5–6 metų vaikai yra patys imliausi kalboms, todėl jiems ir skirtas Vilniaus Getės instituto projektas ,,Vokiečių kalba su Hans Hase priešmokyklinėse grupėse“, kurį nuo gruodžio pradėjo vykdyti dar trys Šiaulių miesto lopšeliai-darželiai – „Gluosnis“, „Ežerėlis“, „Sigutė“.

Kaip galima mokyti vaikus užsienio kalbos tokiame amžiuje? Kad vaikams būtų lengviau, į pagalbą „ateina“ puikiai Getės instituto parengta medžiaga, tai žaislas – pirštininė lėlė – „Kiškis Hansas“, kortelės, plakatai, medžiaga kopijavimui, CD. Vokiečių kalbos mokoma(si) be jokio vertimo į lietuvių kalbą, tai yra natūraliuoju būdu – ,,pasinėrimo į kalbą principu“. Šiuo atveju vaikai iš tiesų mokosi žaisdami. Ką gebės šių darželių priešmokyklinukai pasibaigus projektui? Jie galės skaičiuoti iki dešimt, išmoks šeimos narių, drabužių, švenčių, žaislų pavadinimus, mokės keletą dainelių, rimuočių ir eilėraštukų.
Toks ankstyvas kalbų mokymas atveria duris gilesniam kalbų mokymuisi, daugiakalbystei. Lietuva – maža šalis, todėl jai reikia įvairiomis kalbomis gebančių susikalbėti piliečių, kurie galėtų kurti verslą, laisvai bendrauti su kitų šalių žmonėmis. Todėl skatiname, informuoja Jovaro progimnazijos mokytoja Lina Juškevičienė, Vinco Kudirkos progimnazijos mokytoja Rasa Blikertienė lopšelio-darželio „Sigutė“ mokytoja Renata Jonaitienė, vaikus mokytis kalbų puikiai parengtais metodais jau darželyje. Ir geriausiai tai daryti žaidžiant.

Parengė Romualda URBONAVIČIŪTĖ

Į viršų