Šiaulių valstybinėje kolegijoje buvo pristatyta DofE apdovanojimų programa, kuri yra orientuojama į jaunimą nuo 14 iki 25 metų amžiaus. Tie, kurie dalyvauja šioje programoje ne tik aktyviai leidžia laisvalaikį, patiria nepamirštamas emocijas, susiranda draugų, bet ir geriau pažįsta save ir tobulėja. DofE apdovanojimų programos koordinatorė Laura Martusevičienė susirinkusiems moksleiviams papasakojo, kaip atsirado ši programa, kokia yra jos nauda ir privalumai.

Šiauliuose keturios įstaigos įgyvendina DofE programą
DofE programos koordinatorė L. Martusevičienė papasakojo, jog DofE yra pasaulinė programa, veikianti 130 pasaulio šalių, vykdoma 62 metus. Šioje programoje jau dalyvavo 8 mln. jaunių žmonių iš viso pasaulio. Sėkmingiausiai programą įgyvendina Kanada, Australija, Jungtinė Karalystė, Čekija, Vengrija, Bulgarija. Lietuva apie programą pirmą kartą išgirdo 1990 metais, kai programą pristatė Britanijos gynybos atašė Col Nigel Lang. Vėliau, padedant „The Tiltas Trust“ fondui, buvo pradėtas pilotinis projektas dviejose Lietuvos mokyklose: Velžio ir Panevėžio 5-ojoje gimnazijoje. 57 mokyklos ir kitokio tipo organizacijos Lietuvoje įgyvendina šią programą. Taip pat kiekvienais metais prisijungia apie 300 naujų, jaunų žmonių. Šiauliuose šią programą įgyvendina Juliaus Janonio gimnazija, Šiaulių valstybinė kolegija, Gegužių ir Medelyno progimnazijos.

„Daugiausia į DofE įsitraukia moksleiviai, nes ši programa daugiau vyksta mokyklose. Lietuvoje yra penkios mokyklos, kurios šią programą įgyvendina net nuo 13 metų. Tokia mokykla yra ir Šiauliuose – Gegužių progimnazija. DofE programa susidomi labiau merginos. Mano manymu, taip yra todėl, kad jos labiau aktyvesnės, nors yra ir aktyvių vaikinų“, – pasakojo DofE programos koordinatorė L. Martusevičienė.

Darbdaviai labiausiai vertina aukso ženklelį
Yra skiriami bronzos, sidabro ir aukso lygiai, kuriuos norint pasiekti reikia atlikti tam tikras užduotis.

Bronzos ženklelio galima siekti jaunuoliams nuo 14 metų. Šis programos lygis turi keturias veiklas, kuriose dalyvis siekia savo tikslų: paslaugos, įgūdžiai, aktyvi veikla ir žygis. Žygis gamtoje trunka 2 dienas ir 1 naktį, o likusiose veiklose dalyvaujama mažiausiai 3 mėnesius. Veikla, kuri jaunuoliui patinka labiausiai, vykdoma 6 mėnesius. Pabaigti bronzos lygmenį užtrunka mažiausiai 6 mėnesius.

Norint siekti sidabro apdovanojimo, reikia būti mažiausiai 15-os metų amžiaus ir taip pat dalyvauti keturiose veiklose (paslaugos, įgūdžiai, aktyvi veikla ir žygis), tačiau jų trukmė yra ilgesnė. Žygis gamtoje trunka 3 dienas ir 2 naktis, o likusiose veiklose dalyvaujama mažiausiai 6 mėnesius. Galima iškart siekti sidabro ženklelio, tačiau tam reikia įvykdyti papildomus 6 mėnesius savanoriškos, įgūdžių lavinimo arba sportinės veiklos. Jau turintiems bronzos ženklelį, pelnyti sidabrinio galima per 6 mėnesius, o iškart norintiems sidabro užtrunka 12 mėnesių.

Aukso ženklelio gali tikėtis tik vyresni negu 16-os metų jaunuoliai. Kitaip nei siekiant bronzos ir sidabro ženklelių, išsikelti tikslus galima penkiose veiklose: įgūdžių lavinime, aktyvioje sportinėje veikloje, paslaugose bendruomenei, žygiuose ir rezidavimo projekte. Pirmos trys veiklos yra vykdomos vienerius metus. Žygis gamtoje vyksta 4 dienas ir 3 naktis, ypatingus iššūkius keliančioje aplinkoje (plaukimas kalnų upe, žygis dykuma). Pasiruošimas šiam žygiui nėra trumpas ir paprastas: reikia išmokti teikti pirmąją pagalbą, navigacijos subtilybių, maisto gaminimo, avarinių situacijų valdymo ir visų kitų įgūdžių, kurie padės išlikti laukinėje gamtoje ir nepažįstamoje kultūrinėje aplinkoje.

Rezidavimo projektas trunka mažiausiai 5 dienas ir 4 naktis. Jo metu dalyviai įgyja neįkainuojamos tarptautinės patirties, nes dirba su nepažįstamais žmonėmis nepažįstamoje aplinkoje.

Jei jau yra turimas sidabro ženklelis, aukso galima pasiekti po 12 mėnesių, o jei jo neturi –  anksčiausiai po 18 mėnesių. Šis ženklelis yra ypatingai vertinamas darbdavių Jungtinėje Karalystėje, nes parodo jauno žmogaus gebėjimus prisiimti ilgalaikius įsipareigojimus ir įveikti sunkumus.

Dalyvis būna apdovanojamas tarptautiniu sertifikatu
DofE apdovanojimų programa siūlo keturias skirtingas veiklas: žygius, sportą, įgūdžius ir savanorystę. Tik išbandę visas keturias sritis dalyviai labiau gali priartėti prie savo svajonės. Šioje programoje galima ne tik kryptingai ugdyti įgūdžius, bet galima pradėti užsiimti tokia veikla, apie kurią anksčiau net nebuvo galvojama. Programos dalyviai geriau pažįsta savo stiprybes ir silpnybes, atpažįsta savo mokymosi stilių, juos motyvuojančius veiksnius. DofE apdovanojimų dalyviai susiranda naujų draugų, kurie turi panašių pomėgių kaip ir jie patys, mokosi dirbti komandoje, pozityviai spręsti konfliktus, rasti sprendimą sunkiose situacijose. Ženklelių siekiantys asmenys prasmingai panaudoja savo laisvą laiką, atranda savo naujus talentus, apie kuriuos net nebūtų pagalvoję. Pastebimai pagerėja programos dalyvių fizinė forma, ugdomi sveikos gyvensenos įgūdžiai. Dalyviai tampa labiau motyvuoti, išmoksta nenuleisti rankų, kai susiduria su sunkumais. Pastebimai pagerėja aukso ženklelių siekiančių dalyvių gebėjimas bendrauti užsienio kalba bei kultūrinio sąmoningumo kompetencija.

Dalyvis, kuris pabaigia dalyvavimą programoje, būna apdovanotas tarptautiniu sertifikatu, kurį iškilmingai įteikia Didžiosios Britanijos ambasadoje.

Programa veikia jau 62 metus
DofE apdovanojimų programa buvo sukurta 1956 metais, bendradarbiaujant karalienės Elžbietos vyrui Edinburgo hercogui princui Filipui ir vokiečių edukologui Kurt Hanui. Po Antrojo pasaulinio karo jaunuoliai Didžiojoje Britanijoje mokyklą baigdavo 15 m., o kadetų mokykla juos priimdavo tarnystei tik nuo 18 m. Taigi, tris metus jaunuoliai dažniausiai praleisdavo tiesiog gatvėje, neturėdami kuo užsiimti. Stebint situaciją šalyje Edinburgo hercogui Princui Filipui kilo mintis sukurti programą, padedančią jauniems žmonėms atrasti prasmingas laisvalaikio užimtumo veiklas. Padedamas vokiečių edukologo Kurt Haho, kuris buvo aistringas mokymosi iš patirties propaguotojas, Princas Filipas sukūrė pilotinę The Duke of Edinburgh’s Award programą. Programos esmė – holistinis jaunimo ugdymas, suteikiantis praktinių įgūdžių įvairiose gyvenimo sferose.

2018 03 05 16

Artūro STAPONKAUS nuotr.

Į viršų