Šiaulių Vinco Kudirkos  progimnazijos mokytojai vyko į pažintinę kelionę po Kupiškį, miestą prie Kupos ir Lėvens upių. Aplankyta  Kupiškio Kristaus Žengimo į dangų bažnyčia, statyta 1900-1914 m., kuri yra viena didžiausių Lietuvoje. Jos stogą puošia net 22 kryžiai. Netoli bažnyčios stovi etnografinis muziejus (vienintelis muziejus Lietuvoje, įsteigtas Antrojo pasaulinio karo metais). Prie jo ant kalvelės lankytojus pasitinka skulptoriaus H. Orakausko „Piemenukas“ (pagal J. Baltušio „Parduotas vasaras“). Įdomių istorijų, nuotykių, papročių, anekdotų  kupiškėnų tarme mokytojams papasakojo muziejaus darbuotoja Kristina Jokimienė.

Aplankėme ir  muziejų po atviru dangumi (gerai, kad tuo metu lietus kažkur kitur bastėsi), susipažinome su Kupiškio miestą puošiančiomis H. Orakausko skulptūromis, pasižvalgėme prie Kupiškio marių, užkopėme  ant Kupiškio piliakalnio.

Aplankėme ir Palėvenės Šv. Domininko bažnyčią (1676 m.). Šios bažnyčios interjeras su aštuoniais altoriais yra vienas originaliausių liaudiško baroko pavyzdžių Lietuvoje. Gaila, kad tik pusė bažnyčios vidaus yra restauruota, kita dalis dar laukia meistrų prisilietimo. Šalia yra po truputį atgaivinamas ir dominikonų vienuolynas.

Į viršų