Turbūt dauguma, kol nesunegaluojame, neturime nei laiko, nei priežasties pamąstyti apie sveikesnį gyvensenos būdą: sportą, pilnavertę mitybą, žalingų įpročių atsisakymą. Tai padaryti mokinius ir mokytojus pakvietė Šiaulių universiteto gimnazija – organizuota Sveikatingumo diena. Saulėtas spalio rytas nešykštėjo šilumos, tad gimnazistai drauge su mokytojais patraukė į Dainų parką pasimankštinti. Po kojomis šnarantys geltoni lapai, gaiva, gamtovaizdis be jokių statinių leido visiems pasijusti tarsi laukinėje gamtoje ir, kas smagiausia, ne vienas prižadėjo sau dažniau pavaikštinėti miškų takeliais.

Po smagios mankštos klasės pasiskirstė į įvairias veiklas: I a klasės gimnazistai lankėsi vaistinėje ir dalyvavo edukacinėje pamokoje ,,Vaistažolių nauda ir sveika gyvensena“. Vaistinės darbuotoja pateikė daug įdomios informacijos apie vaistažoles ir jų naudą sveikatai. Gimnazistai degustuodami arbatą su desertu įsitikino, kad saldėsiai ir užkandžiai gali būti sveiki, tuo pačiu susipažino su farmacininko ir žolininko darbo svarba ir ypatumais.

II a bei IV c, IVd klasės lankėsi Nacionaliniame kraujo centre. Mokiniams pasisekė centre sutikti nuolatinį kraujo donorą, kuris atėjo ir tą rytą dovanojo kraujo. Taigi  mokiniai ne tik iš arti  susipažino, kaip veikia ši reikalinga įstaiga, kokia nauda pačiam žmogui duodant kraujo, kokius tyrimus reikia atlikti būsimam donorui. Buvo galima stebėti gydytojų darbą, pagilinti biologijos žinias. Atsirado ketvirtokų, kurie patys dovanojo tai, ką turi unikaliausia – savo kraujo, nes iki šiol pasaulyje nėra sukurto dirbtinio jo pakaitalo. Kaip sakė pirmąsyk donore tapusi IV c klasės mokinė Aistė, išsipildė jos svajonė – dovanoti kraujo.

II b klasės mokiniai dalyvavo pirmosios pagalbos mokymuose: išklausė paskaitą, diskutavo, dalijosi patirtimi, mokėsi suteikti pirmąją pagalbą – gaivinti žmogų su defibriliatoriumi. IIc ir Ic klasė nutarė pasidomėti, ką apie sveiką gyvenseną mano Šiaulių karinių oro pajėgų aviacijos bazės darbuotojai. Gimnazistai pabendravo su kariūnais, kurie ypatingai kruopščiai rūpinasi savo sveikata, aktyviai sportuoja. Gimnazistams parodytas filmas apie naikintuvus.

Misijos kariai gimnazistams pristatė, kad keturi naikintuvai yra pasiruošę kilti ir imtis drausminamųjų priemonių Baltijos šalių oro erdvės pažeidėjų atžvilgiu. Kariai atsakinėjo į mokinių pateiktus klausimus: kokių mokomųjų dalykų žinių, fizinio pasirengimo, charakterio savybių reikia norint tapti pilotu. Betarpiškas mokinių ir karių bendravimas vyko anglų kalba.

III klasių mokiniai susitiko su Šiaulių bendruomenės policijos atstovu, kuris  pateikė daug  įdomios ir naudingos informacijos apie svaigalų – narkotinių medžiagų, alkoholio, tabako – žalą sveikatai ir visuomenei. Iškalbingi pavyzdžiai iš darbe matytų situacijų, užsimezgusi diskusija liudijo, kad jaunimas nėra abejingas opioms visuomenės problemoms ir visuotinai nutarė, kad nė viena iš svaiginimosi  priemonių nėra davusi jokios naudos nei pačiam žmogui, nei visuomenei.

IV a ir IV b klasės mokiniai susitiko su mitybos specialistė Ilona Kuodiene, kuri supažindino abiturientus su pagrindinėmis sveikos mitybos taisyklėmis. Labai svarbu, kad būtų laikomasi ne vienos ar kelių taisyklių, bet būtų atsižvelgiama į jas visas. Tinkami mitybos įpročiai lemia gerą savijautą, optimalų kūno svorį ir padeda išvengti tam tikrų sveikatos problemų.

Į viršų