2013-04-19 14

Simono Daukanto gimnazijoje vyko jaunimo debatai vokiečių kalba.
Simono Daukanto gimnazijos archyvo nuotr.

Simono Daukanto gimnazijoje vyko jaunimo debatai vokiečių kalba. Juose dalyvavo trys Šiaulių miesto gimnazijos - Šiaulių universiteto, S. Šalkauskio ir S. Daukanto, iš viso - 14 mokinių, praneša IIIA klasės mokinė Miglė Kungytė ir vokiečių kalbos mokytoja Ingrida Bagučianskienė.
S. Daukanto gimnazijai atstovavo Ieva Petrokaitė, Miglė Kungytė, Monika Pervazaitė, Ieva Martinkutė ir Aušra Katkauskaitė (visos jos vokiečių kalbą mokosi kaip antrąją užsienio kalbą).
Debatų tema - „Ar viešasis transportas didmiesčiuose turėtų būti nemokamas?“ Ši tema buvo paskelbta tik dvi savaites prieš konkursą, todėl teko labai intensyviai ir daug ruoštis. IIIM klasės mokinė Ieva Martinkutė iškovojo trečiąją vietą finalinėje kovoje. I. Martinkutei (antrakalbei) teko konkuruoti su moksleiviais, kurie vokiečių kalbą mokosi kaip pirmąją užsienio kalbą.
Debatų dalyvius vertino Goethe Instituto švietimo ekspertė Nicole Angermann, vokiečių kalbos koordinatorius Lietuvoje Michael Brehm ir Arash Farhidnia iš Vokietijos akademinių mainų tarnybos (DAAD).
Kiekvienos mokyklos komanda galėjo atsivesti kartu po 10 sirgalių. Ir svečiai, ir šeimininkai buvo vaišinami pietumis, kava, arbata ir skaniosiomis spurgytėmis. Projektą finansavo Goethe Institutas Vilniuje. Nors dalyviai ir sunkiai dirbo, bet visai gimnazijos komandai iškovojo nemokamą kelionę į Vilnių su nakvyne viešbutyje. Balandžio 26 dieną vyks Lietuvos finalas.
S. Daukanto gimnazijos komanda debatuose dalyvauja jau antrus metus. Tikimės, kad ir ateityje nenutrūks ši tradicija, nes debatai ugdo kritinį mąstymą. Moksleiviai turi gebėti išnagrinėti ir apibendrinti savo ir priešininkų argumentus, padaryti išvadas, išskirti svarbiausius argumentus, tinkamai reaguoti. Moksleiviai išmoksta dirbti greitai, nesiblaškyti. Ruošiantis debatams privaloma gilintis į abi pozicijas, t. y., Pro ir Contra. Tai skatina toleranciją, ugdo pagarbą priešininko nuomonei, skatina susilaikymą nuo išankstinio sprendimo. Debatų dalyviai yra puikūs oratoriai, greitai mąsto, geba valdyti ir tinkamai panaudoti kūno kalbą. Šių įgūdžių reikia ne tik politikams, teisininkams, bet ir paprasčiausiai ieškantis darbo, kai reikia įrodyti, kuo pranašesnis esi už kitus tavo konkurentus.

Parengė Romualda URBONAVIČIŪTĖ

Į viršų