2013-04-23 24

„Romuvos“ progimnazijoje įvyko Šiaulių miesto bendrojo ugdymo mokyklų 5–10 klasių mokinių konferencija „Kalba gimtoji lūposna įdėta (J. Degutytė)“.
„Romuvos“ progimnazijos archyvo nuotr.

„Romuvos“ progimnazijoje įvyko Šiaulių miesto bendrojo ugdymo mokyklų 5–10 klasių mokinių konferencija „Kalba gimtoji lūposna įdėta (J. Degutytė)“, praneša lietuvių kalbos mokytoja Ingrida Samulionienė.
Mokinių pranešimų temos aktualios ir įvairios: „Lietuvių kalba ir emigracija“, „Paauglių žargonas“, „Jaunimo kalba“, „Kitų kalbų įtaka gimtajai kalbai“, „Mano senelių, tėvų ir bendraamžių kalba“, „Ar madinga skaityti knygas?“ ir kitos.
Mokiniams labai svarbi gimtosios kalbos saugojimo ir išlikimo problema, nes daugelis kalbėjo apie neigiamą žargono įtaką gimtajai kalbai. Smagu girdėti, jog jaunieji pranešėjai suvokia, kad žargonai nepuošia nei kalbos, nei paties žmogaus. Nepamiršta ir emigracija. Ji, pasak pranešėjų, taip pat įtakoja gimtosios kalbos pokyčius, kurie labai dažnai nuvilia kalbininkus. Mokiniai nepamiršo ir knygų, kurios lavina kalbą ir suteikia šiuolaikiškumo atspalvį. Pranešėjai įrodė, kad knygų skaitymas - tai didelė vertybė, kritinio mąstymo pamatas.

Parengė Romualda URBONAVIČIŪTĖ

Į viršų