Didždvario gimnazijos komanda – dvi mokytojos ir trys mokiniai – vyko į kelionę pagal Erasmus+ projektą „Global Education For A Global World“ („Globalus švietimas globaliam pasauliui“), rašo Rūta Alminienė, Didždvario gimnazijos ugdymo skyriaus vedėja.

Didždvario gimnazija laimėjo ir koordinuoja šį projektą. Pakeliavę autobusu, dviem lėktuvais, Stambulo metro, keltu, taksi, pasiekėme kelionės tikslą – Bursos miestą Turkijoje ir mūsų partnerius – TED Bursa Koleji mokyklą. Tai mokykla iš privačių mokyklų tinklo, kurį įkūrė Turkijos švietimo asociacija. Ši mokykla, kaip ir Didždvario gimnazija, įgyvendina ir Tarptautinio bakalaureato diplomo programą.

Projekto tikslas – susipažinti su pabėgėlių situacija projekto partnerių šalyse ir kiekvieno mobilumo metu pagvildenti vieną problemą. Šį kartą tema – tolerancija pabėgėlių ir migrantų atžvilgiu. Net sunku įsivaizduoti geresnę ir įdomesnę šalį diskutuoti šiuo klausimu – Turkijoje glaudžiasi apie 4 mln. Sirijos pabėgėlių. Projekto partneriai iš Lietuvos, Ispanijos, Rumunijos, Turkijos ir Lenkijos, mokytojai ir mokiniai, darė pristatymus apie situaciją savo šalyse, žaidė simuliacinius žaidimus, diskutavo įvairiais klausimais su draugais iš partnerių mokyklų, dalyvavo turkų mokyklos renginiuose. Vienas iš užsiėmimų vyko Bursos pabėgėlių centre, projekto dalyviai sužinojo, kokia veikla užsiima centro darbuotojai, dalyvavo užsiėmime su pabėgėlių iš Sirijos vaikais. Klausė emigrantų iš JAV, Indijos, gyvenančių Turkijoje, diskutavo su jais apie toleranciją Turkijos visuomenėje. Projekte dalyvavę mokytojai parengė pamokos planą, kuriuo galės pasinaudoti visi norintys.

Vienas iš projekto tikslų yra ir susipažinti su šalių partnerių kultūra. Kiekviena šalis pristatė savo kultūrą, istoriją ir tradicijas, tradicinius patiekalus, dainas, šokius. Aplankytas Bursos senamiestis, XIV a. pastatyta mečetė, didžioji turgavietė, surengti pusryčiai UNESCO saugomame Bursos rajone – kaimelyje. Projektas Turkijoje vyko ypatingu laiku – per ramadaną. Kartu su turkais visi laukė tradicinės ramadano vakarienės pradžios, kuri prasideda nusileidus saulei ir iš minaretų pasigirdus imamų maldoms, ragavo tradicinių patiekalų, klausė muzikos.

Viskas buvo įdomu, gražu, įspūdinga, išskyrus vieną dalyką – išsiskyrimą. Praleidus savaitę su naujaisiais draugais, atrodė, kad jie pažįstami amžinybę. Atrodė, nėra nei kultūrų skirtumų, nei kalbos barjero, o visi yra globalūs piliečiai, draugiški, tolerantiški, žingeidūs, atviri pasauliui. Ir nors išsiskiriant buvo liūdna, guodė tai, kad lengva bendrauti net ir nebūnant kartu, o be to, dar laukia kiti projekto susitikimai Ispanijoje, Rumunijoje, Lietuvoje. Visiems projekto dalyviams labai patiko šūkis „Once Erasmus, Always Erasmus“ („Kartą pabuvęs Erasmus, visada liksi Erasmus“).

Į viršų