitaip
„Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė sako, kad rizoto gamyba gali būti prilyginama menui ir reikalauja įgūdžių, tačiau virtuvėje susidūrus su sunkumais neverta nuleisti rankų, nes patiekalo skonis atperka visas pastangas. Anot jos, svarbu, kad verdant ryžius rizotui, jie nesuliptų. Šią, dažnai net ir pradedantiesiems šefams kylančią problemą galima išspręsti labai paprastai – virimui tereikia skirti lygiai 16 minučių, o tuomet ryžius iškart išimti iš puodo.  

„Ryžiai ne tik padeda subalansuoti norimą kūno svorį, bet ir apsaugo nuo lėtinių ligų, palaiko energiją ir atkuria glikogeno lygį po sporto treniruočių. Taip pat glitimo neturintys apvalieji ryžiai yra puikus pasirinkimas jo netoleruojantiems žmonėms. Taigi, vakarienei ar pietums pasirinkus gaminti rizotą sugaišite ne tik nedaug laiko, bet pritaikę įvairius ingredientus apdovanosite savo organizmą visomis reikalingomis maistinėmis medžiagomis bei vitaminais“, – sako B. Baratinskaitė.

Pašnekovė priduria, kad rizotą galima gaminti su mėsa, grybais, krevetėmis, daržovėmis, o tai atveria visas galimybes eksperimentams virtuvėje. Taip pat, anot jos, svarbiausia, vos pagamintą rizotą iš karto suvalgyti, kol šis dar nespėjo atšalti. Pastovėję ilgesnį laiką apvalieji ryžiai sulimpa ir taip patiekalas praranda savo pirminį skonį.

Ta proga maisto gamybos ekspertė dalijasi dviem rizoto receptais, atpūsiančiais į virtuves itališko dvelksmo.

Veganiškas rizoto su grybais
Reikės: 250 g pasirinktų grybų, 4 šaukštų kokosų aliejaus, 1 šaukšto balzaminio acto, smulkiai supjaustyto svogūno, 3 skiltelių smulkiai supjaustyto česnako, žiupsnelio druskos, pusantro puodelio apvaliųjų ryžių, 5 puodelių daržovių sultinio, ½ puodelio mielių, 1/3 puodelio petražolių ir smulkinto balzamiko.

Įkaitinkite didelį puodą iki vidutinės ugnies ir į jį pilkite 2 šaukštus kokosų aliejaus, svogūnus, česnaką. Viską pagardinkite žiupsneliu druskos ir maišydami masę virkite maždaug 10 min. Tuomet suberkite ryžius ir pavirkite dar apie 2–3 min. Į šią masę supilkite 2 puodelius sultinio, o masei šiek tiek sutirštėjus, supilkite likusius. Virkite viską dažnai maišydami iki kol rizotas suminkštės. Kai ryžiai bus paruošti, supilkite mieles ir viską dar kartą sumaišykite.

Tuo metu į iki vidutinės ugnies įkaitintą keptuvę dėkite grybus, pilkite 2 šaukštus kokosų aliejaus ir viską pagardinkite žiupsneliu druskos. Kepkite grybus iki kol jie gražiai apskrus. Tuomet sumažinkite ugnį ir supilkite balzaminį actą. Viską išmaišykite ir kepkite dar 2–3 min. Kai tai padarysite, į paruoštą rizotą įpilkite grybų padažą, pagardinkite petražolėmis ir viską išmaišykite. Rizotą patiekite dubenėliuose.

Karališkasis rizoto su vištiena
Reikės: 50 g sviesto, 85 g rūkytų lašinių taukų, 1 smulkiai supjaustyto svogūno, 250 g stambiai supjaustytų jūsų pasirinktų grybų, 300 g apvaliųjų ryžių, 150 ml balto sauso vyno, 1,4 l vištienos sultinio, 140 g virtos ir smulkiai supjaustytos vištienos, 50 g tarkuoto parmezano, žiupsnelio petražolių.

Įkaitintoje didelėje keptuvėje ištirpdykite sviestą. Dėkite lašinių taukus ir kepkite dar 5 min. ant silpnos ugnies. Suberkite svogūną, kepkite dar 10 min., kol svogūnas suminkštės. Sudėkite grybus ir viską toliau maišydami virkite 5 min.

Tuomet suberkite ryžius į puodą verdančio vandens ir virkite ant vidutinės ugnies 2 min., kol jie taps skaidrūs. Į mišinį supilkite vyną ir leiskite jam šiek tiek pavirti. Tuomet supylę ketvirtadalį vištienos sultinio virkite dar 20 min., iki kol tekstūra pasidarys kreminė, primenanti pudingą.

Į išvirtus ryžius berkite vištienos gabaliukus, viską trumpai pašildykite. Dėkite parmezaną ir petražoles, tuomet uždenkite viską ir palikite 5 min., kad į ryžius įsigertų daugiau skysčio. Patiekalą galite pagardinti papildomai pridėdami parmezano.

„Šis karališkasis ryžių patiekalas gali būti gaminamas ir be vištienos. Taip jis puikiai tiks vegetarams, kurie į savo maisto racioną nori įnešti daugiau įvairovės. Nebijokite eksperimentuoti, nes rizotas – nėra kaprizingas patiekalas, į jį galite įtraukti daugiau žalumynų ar žuvies produktų“, – pataria maisto ekspertė B. Baratinskaitė.

Į viršų