2012-12-06 22

Stasio Šalkauskio gimnazijos 24 mokinių ir 4 mokytojų komanda grįžo iš Strasbūro, kur atstovavo Lietuvai Europarlamente vykusioje Euroscola dienoje.
Stasio Šalkauskio gimnazijos archyvo nuotr.

Stasio Šalkauskio gimnazijos 24 mokinių ir 4 mokytojų komanda grįžo iš Strasbūro, kur atstovavo Lietuvai Europarlamente vykusioje Euroscola dienoje. Į šį renginį susirinko daugiau nei 500 mokinių ir mokytojų iš 20 Europos sąjungos šalių.
„Euroscola“ diena prasidėjo bendru posėdžiu, kurio metu dalyviai išklausė sveikinimų, komandų atstovai, tarp jų ir Stasio Šalkauskio gimnazijos abiturientas A. Šulcas, pristatė savo mokyklas ir šalis, iš kurių atvyko, diskutavo su Europos parlamento nariais, uždavė daug ir įvairių klausimų. Po pertraukos visų laukė rimtas darbas grupėse, diskutuojant apie Europos prioritetus (pagal iš anksto mokyklose parengtas 6 temas), priimant bendrus sprendimus, rengiant rezoliucijas. Mokiniai aktyviai dalyvavo „Eurogame“ žaidime. Komandos, sudarytos iš keturių narių, atstovaujančių skirtingas šalis, turėjo atsakyti į dvidešimt įvairiomis Europos šalių kalbomis užrašytų klausimų. Baigiantis renginiui, posėdžių salėje mokiniams teko pristatyti darbo grupėse parengtus dokumentus, juos „apginti“ ir bendras nuostatas patvirtinti balsavimu. Pagaliau buvo paskelbti žaidimo „Eurogame“ ketvertukų finalininkai. Šalkauskiečiai negalėjo atsidžiaugti – dalyvauti dviejose (iš keturių) finalinėse komandose buvo pakviestos net dvi mūsų gimnazistės Gintarė Perėdnytė bei Gintarė Beržinskaitė (iš 500 mokinių finale dalyvavo tik 16!). Nuo mokinių neatsiliko ir mokytojai. Jie taip pat dalyvavo „Eurogame“ žaidime, diskusijose, organizuotose delegacijų vadovams.
Išvyka į Strasbūrą šalkauskiečiams buvo ne tik darbinė, bet ir kultūrinė-pažintinė. Jie aplankė Prahą, daugelio svajonių miestą Paryžių, kur apžiūrėjo Paryžiaus Notre Dame katedrą, Monmartro rajoną, Luvrą, iš Eifelio bokšto aukštybių stebėjo nuostabią naktinio Paryžiaus panoramą, grožėjosi Eliziejaus laukais, Triumfo arka, skambant prancūziškai muzikai, plaukė Senos upe... Kitą dieną vaikščiojo po Briuselio MINI Europos parką, palikusį didžiulį įspūdį (dauguma jautėsi taip, lyg būtų aplankę visas Europos šalis), grožėjosi Grand Place aikšte, apžiūrėjo Šv. Gudulės katedrą, Briuselio simbolį – berniuką, prisiragavo šokolado ir išvyko į Amsterdamą. Šiame mieste apžvalginę ekskursiją gimnazijos delegacija nusprendė pradėti laivu plaukdama kanalais. Daugelį stebino siauri ir aukšti Amsterdamo namai, nameliai ant vandens, dviračių ir dviratininkų gausa, žavėjo tiltai ir tilteliai, kurių, anot gidės, priskaičiuojama apie 1000

Parengė Romualda URBONAVIČIŪTĖ

Į viršų