Zita KATKIENĖ
Prieš šešerius metus spalio 29-ąją pirmą kartą paminėta Pasaulinė žvynelinės diena. Šią dieną siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į žvyneline sergančių žmonių problemas, jų gyvenimo kokybę ir socialinę izoliaciją. Manoma, jog žvyneline serga apie 4 proc. viso pasaulio gyventojų. Lietuvoje serga apie 3 proc. gyventojų. Panašus procentas tenka ir šiauliečiams. Liga, sukeliančia sunkias komplikacijas, sergama skirtingai, tačiau kiekvienas, kuris neišvengė žvynelinės, neišvengia ir pleiskanojančios kūno odos, kitam pažeidžiama ir galvos plaukuotoji dalis, net nagai. Pasak dermatovenerologo Vaclovo Vaitkevičiaus,yra ir tokių psoriazės formų, kai ligą apmalšinti pasiseka tik trumpam. 
 
Stresas - dažnas provokatorius
 
Žvynelinė, pasak V. Vaitkevičiaus,  yra lėtinė uždegiminė odos liga, kuri sukelia nemalonios išvaizdos pleiskanojančius kūno odos, galvos plaukuotosios dalies ir nagų pažeidimus. Toli pažengusi žvynelinė iki 15 proc. pažeidžia sąnarius - jie ištinsta, deformuojasi, todėl sergantįjį vargina skausmai, darosi sunku judėti. Ligai progresuojant, pacientai gali tapti neįgalūs.
 
Taip nutinka dažnam, kurį liga vargina ne vienerius metus. 
 
Nutinka ir taip, kad gydytis dėl žvynelinės ligoninėje tenka nuolat. Odos ligų centre taip pat esama nuolatinių pacientų, kuriems medikų pagalbos prireikia tris-keturis kartus per metus. Liga pažeidžia  sąnarius, nagus, plaukuotąją galvos dalį. Dermatovenerologas Vaclovas Vaitkevičius teigia, jog tokia ligos forma nėra dažna. Tai - sunkiausia psoriazės forma sergančiųjų kančios, kurias apmalšinti pavyksta tik trumpam.
 
Keturiolika metų liga vargina septyniasdešimtmetę skyriaus pacientę. Moteris pasakoja, jog tada šeimą buvo užgriuvusios problemos. Į tai, kad ant skruosto atsirado rausva dėmelė, ir didelio dėmesio neatkreipė. Šeimos bėdos buvusios tikrai svarbiau, nei ši dėmelė. Moteris pagalvojo, jog ji praeis savaime, kaip savaime ir atsirado. Po kurio laiko dėmelė atsirado ir ant krūtinės. Ilgai netrukus paraudo ir visas kūnas. Moteris kreipėsi į gydytojus ir jai buvo diagnozuota psoriazė, ligonių vadinama žvyneline. 
 
Medikai neslėpė nuo pacientės, jog jos atvejis - ypač sunkus. Liga ūmai apėmė visą kūną. Netrukus ėmė keistis nagai - jie tapo tarsi dvigubi. „Man labai peršti, tarsi degtų oda”, - pasakoja moteris apie savo savijautą. Ir tai - akivaizdu, nes visas moters kūnas - rausvos spalvos, oda tarsi būtų ištempta. Septyniasdešimtmetės veidas - be jokios raukšlelės. Tempiama oda traukia ir akių vokus. Net vidinė vokų dalis tapo matoma. „Tik tada, kai pasitepu tepalu, mažiau skauda ir peršti”, - sako ligonė.
 
Nepamena moteris, kad kas šeimoje ar giminėje būtų sirgęs šia liga. Ji tokia - vienintelė. Moteris neslepia, jog dėl ligos gyvenimas tapo nebemielas. Tenka gyventi arba tik savo namuose, arba ligoninėje, nebeišeina į lauką. Ir ne tik dėl to, kad blogai jaučiasi. Baiminasi ir dėl sauso rausvo veido bei atvirtusių vokų. Tad nekeista, jog kiekvienas, vos išvydęs moterį, supranta, kad ji - sunkiai serga. 
 
Psoriazės židiniai 
 
Psoriazė - tai sisteminė liga, pažeidžianti odą, sąnarius. Pasak Odos ligų centro vadovo Vaclovo Vaitkevičiaus,  ligai būdingas pleiskanojantis, žvynus primenantis dėmėtas bėrimas. Sveiko žmogaus odos paviršinis sluoksnis atsinaujina kas 25 dienos, o sergančiajam psoriaze odos atsinaujinimo procesas vyksta 10 kartų greičiau, todėl odoje susiformuoja psoriazės židiniai. Nustatyti trys pagrindinės sergančiųjų psoriaze odos savybės: odos sustorėjimas, viršutiniojo raginio odos sluoksnio sustorėjimas ir ląstelinė poodžio infiltracija.
 
Žvyneline, anot mediko, serga apie 3-4 proc. gyventojų. Serga ir vyrai, ir moterys. 
 
Dažniausiai žvynelinę provokuoja genetiniai veiksniai, medžiagų apykaitos sutrikimai (cukrinis diabetas, skydliaukė), stresai, traumos, kontaktiniai alergenai, vaistai nuo uždegimo. Anot mediko, neatmetama ir maisto, kurio sudėtyje yra daug E, provokuojantis ligą poveikis. 
 
Liga pasireiškia atskirais didesniais ar mažesniais plokšteliniais bėrimais įvairiose kūno vietose. Esant plokštelinei  formai, psoriazės papulės išplinta ir susilieja. Jei ligonis persirgo pūline angina, karščiavo, jam po streptokokinės infekcijos gali staigiai pasireikšti lašeliniai psoriazės bėrimai visame kūne. 
Gana dažnai psoriazės židiniai yra didesni kelio, alkūnės srityje, kur yra pastebimas aiškus odos ploto sustorėjimas, sukietėjimas. Pašalinus žvyną, būdingas rasojantis kapiliarinis kraujavimas. 
 
Kita paplitusi ligos forma yra monetiškoji psoriazė, kai odos bėrimai primena monetas. 
 
Gana sunki forma yra nagų psoriazė, kai nagas, kuriam būdingos gelsvai baltos dėmės, atsisluoksniuoja nuo guolio. Nagų pažeidimus gydyti labai sunku, ypač vietiškai. 
 
Gana nelengva pagydyti ir kitą  formą, kuri lokalizuojasi plaukuotoje galvos srityje. Yra padų ir delnų psoriazė. Gana reta ligos forma - veido psoriazė, kuri yra aiškiai matoma. 
 
Bene pati sunkiausia yra generuota pustulinė psoriazė, kuri gali komplikuotis infekcija, išprovokuoti net plaučių uždegimą. Dažną vargina kombinuota forma, apimanti visą kūną, pažeidžianti ir nagus, ir plaukuotąją galvos sritį bei veidą.

Į viršų