Kovo 13–17 d. Vilniaus Naujosios Vilnios muzikos mokyklos salėse vyko VII tarptautinis lenkų fortepijoninės muzikos konkursas-festivalis, skirtas garsiam lenkų kompozitoriui Frederikui Šopenui. Tai vienas svarbiausių Naujosios Vilnios muzikos mokyklos ir projekto partnerio – Lenkijos instituto Vilniuje organizuojamų tarptautinių fortepijoninės muzikos renginių, kuris vyksta nuo 1999 m. kas trejus metus. Tradiciniu tapęs renginys šiemet sutampa su Lietuvos ir Lenkijos valstybių atkūrimo šimtmečiais, ir yra vienas iš šiai sukakčiai pažymėti skirtų projektų.

Ypatinga sėkmė konkurse aplankė Šiaulių 1-osios muzikos mokyklos jaunąją pianistę Lėją Krikščiūnę. Mergaitė muzikuoja nuo 7-erių metų, ne vieną kartą yra tapusi daugelio tarptautinių ir respublikinių konkursų laureate, komisijos narių įvertinta specialiomis nominacijomis už geriausius baroko, klasicizmo, XXI a. kompozitorių kūrinių atlikimus.

Šis konkursas 13-asis Lėjos muzikinių pasiekimų sąraše. Savo amžiaus grupėje laimėtas trečiosios vietos laureato vardas, tai talento, nuoseklaus ir sistemingo darbo bei meilės muzikai rezultatas, kurį mergaitė kartu su savo mama ir mokytoja Neringa Krikščiūne atlieka jau penkerius metus.

Šiais metais konkurse-festivalyje dalyvavo jaunieji pianistai iš 9 šalių: Lietuvos, Lenkijos, Baltarusijos, Vengrijos, Italijos, Ispanijos, Kanados, Kinijos, Korėjos Liaudies Demokratinės Respublikos (Šiaurės Korėjos). Nuo 2017 m. šis projektas pripažintas tarptautiniu lygiu ir įtrauktas į tarptautinę CCC (Chopin Competitions‘ Conference), įsteigtos Nacionalinio F. Šopeno  instituto Varšuvoje, duomenų bazę.

Konkurso dalyvius vertino tarptautinė žiuri – pasaulyje pripažinti pianistai ir pedagogai: prof. Grzegorz Kurzyński (konkurso žiuri pirmininkas, Lenkija), prof. Aleksandra Žvirblytė (Lietuva), prof. Martin Lysholm Jepsen (Danija), prof. Giuseppe Devastato (Italija/Ispanija), mgr. Izabella Darska – Havasi (Lenkija/Vengrija). Konkurso komisija įtemptai dirbo dvi dienas, išklausė 36 pianistus, kurie skambino po keturis kūrinius, kad išrinktų geriausius iš geriausiųjų. Kiti 48 pianistai muzikavo festivalio programoje.

Pasak Lėjos mamos ir mokytojos Neringos Krikščiūnės, pasidžiaugti tarptautiniu pripažinimu nėra laiko, laukia dar vienas atsakingas pasirodymas – XX nacionalinio Balio Dvariono pianistų ir stygininkų konkurso finalinis etapas, kur varžosi geriausi Lietuvos meno/muzikos mokyklų  jaunieji pianistai. 2016 m. Lėja yra tapusi šio konkurso laureate, pasiektas rezultatas įpareigoja pasirodyti kuo geriau“.

Į viršų