Nemažai žmonių kenčia nuo orų permainų, temperatūrų skirtumo, drėgmės, žemo atmosferos slėgio. Visa tai sukelia kai kurių ligų paūmėjimą, nors atėjo tikras vasaros laikotarpis. Ypač jautriai į nepastovius orus reaguoja pažeisti sąnariai ir nusilpę nugaros raumenys – juos tiesiog skauda. Kaip išgyventi šiuos negalavimus? Galbūt padės patarimas ir liaudies išmintis.

Pušų spygliai

Pirmiausia reikės gana tankios drobės, iš kurios teks pasisiūti maišelį. Surinktus pušų spyglius susmulkinti maždaug į 3-4 dalis ir suberti į maišelį. Gautą kompresą pašildyti ir nestipriai pritvirtinti prie skaudamos vietos.

Kaip veikia?

Kompresas veikia kompleksiškai: jaučiame mechaninį dirginantį pušų spyglių poveikį, pušų spygliuose esantys eteriniai aliejai šildo skaudamą vietą, slopina uždegimą ir malšina skausmą.

Dilgėlių aliejus

Susmulkintas dilgėles užpilti aliejumi, tiks bet koks namuose turimas aliejus, ir pakaitinti. Gautą masę kartu su dilgėlėmis supilstyti į tamsesnio stiklo buteliukus ir laikyti tamsioje vietoje kambario temperatūroje.

Rekomenduojama palaikyti 7-10 dienų, retkarčiais buteliuką papurtant. Dilgėlių aliejumi tepti skaudamus sąnarius ir nugarą. Beje, mūsų senoliai sąnarių ligas gydydavosi šviežių dilgėlių vantomis.

Kaip veikia?

Dilgėlių lapuose yra skruzdžių rūgšties, kuri veikia odą dirginamai – plečiasi kraujagyslės, pagerėja kraujotaka. Kartu išsiskiria uždegimą slopinančios medžiagos. Rezultatas – sumažėjęs sąnarių skausmas.

Žemuogė

Žemuogės uogos ir žolė ypač naudingos sergant artritu ir podagra.

Sergant artritu reikia kasdien suvalgyti po porciją – lėkštelę, stiklinę uogų, užgeriant jas pienu.

Nuoviras: 1 valgomasis šaukštas žolės užpilamas stikline verdančio vandens. 15 minučių paviriname, perkošiame ir išgeriame per dieną.

Pelynas, raudonėlis

Šių augalų užpilais malšinami reumatiniai sąnarių skausmai.

Pelyno vandeninis užpilas: 1 valgomasis šaukštas žolės užpilamas dviem stiklinėmis verdančio vandens, po 30 minučių perkošiamas ir vartojamas po 1-2 valgomuosius šaukštus tris kartus per dieną 20 minučių prieš valgį.

Lakišius, juodasis serbentas, kiaulpienė, varnalėša, beržas

Šių augalų užpilais ir nuovirais gydomas artritas ir podagra.

Lakišiaus nuoviras: 3 valgomuosius šaukštus žolės užpilame stikline verdančio vandens. 15 minučių paviriname ant silpnos ugnies, po 45 minučių perkošiame ir geriame po trečdalį stiklinės tris kartus per dieną.

Juodųjų serbentų lapų užpilas

Du valgomuosius šaukštus džiovintų lapų užpilame stikline verdančio vandens, po 20 minučių perkošiame ir išgeriame. Per dieną reikia išgerti 2-3 stiklines tokio užpilo.

Gailis

Gailio žolės pasižymi daugeliu gydomųjų savybių. Ji gali padėti sergant ir sąnarių ligomis.

Užpilas: vieną valgomąjį šaukštą žolės užpilame dviem stiklinėmis šalto virinto vandens, 8 valandas palaikome sandariai uždengtame inde, perkošiame ir geriame po trečdalį stiklinės keturis kartus per dieną.

Kiaulpienės šaknų nuoviras

Vieną valgomąjį šaukštą džiovintų šaknų užpilame stikline vandens, 10 minučių paviriname, po 30 minučių perkošiame ir vartojame po valgomąjį šaukštą tris kartus per dieną prieš valgį.

Varnalėšos šaknų nuoviras

10 gramų džiovintų šaknų užpilame stikline vandens, 10-15 minučių paviriname, perkošiame ir vartojame po vieną valgomąjį šaukštą 3-4 kartus per dieną.

Beržo pumpurų arba lapų nuoviras

Vieną valgomąjį šaukštą beržo pumpurų arba du valgomuosius šaukštus lapų užpilame 0,5 litro vandens, 10-15 minučių paviriname, perkošiame ir geriame po 0,5 stiklinės, 3-4 kartus per dieną prieš valgį.

Pupelė

Pupelės ankštys turi medžiagų, padedančių gydyti podagrą.

Nuoviras: 15-20 gramų susmulkintų ankščių užpilame litru vandens, 2-3 valandas paviriname ant silpnos ugnies, atvėsiname, perkošiame ir geriame po 0,5 stiklinės keturis kartus per dieną.

Juodasis šeivamedis

Juodojo šeivamedžio žiedais gydomas reumatoidinis artritas arba podagra.

Nuoviras: vieną valgomąjį šaukštą žiedų užpilame stikline karšto vandens, 15 minučių paviriname ant silpnos ugnies, po 45 minučių perkošiame ir vartojame po pusę valgomojo šaukšto 2-3 kartus per dieną prieš valgį.

Parengė Liudvikas RULINSKAS

Į viršų