Vitaminas C reikalingas kaip pagalbinė medžiaga noerodrenalino ir adrenalino sintezei nervinėje sistemoje arba adrenalinėse liaukose, karnitino, reikalingo energijai perduoti, sintezei, kaip stiprus antioksidantas.

Vitaminas C padeda išvengti kai kurių širdies ir kraujagyslių ligų, yra svarbus medžiagų apykaitai, stiprina organizmo atsparumą infekcijoms, skatina žaizdų gijimą, padeda organizmui įsisavinti geležį.

Vitaminas C stiprina kraujagysles, padeda iš organizmo pašalinti sunkiuosius metalus, dalyvauja skaidant cholesterolį.

Dėl antioksidacinio poveikio vitaminas C gali būti naudingas kai kurių vėžio formų prevencijai ir gydymui, apsaugodamas sveikas ląsteles nuo laisvųjų radikalų poveikio ir vėžinių ląstelių plitimo. Vitaminas C stiprina kai kurių priešnavikinių vaistų poveikį.

Vitaminas C reikalingas kalogenui gaminti jungiamajame audinyje. Kalogenas reikalingas sveikoms kraujagyslėms, dantenoms, dantims, kremzlėms, kaulams palaikyti.

Didelės vitamino C dozės gali dirginti skrandį. Labiausiai tą jaučia asmenys, kurių jautri virškinimo sistema. Rekomenduojama vitaminą C vartoti po valgio. Beje, pailginto veikimo vitaminas C skrandžio nedirgina.

Vaistinėse yra paprasto ir pailginto veikimo vitamino C. Kuo jie skiriasi ir kuo geresnis yra pailginto veikimo vitaminas C.

Pailginto veikimo vitaminas C greičiau pasisavinamas. Jo organizme išlieka net tris kartus daugiau  negu trumpo veikimo vitamino C, Dėl lėto jo išsiskyrimo kraujyje susidaro tolygesnė koncentracija. Pailginto veikimo vitaminas C, pamažu išsiskiria per šlapimo takus, dėl to nesusidaro oksalatiniai inkstų akmenys. Tyrimais įrodyta, kad pailginto veikimo vitaminas C daug geriau toleruojamas nei paprastas vitaminas C, ilgiau ir labiau stiprina imuninę sistemą.

Gali kilti logiškas klausimas, ar vartojant vitaminą C galima išvengti onkologinių ligų?

Pirmiausia vitaminas C yra antioksidantas, kuris yra labai svarbus kovojant su vėžiniais susirgimais. Diagnozavus onkologinę ligą būtina vartoti vitaminą C kartu su vitaminu A arba betakarotinu, vitaminu E ir selenu. Šis vitaminų ir seleno tandemas patikimai saugo nuo vėžinių procesų ir nuo vėžio atsinaujinimo. Antioksidantų derinį ypač patartina vartoti diagnozavus gėrybinę prostatos hiperplaziją vyrams ir mastopatiją moterims.

Tačiau visais tais atvejais reikėtų pasitarti su gydytoju onkologu.

Akivaizdu, kad sergant vėžiu tikrai verta vartoti antioksidantus vitaminą C, E ir seleno pavidalu. Periodiškai valant organizmą natūraliomis priemonėmis vartojant daugiau geriamojo vandens galima dar labiau palengvinti organizmo funkciją. Vis tai įrodyta moksliniais stebėjimais.

Vitaminas C yra vienas svarbiausių imunitetą stiprinančių vitaminų. Preparato sudėtyje esantis pailginto veikimo vitaminas C organizme išsilaiko net 2-3 kartus ilgiau nei paprastas vitaminas C. Net ir didelės jo dozės toksiškai neveikia inkstų, toleruojamas geriau nei paprastas vitaminas C, Padeda palaikyti imuninę sistemą ir kraujagyslių sienelių funkciją.

Parengė Liudvikas RULINSKAS

Į viršų