2013-04-19 15

Simono Daukanto gimnazijos trečiokės M. Kungytė ir M. Pervazaitė išlaikė vokiečių kalbos egzaminą.
Simono Daukanto gimnazijos archyvo nuotr.

Pagal Europos kalbų aplanką besimokantiems užsienio kalbos gali būti nustatytas kalbos mokėjimo lygis: pradedantis vartotojas (A1 ir A2), savarankiškas vartotojas (B1 ir B2), geras vartotojas (C1 ir C2). Šią šešių kalbos mokėjimo lygių sistemą nuo A1 iki C2 supranta ir pripažįsta visos Europos šalys.
Šiaulių Simono Daukanto gimnazijos trečiokės Miglė Kungytė ir Monika Pervazaitė laikė vokiečių kalbos egzaminą DSD1, kuris pagal Europos Sąjungos standartus patvirtinta B1 kalbos mokėjimo lygį, informuoja IIIM klasės mokinė Monika Pervazaitė.
Balandžio 4 dieną merginos lankėsi Stasio Šalkauskio gimnazijoje. Joje vyko antroji egzamino dalis - kalbėjimo įskaita. Mūsų gimnazistes ir dar dvi S. Šalkauskio gimnazijos moksleives egzaminavo vokiečių kalbos koordinatorius Lietuvoje Michael Brehm, S. Šalkausio gimnazijos vokiečių kalbos mokytoja Nijolė Jurgelėnienė ir S. Daukanto gimnazijos vokiečių kalbos mokytoja Ingrida Bagučianskienė. Dialogui ir monologui buvo skirtos 15 minučių. Dialogo metu kiekviena mergina atskirai kalbėjosi su egzaminuojančiais asmenimis, atsakė į jų klausimus.
Po to kiekviena pristatė savo nuožiūra pasirinktą temą ir taip pademonstravo per mokymosi metus įgytus kalbėjimo užsienio kalba įgūdžius. M. Kungytė egzamino metu pasakojo apie tarptautinį Nordplus projektą „Quality in Education Interacts with Competitiveness in the Life“, kuriame jai teko dalyvauti praėjusiais metais su anglų kalbos mokytoja Diana Vaidžiule, o M. Pervazaitė pristatė temą „Sport“ ir savo pasirinktą sporto šaką. Po darbo pristatymo vyko diskusija.
Kalbėjimo įskaita merginoms sekėsi puikiai ir šioks toks jaudulys prieš egzaminą nė kiek nepakenkė. Dabar joms liko laukti bendrų egzamino rezultatų, kurie paaiškės šių mokslo metų pabaigoje.
Turint šį sertifikatą nekils problemų norint Vokietijoje dirbti, mokytis profesijos, mokytis kolegijoje, lankyti paruošiamąsias studijas. Profesijos mokymosi Vokietijoje privalumas, kad jau pirmaisiais metais moksleivis gauna stipendiją. Tai sumažina jo išlaikymo išlaidas mokslų metu.

Parengė Romualda URBONAVIČIŪTĖ

Į viršų