2013-02-23 21

Vasario 16-osios dienos išvakarėse Simono Daukanto gimnazijoje viešėjo „Misijos Sibiras-2012“ dalyviai E. Žvykas ir T. Valančius.
Simono Daukanto gimnazijos archyvo nuotr.

Vasario 16-osios dienos išvakarėse Simono Daukanto gimnazijoje viešėjo „Misijos Sibiras-2012“ dalyviai. Prisiminimais, patirtais nuotykiais, išgyventomis emocijomis su gimnazistais dalijosi ekspedicijos dalyviai Eugenijus Žvykas ir Tadas Valančius.
„Misijoje Sibiras-2012“ panoro dalyvauti 1700 jaunimo. Tai – didžiausias projekte panorusių dalyvauti žmonių skaičius.
Svečiai trumpai pristatė su tremtimi susijusius istorinius faktus. Faktai privertė susimąstyti ne tik moksleivius, bet ir į susitikimą atėjusius mokytojus. Balachtašo kapinėse palaidota apie 30 lietuvių. Kapinėse misijos dalyviai iškirto krūmus, mažesnius medelius, pastatė nuvirtusius kryžius. Lietuviai šiose kapinėse pastatė iš Lietuvos atvežtą kryžių lietuvių tremtiniams atminti. Misijos dalyviai iš viso aplankė 11 kapinių, sutvarkė 8. Tik vėliau sužinota, kad lietuvių tikslas buvo sutvarkyti 5 kapines.
Sudomino pasakojimas ir apie Saralos gyvenvietėje sutiktą lietuvį Juozą, jo indėlį į šios vietovės gyvenimo gerinimą. Padedamas likimo brolių lietuvis gyvenvietėje pastatė pirmąją mokyklą, išmokė vietinius gyventojus sodinti sodus, daržus.

Parengė Romualda URBONAVIČIŪTĖ

 

Į viršų