Alumni susitikimas
Šiaulių universiteto gimnazijoje rinkosi buvę mokiniai – vyko tradicinis Alumni susitikimas. Visą savaitę buvę mokiniai varstė gimnazijos duris ir lankė savo klasių vadoves, kuratores, mokytojus. Ne atsitiktinai pavadintas ir šventinis susitikimo vakaras „Gera Tave matyti“. Užaugę, subrendę, svajojantys, siekiantys ir pasiekę – tokie susirinko ŠU gimnazijos alumni.

Renginio metu muzikiniais pasirodymais džiugino gimnazijos muzikantai: IV klasės mokinė Greta dovanojo dainą „Kol myliu“, abiturientė Evelina atliko dainą savo kūrybos dainą „Atleiski man“, į nuotaikingą šokio šėlsmą pakvietė „Šokantys gimnazistai“, o I a klasės mokiniai pristatė savo originalųjį rankų šokį. Smagus ir nuotaikingas choro „Poco“ ir jo Alumni pasirodymas dar kartą įrodė, kad buvę mokiniai neskuba užverti gimnazijos durų ilgam – jie ir toliau čia grįžta.  Vakaro vedėjai – III klasės mokiniai Samanta ir Dominykas  – pakvietė susirinkusiuosius pasinerti į prisiminimus. Gimnazijos direktorius Juvitas Giniotis šiltai pasveikino svečius. Apdovanojant draugiškų krepšinio varžybų nugalėtojus buvo padėkota gimnazijos sporto salėje kovojusioms Alumni komandoms ir ŠUG jaunių komandai. 1-ąją vietą užėmė XII laidos Alumni (Donatas Pilipuitis, Kornelijus Tamošaitis, Karolis Rekštys, Stasys Kardašius,  Airidas Ramanauskas).

Saugesnio interneto diena
Šiaulių universiteto gimnazijos mokiniai paminėjo Tarptautinio saugesnio interneto dieną, paskelbtą Europos komisijos iniciatyva. Renginys organizuotas integruojant anglų kalbą, taip siekiant ne tik pateikti svarbios informacijos, bet ir gilinti kalbos mokėjimą, susikalbėjimo bei rašymo įgūdžius.

Gimnazijos I-III klasių mokiniai pamokų metu anglų kalba rinko duomenis apie grėsmes, tykančias internete, jų priežastis ir galimus būdus kaip jų išvengti. Pokalbiai su mokiniais leido suprasti, kaip jie mato interneto naudą ir kokias grėsmes įžvelgia. Informacija, pateikta jauno žmogaus, diskusijos ir įžvalgos naudingos kiekvienam. Tad visa surinkta medžiaga buvo pristatyta mokinių paruoštuose plakatuose bei iškabinta gimnazijoje. Mokiniams ruoštis padėjo anglų kalbos mokytoja Giedrė Šidlauskienė.

Gimtosios kalbos puoselėjimo diena
Gimtosios kalbos dieną gimnazistai  dalyvavo įvairiose netradicinėse veiklose bibliotekose, žiūrėjo ir aptarinėjo filmus, dalyvavo viktorinose, kur pagilino arba pasitikrino žinias, kūrė, dalinosi mintimis ir savo patyrimais.  

Gimtosios kalbos diena IV klasių mokiniams buvo skirta pažinčiai su kitokiu Vaižgantu – jie žiūrėjo režisieriaus Eimanto Belicko dokumentinį filmą „Tumo kodeksas“ (2018). Susidomėjimą ir diskusiją pažadino režisieriaus mintys: „Kurdamas filmą, atradau – veiklų, šmaikštų, autoironišką, laužantį kanonus ir išsiskiriantį gilia nuojauta. Jis vaikščiojo greitai ir kalbėjo greitai. Ne šiaip sau kauniečiai jį vadino „žilagalviu jaunuoliu“. Tumas žengė pirmose gretose šviesėjančios, nuo plūgo nueinančios Lietuvos. Jo biblioteka buvo pilna naujausių filosofijos leidinių, žodynas išskirtinis“. Mokiniai, žiūrėdami filmą, stengėsi išskirti svarbiausius rašytojo „kodekso straipsnius“. Jų išėjo trys: 1. Darbuotis dėl Lietuvos. 2. Mylėti Lietuvos žmones. 3. Mokyti juos laisvės, nes kas gali pavergti laisvą žmogų?

Dalis I-II klasių mokinių žiūrėjo R. Banionio režisuotą filmą „Purpurinis rūkas“. Filme pasakojama istorija leido gimnazistams pažvelgti į  skaudų mūsų šalies istorijos tarpsnį, o sudėtingos moralinės dilemos privertė susimąstyti apie absoliučių kategorijų ir etikečių klijavimo beprasmiškumą. IIa klasės mokiniai lankėsi Šiaulių universiteto bibliotekoje, kur susipažino su bibliotekininko profesija. Mokiniams buvo papasakota, kad šiuolaikinis bibliotekos darbuotojas ne tik išduoda knygas, bet turi mokėti elgtis su informacija, ją kaupti, sisteminti, viešinti ir dar daug kitų funkcijų.

Gimnazijos trečiokai P. Višinskio viešojoje bibliotekoje dalyvavo edukacijoje, kurios metu turėjo unikalią galimybę  susikurti savo ekslibrį. Edukatorė Lolita papasakojo ekslibrio istoriją bei išmokė monotipijos technikos, kurią taikant ir yra padaromas tik vienas atspaudas. Buvo smagu eksperimentuoti ir malonu džiaugtis rezultatu. Ten moksleivių laukė ir kiti  užsiėmimai – gimnastai klausė paskaitą „Aušros“ Šiauliuose“ apie aušromis pavadintus objektus Šiauliuose. Paskaitos metu buvo pasakojama apie aušros reikšmę, muziejų, vartus ir alėją, kaip keitėsi žymūs pastatai, stovintys alėjoje, nuo pastatymo pradžios iki dabar bei jų paskirtis. Išklausius paskaitos visų laukė nuotaikinga viktorina – buvo klausiama, kiek objektų yra Šiauliuose, pavadintų „Aušromis“, kuriame Visuotinės lietuvių enciklopedijos tome galime pasitikslinti „aušros“ reikšmes, kiek kartų aušros alėjos pavadinimas buvo keistas skirtingais laikmečiais. Atsakinėti sekėsi puikiai į visus klausimus. Mokiniams labai patiko paskaita, džiaugėsi sužinoję daug naujo apie savo miestą ir gimtąją kalbą.

2019 02 26 2

Šiaulių universiteto gimnazijos nuotr.

Į viršų