Jau penktąjį kartą Šiaulių „Dagilėlio“ dainavimo mokykla organizavo respublikinį jaunųjų choro dainininkų berniukų ir jaunuolių instrumentinės muzikos festivalį „Muzikos garsai“. Į Šiaulius balandžio 13 dieną atvyko dainavimo mokyklose besimokantys ir kokiu nors instrumentu grojantys berniukai iš visos Lietuvos. Tai ne konkursas, nerenkami laimėtojai, nerašomi balai, nevertinama, o drauge nugali visi vaikai, jų mokytojai, tėveliai, o daugiausiai laimi – muzika. Šio didelio respublikinio renginio tikslas – suburti jaunuosius muzikantus, kad jie turėtų galimybę pajusti viso respublikos instrumentalistų moksleivių pulsą: kas kuo gyvena, kokią muziką atlieka, koks bendras tokio pobūdžio mokyklose ugdomų jaunųjų muzikantų lygis. Mokiniams ir mokytojams tai galimybė artimiau susipažinti ir pabendrauti vieniems su kitais. Visi mokiniai ir jų mokytojai, festivalio koncerto klausytojai turėjo galimybę išgirsti ne tik solistus, bet ir ansamblius. Be to, festivalyje muzikuoja tik berniukai, kuriems grojimas pasirinktu instrumentu yra papildoma veikla muzikos mokykloje (pagrindinė – dainavimas). Apie tai rašo fortepijono mokytoja Kristina Pajuodienė.

Šiemet  festivalyje dalyvavo  40 dalyvių iš visos Lietuvos, buvo atlikti 32 kūriniai. Atvyko moksleiviai iš Vilniaus ,,Ąžuoliuko“, Klaipėdos Jeronimo Kačinsko muzikos mokyklų, Kauno berniukų chorinio dainavimo mokyklos ,,Varpelis“,  Šiaulių ,,Juventos“ progimnazijos, Šiaulių 1-osios muzikos mokyklos, Šiaulių Sauliaus  Sondeckio menų gimnazijos ir Šiaulių ,,Dagilėlio“ dainavimo mokyklos. Ypač norime padėkoti jaunųjų muzikantų mokytojams: Vilniaus ,,Ąžuoliuko“ muzikos mokyklos – Loretai Kuliešiuvienei ir Algirdui Rakauskui, Klaipėdos Jeronimo Kačinsko muzikos mokyklos – Vandai Šarkuvienei, Kauno berniukų chorinio dainavimo mokyklos ,,Varpelis“ – Elenai Kokštienei, Inai Vaičienei ir Linai Rinkevičienei, Šiaulių ,,Juventos“ progimnazijos – Daliai Ramanauskienei ir Arūnui Šliauteriui,  Šiaulių ,,Dagilėlio“ dainavimo mokyklos – Lilijai Klimaitei, Nijolei Prascevičienei, Olgai Popovai, Dainai Abromavičienei, Lolitai Girskienei, Sigitui Orūnui, Vytautui Mundinui, Jolitai Damaševičienei, Linui Onaičiui, Tatjanai Batarginai, Lidijai Bražaitei, Gediminui Brūzgai, Ramūnui Jonaičiui, Kristinai Pajuodienei. Jaučiamas mokytojų atkaklumas, išradingumas ne tik padedant vaikams išsirinkti kūrinius, bet ir tobulinant jų atlikimą, drąsinant besimokančiuosius, ypač tada, kada ištinka abejonės, kada sunku, kada vaikams norisi viską mesti, sustoti... Dar kartą ačiū.

Į mūsų festivalį susirenka labai skirtingo amžiaus ir muzikavimo patirties berniukai – nuo pirmokų iki absolventų. Vieni į sceną lipo pirmąkart, kiti jau ne vieno konkurso, festivalio dalyviai ir laureatai.  Taip pat jų atliekami kūriniai nevienodo sudėtingumo bei trukmės. Kadangi tai instrumentalistų festivalis, yra svarbu, kad patys dainavimo mokyklų mokiniai pamatytų instrumentų įvairovę, skirtingą kūrinių atlikimą, kaip jų bendraamžiams pavyksta susidraugauti su muzika ir ją jausti.  

 Ar festivalyje skambėjusi muzika, jos garsai, sudrebino „Dagilėlio“ dainavimo mokyklos sienas? Nebūtinai. Čia buvo ir tylos, ir nedrąsos, ir triumfo, ir nepasitikėjimo,  ir „forte“, ir „piano“, ir užmiršimo, ir scenos baimės, ir nusivylimo savimi, norėjimo atlikti kūrinį dar geriau... Bet svarbiausia – netikėtai atsiradęs pasididžiavimas unikaliu savo instrumentu, gebėjimu jį valdyti, netikėtai užsimezgusi draugystė, autoritetingų mokytojų padrąsinimas ir tiesiog pabuvimas drauge kartu su skambančia nevienadiene muzika. Ir tyliai į ausį, kaip paslaptis,  pasakytas pažadas – po dvejų metų susitiksime kitame festivalyje...

Į viršų