Nuo 1995-ųjų kiekvieną pavasarį – gegužės 13 d. – Šiaulių miesto Gegužių progimnazija švenčia mokyklos vardadienį. Ši data šiais metais ypatinga 6D klasės mokinei Emai. Ji pristato pirmąją autorinę kūrybos parodą „Sapnai“. Ši paroda netradicinė – tai skaitmeninių piešinių video- pristatymas virtualiose erdvėse.

Autorė – be galo kūrybinga, smalsi ir darbšti. Nuo pat mažumės, kiek save pamena, nepaleidžianti iš rankų pieštuko, piešdavusi ir ant popieriaus lapo, ir ant knygos puslapio. Emos smalsumas atvedė ją į nepažįstamas, naujų potyrių suteikiančias menines pievas.

Pasak Emos, pats didžiausias džiaugsmas aplankė ją, kai 12-ojo gimtadienio proga iš artimųjų gavo dovanų kompiuterinę piešimo lentą. Šis kūrybinis „instrumentas“, naudojant nemokamą piešimo programą „KRITA“, leido mažajai dailininkei įgyvendinti visas savo fantazijas, perteikti jas taip, kaip supranta, kaip jaučia, kaip intuityviai ranka vedžioja kiekvieną piešinio minties detalę. Šiuolaikinių personažų, būtybių stebėjimas bei jų piešimas mokomųjų filmukų pagalba išaugo į pačios Emos kurtas būtybes – mistines žmogystas.

Emos parodą sudaro 16-os sapnų motyvai bei plakatas, kuriame autorė sukūrė savo magišką autoportretą. Parodos vaizdai keičiasi skambant muzikiniam takeliui Promise Reprise iš žaidimo „Sillent Hill 2“. Visi sapnai mažosios dailininkės susapnuoti, išgyventi ir užfiksuoti piešiniuose, kurių personažai – Emos sapnų herojai.

Kiekvieną autorės sapną gaubia magiška galia, jų pavadinimai „Laiko cirkas“, „Ugnies žirgas“, „Burtininkė“, ir kt. Kiekvienas sapnas – atskira istorija, su sapno aprašymu. Darbai – ryškūs, kontrastingų spalvų, išsiskiria savaip suvokiama kompozicija bei idėja. Juk niekada nežinosi, kuo kvepės nakties sapnas: ką ten sutiksi, kokius naujus burtus išbandysi, gal pamatysi savo praeitį, o gal sutiksi savo svajonę, ar net pamatysi didžiausią baimę?

Vienas iš sapnų karalystės darbų skirtas šiandienos aktualijoms – koronavirusui. Emos mama – medikė, tad mergaitei ypač artima viruso problematika, todėl nupieštas mistinis angelas – tarsi pranašas, kad kova laukia nelengva, ir pergalė prieš virusą gali įsigyventi tik tada, jei žmonės bus sąmoningi ir supratingi vienas kitam.

Pasak Emos, kad ir koks sapnas bebūtų – jis visada patars ir kažką išpranašaus.

Į viršų