2013-03-18 01

Tarptautinė Comenius projekto komanda po susitikimo su Mersin apskrities viršininku.
1-osios muzikos mokyklos archyvo nuotr.

Šiaulių 1-osios muzikos mokyklos komanda vyko į penktąjį, jau priešpaskutinį, Comenius daugiašalės mokyklų partnerystės projekto „European Chamber Music“ („Europos kamerinė muzika“) partnerių iš Lietuvos, Latvijos, Lenkijos, Ispanijos ir Italijos susitikimą Turkijoje. Galutinis projekto tikslas – kompaktinis diskas, kuriame visos šalys atlieka savo ir projekto partnerių muzikinius kūrinius. Ruošiantis šiam susitikimui Šiaulių 1-osios muzikos mokyklos mokiniai įrašė savo atliekamą muziką: latvių, turkų bei savo, lietuvių liaudies kūrinius. Šiame susitikime buvo išklausyti visų dainų įrašai, įvertinta atlikimo ir įrašų kokybė, išrinktas kompaktinės plokštelės viršelio dizainas bei aptarta informacija apie kiekvienos mokyklos atlikėjų kolektyvus. Be kompaktinės plokštelės, vienas iš projekto produktų yra muzikinis žodynėlis anglų ir visų šalių, projekto partnerių, kalbomis. O be įvairių su muzika susijusių ir muzikos atlikimą nurodančių ženklų, žodynėlyje yra ir kiekvienos šalies tautiniai instrumentai su aprašymais. Visų projekte dalyvaujančių mokyklų mokiniai prieš susitikimą jau atliko savo užduotis sudarant bendrą muzikinį žodynėlį, todėl šiame susitikime buvo dėliojamos tik paskutinės detalės galutiniam žodynėlio variantui.
Susitikimo metu vyko ne tik darbas prie galutinio kompaktinės plokštelės varianto, bet daug buvo bendraujama su šalies šeimininkės Turkijos Mersin Bozyazi mokyklos mokiniais, jų tėvais, mokytojais bei šios apskrities valdžios atstovais.
Mersin Bozyazi mokyklos mokiniai parengė susitikimo dalyviams koncertą, kuriame skambėjo turkų nacionalinė muzika bei italų ir lietuvių dainos. Turkijos mokiniai atliko lietuvių liaudies dainą „Saulele motule“ lietuvių kalba, labai gerai artikuliuodami lietuviškus žodžius. Ši jų atliekama daina bus įrašyta ir kompaktinėje plokštelėje. Projekto dalyviams buvo organizuota pažintinė programa, kurios metu buvo supažindinta ne su mums visiems įprasta kurortine Turkija, bet su paprastų miestelių gyvenimu, Turkijos teritorijoje esančiu antikinės ir viduramžių architektūros paveldu.

Parengė Romualda URBONAVIČIŪTĖ

Į viršų