2013-04-22 03

Simono Daukanto gimnazijoje – fotomenininko, novelisto, tremtinio E.Manovo meninės fotografijos paroda „Lietuva tremtinio akimis“.
Simono Daukanto gimnazijos archyvo nuotr.

Simono Daukanto gimnazijoje visą mėnesį veikė fotomenininko, novelisto, tremtinio Eduardo Manovo meninės fotografijos paroda „Lietuva tremtinio akimis“, informuoja mokytoja Stanislava Staškuvienė.
Eduardas Manovas su šeima 1948 metais, būdamas trejų metų, buvo ištremtas į Tadžikiją, į Vachšo slėnį. Aplink buvo kalnai ir smėlis, o kai būdamas 18 metų pirmą kartą grįžo į Lietuvą, pamatė neregėto grožio žalumą. Nuo to laiko jis pradėjo fotografuoti. Gyveno ir dirbo įvairiose Rusijos vietose, buvo kariuomenės fotografas Vokietijoje. Visur kartu vežėsi fotoaparatą. Yra Rusijos fotožurnalistų sąjungos narys. Dabar gyvena Šiauliuose ir dažniausiai fotografuoja Šiaulių apylinkes. Norėdamas „pagauti gerą kardą“, keliasi anksti ryte ir per rasotą žolę brenda iki Rėkyvos ežero arba lietui lyjant fotografuoja medžius, gėles, vėlyvą vakarą su fotoaparatu „gaudo“ saulėlydžio spindesį.
Parodos uždarymo proga suorganizuotas gimnazistų susitikimas su fotografijų autoriumi E. Manovu, taip pat dalyvavo LPKTS Šiaulių filialo pirmininkė Valerija Jokubauskienė ir Valdybos bei tarybos narys Klemensas Arlingevičius. Svečias prisiminė sunkią vaikystę tolimojoje Tadžikijoje, moksleiviams papasakojo, kaip ieškojo maisto kalnų urveliuose, kaip anksti pavasarį, kol nepražydusios tulpės, valgė jų svogūnėlius, įvairias žoles, kaip jam didžiausia pramoga buvo maudytis baloje kartu su varanais. Na, o gimnazistai pirmokai svečiams parengė montažą iš E. Manovo atsiminimų bei novelių.

Parengė Romualda URBONAVIČIŪTĖ

Į viršų