2013-02-12 14

Jelgavos muzikos mokyklos direktoriaus pavaduotoja Inara Putite: „Kaip ir pas jus, taip ir pas mus akivaizdžiai pastebimas vis didesnis susidomėjimas mušamaisiais instrumentais.“
Vadimo SIMUTKINO nuotr.

Romualda URBONAVIČIŪTĖ
Šiaulių 1-oji muzikos mokykla „Polifonijos“ koncertų salėje praėjusį šeštadienį surengė jau ketvirtąjį tarptautinį muzikos ir meno mokyklų mušamųjų instrumentų festivalį „Ritmas kitaip 2013“.

Daugiau kaip 90 muzikantų
Šiame jau tradiciniame festivalyje dalyvavo per 90 jaunųjų atlikėjų ir jų mokytojų ne tik iš Lietuvos, bet ir iš Latvijos. Galimybę sukviesti tokį gausų dalyvių būrį suteikė Šiaulių miesto savivaldybės administracijos kartu su Šiaulių 1-ąja muzikos mokykla ir Jelgavos miesto muzikos mokykla nuo 2012 metų įgyvendinamas projektas „Per muziką atraskime Europos kultūrų dialogą“, kuris yra finansuojamas 2007–2013 metais Latvijos ir Lietuvos bendradarbiavimo per sieną programos lėšomis.
Šiauliams festivalyje atstovavo ne tik 1-osios muzikos mokyklos, bet ir 2-osios muzikos, Sauliaus Sondeckio menų ir „Dagilėlio“ dainavimo mokyklų jaunieji muzikantai, mokytojų Arūno Banio, Aurimo Povilaičio, Vytauto Mundino mokiniai.
Kaip niekad iki šiol į festivalį atvažiavo jaunųjų atlikėjų iš įvairių Lietuvos meno ir muzikos mokyklų: Kuršėnų, Pabradės, Vilniaus Balio Dvariono, Radviliškio, Trakų, Klaipėdos bei, žinoma, Latvijos miesto Jelgavos muzikos mokyklos.

Festivalis pagal tarptautinį projektą
Šiaulių 1-osios muzikos mokyklos direktorius Vygintas Ališauskas sako, kad ketvirtasis mušamųjų instrumentų festivalis skiriasi nuo trijų iki tol buvusiųjų ne tik tuo, kad jis yra pats gausiausias dalyvių skaičiumi.
„Todėl teko pakeisti ir aplinką, nes mokykloje ir scena mažesnė, ir salėje mažiau žiūrovų galima sutalpinti. O kadangi plečiasi ir dalyvių geografija, tai jie atsiveža įdomių instrumentų – ko anksčiau nėra buvę, juolab kad mes ir patys esame visokių naujų įsigiję“, – teigia V. Ališauskas.
Be to, 1-osios muzikos mokyklos direktorius džiaugiasi, kad dalyvaujant bendrame projekte su Jelgavos muzikos mokykla dėka atsirado galimybė padaryti visiems – ir dalyviams, ir jų pedagogams, ir miestiečiams – dar didesnę šventę.
„Šį kartą turime galimybę ir festivalyje dalyvaujančius vaikus pamaitinti, jiems įteikti atminimo dovanėlių, – sako V. Ališauskas. – Taip pat dalis šio projekto lėšų yra skirta įsigyti naujiems muzikos instrumentams. Gaila, aišku, kad visos pirkimo procedūros užsitęsė ir mes dar negalėjome pristatyti instrumento, kokio tikrai Šiauliuose dar nėra buvę, – vibrofono. Tačiau vis tiek džiaugiamės, kad jį turėsime, ir mūsų mokyklos mokiniai galės jį įvaldyti.“

Mušamieji instrumentai vis populiaresni
Pasak V. Ališausko, Šiaulių 1-ajai muzikos mokyklai atstovauja praktiškai visi mušamųjų instrumentų specialybės mokiniai nuo pačių mažiausiųjų (7 metų) iki pačių vyriausiųjų, kurie jau yra atstovavę ne tik mokyklai, bet ir Šiauliams su ansambliu „Ritmas kitaip“ daugelyje respublikinių ir tarptautinių renginių.
„Festivalyje buvo atlikėjų iš Šiaulių regiono – Kuršėnų meno, Radviliškio muzikos mokyklų, – džiaugiasi 1-osios muzikos mokyklos direktorius. – Nors mušamųjų instrumentų populiarumas vis didėja, tačiau akivaizdu, kad vis dar yra per mažai mušamųjų instrumentų specialybės mokytojų. Todėl praktiškai Šiaulių regionui šiame festivalyje atstovaujamos buvo visos muzikos ir meno mokyklos, kuriose yra ši specialybė, nors regione yra ir daugiau mokyklų – Joniškyje, Kelmėje, Akmenėje. Manau, kad jei šis festivalis ir toliau vyks, tai gausės ne tik dalyvių, bet ir mokyklų, kuriose atsiras mušamųjų instrumentų specialybių.“

Jelgavos jaunieji muzikai stebi šiauliečius
Jelgavos muzikos mokyklos direktoriaus pavaduotoja Inara Putite taip pat labai džiaugiasi bendradarbiavimu su Šiaulių 1-ąja muzikos mokykla ir ketvirtuoju tarptautiniu muzikos ir meno mokyklų mušamųjų instrumentų festivaliu „Ritmas kitaip 2013“.
„Mes su Šiaulių 1-ąja muzikos mokykla bendradarbiaujame jau pakankamai ilgai, todėl tikimės, kad tai ne paskutinis mūsų bendras renginys, kad jų bus dar daug, – sakė I. Putite. – Į šį festivalį atvyko 16 mūsų mokinių ir mokytojų. Visi jie labai jaudinosi, kad kuo geriau pasirodytų. Nors mūsų mokykloje Mušamųjų instrumentų skyrius yra gan didelis, jame dirba trys mokytojai ir yra daug mokinių, tačiau šiauliečių lygis – tiesiog unikalus.“
Jelgavos muzikos mokyklos direktoriaus pavaduotoja ypač pažymėjo šiauliečio mokytojo A. Banio vadovaujamo ansamblio „Ritmas kitaip“ latvių jauniesiems muzikantams padarytą įspūdį, kad besibroliaujančiame mieste yra toks aukštas mušamųjų instrumentų specialybės mokinių lygis.

2013-02-12 18

1-osios muzikos mokyklos mušamųjų instrumentų specialybės mokiniai su savo mokytoju Arūnu Baniu (pirmas kairėje).
Vadimo SIMUTKINO nuotr.

2013-02-12 16

Šiaulių 1-osios muzikos mokyklos direktorius Vygintas Ališauskas: „Manau, kad populiarinti mušamųjų instrumentų specialybes padėjo ir mūsų 1-oji muzikos mokykla, o konkrečiai mūsų mokytojas Arūnas Banys, kuris, ko gero, yra visą Lietuvą aplankęs su savo mušamųjų instrumentų ansambliu „Ritmas kitaip“.
Vadimo SIMUTKINO nuotr.

2013-02-12 17

Ketvirtajame tarptautiniame muzikos ir meno mokyklų mušamųjų instrumentų festivalyje „Ritmas kitaip 2013“ amžiaus apribojimų jauniesiems muzikantams nebuvo.
Vadimo SIMUTKINO nuotr.

Į viršų