2013-04-22 23

„Saulėtekio“ gimnazijoje balandžio antrąją savaitę vyko mokinių karjeros ugdymui skirti renginiai.
„Saulėtekio“ gimnazijos archyvo nuotr.

Šiais mokslo metais „Saulėtekio“ gimnazija dalyvauja Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centro vykdomame projekte „Ugdymo karjerai ir stebėsenos modelių sukūrimas ir plėtra bendrajame lavinime ir profesiniame mokyme“. Šio projekto dėka turime galimybę teikti mokiniams vis kokybiškesnes ugdymo karjerai paslaugas, informuoja neformaliojo skyriaus vedėja Violeta Butkienė ir karjeros koordinatorė Lina Šidlauskienė.
Kaip ir kasmet, „Saulėtekio“ gimnazijoje balandžio antrąją savaitę vyko mokinių karjeros ugdymui skirti renginiai. Šios „Karjeros dienos“ ypatingos ne tik renginių gausa, bet ir dėmesiu karjeros ugdymo integravimui. Pirmą kartą organizavome „Karjeros ugdymo integracinę dieną“: tarsi raudona gija kiekvienoje pamokoje driekėsi sąvoka „Karjera“. Karjeros dienų metu didelė dalis gimnazistų kūrė savo karjeros planą, kuris padeda susisteminti ir reflektuoti įgyjamas patirtis. Mokiniai tai darė per integruotas dorinio ugdymo, užsienio kalbų pamokas, klasės valandėlių metu, o visi II klasių mokiniai mini konferencijoje „Mano karjera“. Karjeros koordinatorė L. Šidlauskienė mokiniams vedė seminarą „Gebėjimas atpažinti ir valdyti savo emocijas lemia sėkmę gyvenime“. Gebėjimas suvokti savo jausmus, emocinę kitų būseną, teisingai vertinti ir kontroliuoti savo emocijas, jas reikšti - turi didelės įtakos karjerai. Seminaro metu gimnazistai atliko daug įvairių užduočių, mokėsi valdyti emocijas ir jausmus, nusistatė savo tipą pagal emocijų raišką, sužinojo, kas tai yra emocinis intelektas, kodėl jis toks svarbus ir kaip jį ugdyti. Dalyviams teko įvardinti emocijas, pamąstyti, kaip jos gali būti išreikštos ir numatyti kaip į tai gali reaguoti kiti. Tema moksleiviams buvo įdomi ir naudinga, pabaigoje jie pageidavo daugiau tokių renginių. Savęs pažinimą gimnazistai tęsė atlikdami Holland`o testą ir konsultuodamiesi su psichologijos mokytoja.
„Karjeros dienų“ metu vyko ir tradiciniai karjeros informavimo bei veiklinimo renginiai. Pagal Europos komisijos iniciatyvą „Grįžtame į mokyklą“ vertėja Laura Navagreckaitė įdomaus ir informatyvaus susitikimo metu gimnazistams pasakojo apie savo patirtį, Europos sąjungos institucijas bei darbo jose galimybes, ES egzaminą. Gimnazijoje svečiavosi ir Šiaulių universiteto Socialinių mokslų fakulteto dėstytojų bei studentų komanda. Ypač malonu, kad studentijai atstovavo buvę mūsų gimnazijos abiturientai. Pažintine karjeros planavimo diena užbaigėme ugdymo karjerai veiklų maratoną.

Parengė Romualda URBONAVIČIŪTĖ

Į viršų