Tai bendras Šiaulių lopšelių-darželių „Eglutė“ ir „Žirniukas“ meninio ugdymo mokytojų Vitos Taučienės-Rezgienės ir Reginos Varpučianskienės etninis projektas „Močiutės skrynią pravėrus“ kartu su liaudies meno ir tradicijų puoselėtojais Šiaulių  Kultūros centro folkloro kolektyvu „Sidabrinė gija“ (vadovė Vita Taučienė-Rezgienė).

Projekto tikslas – skiepyti meilę gimtąjam kraštui, liaudies kūrybai, lietuvių liaudies tradicijų puoselėjimas bei etninio palikimo perdavimas iš vyresniosios kartos – mažiesiems ugdytiniams, pedagogams.

Nuo 2010 m. atviros veiklos vyko Šiaulių kultūros centre, „Aušros“ muziejuje, lopšelyje-darželyje „Eglutė“. Šį kartą pavakaroti visus sukvietė lopšelis-darželis „Žirniukas“.

Šiame renginyje, skirtame Lietuvos nepriklausomybės 100- mečiui, dalyvavo ne tik darželinukai, bet ir  auklėtojos, tėveliai.

Visų dalyvių kartu atlikta daina „Šiaudais dengta trobelė“ leido praverti senosios trobelės mažutėlius langelius, girgždančias dureles ir susipažinti, kaip gyveno toje trobelėje prieš 100 metų lietuvių šeimos, kaip skaitė, kokia šviesa apšvietė namus, kai nebuvo elektros, su kuo ir ant ko rašė, kokiais žaislais žaidė tada vaikai.

Ansamblio „Sidabrinė gija“ dalyviai parodė ir balanas, ir žibalinę lempą, dovanojo vaikams tokius žaislus, kokiais jie žaidė vaikystėje bei šmokė visus linksmų, judrių žaidimų, pasekė pasaką apie laumes.

Ugdytiniai dainavo dainas apie oželį, apie žvirblelį ir pelėdą, nuotaikingai grojo „Polkutę“ su molinukais, medinėmis dūdelėmis, žvangučiais, žaidė žaidimus bei parodė senuosius vaikų pasierzinimus.

Vakaras baigėsi bendra daina ir gražiais posakiais, patarlėmis apie gimtuosius namus, tėviškę, darželinukai sulaukė lauknešėlių – šiltų kvepiančių bandelių.

Į viršų