Vienas kavos puodelis per dieną mažina prostatos vėžio riziką. Ir visai nesvarbu, ar kava turi kofeino, ar ne. Kava yra teigiamas produktas ir gimdos vėžio profilaktikos požiūriu. Tyrimai patvirtina paprastą tiesą, jog nėra gerų ir blogų gėrimų. Gali būti tik teisingas ar neteisingas gyvenimo būdas.

Ilgamečiais tyrimais medikai nustatė, jog kava turi teigiamą poveikį „antrajai vyro širdžiai“ - prostatai.

Kavos poveikis organizmui yra įvairiapusis. Ji, pavyzdžiui, gali veikti ir kaip antioksidantas, slopinantis uždegiminius procesus arba reguliuoti insulino veikimą. Visa tai, kaip ir kiti veiksniai, tikriausiai ir užkerta kelią auglio vystymuisi. Kava veikia medžiagų apykaitą organizme. Tai yra susiję su cukraus kiekiu ar lytinių hormonų, kurie turi įtakos prostatos vėžio išsivystymui, kiekiu.

Tarp tų, kurie išgerdavo po 1-3 kavos puodelius per dieną, rizika mirti nuo prostatos vėžio buvo mažesnė maždaug 30 proc. Dabar mokslininkai nori išsiaiškinti, kokios konkrečiai kavoje esančios medžiagos ir kaip būdu stabdo agresyvių prostatos auglių plitimą organizme.

Prieš porą metų japonų mokslininkai priėjo prie išvados, jog iki trijų kavos puodelių per dieną išgeriančios moterys rečiau serga gimdos vėžiu. Tyrėjai mano, jog kava tikriausiai mažina insulino kiekį organizme ir tai mažina riziką susirgti šios rūšies vėžiu.

Japonijos nacionalinis vėžio tyrimo centras penkiolika metų stebėjo 54 tūkstančius moterų, kurių amžius buvo nuo 40 iki 69 metų. Tyrimo metu sveikatos specialistai atkreipė dėmesį į tai, jog toms  moterims, kurios išgerdavo daugiau kaip tris puodelius kavos per dieną, rizika susirgti gimdos kaklelio vėžiu buvo sumažėjusi maždaug 60 proc., palyginti su moterimis, išgeriančiomis ne daugiau kaip du puodelius per dieną.

Nuo seno tebesitęsiančioje dvikovoje tarp arbatos ir kavos dažniau pergalę prieš kavos pupeles švenčia arbatos lapeliai. Per dieną išgeriami trys ir daugiau puodelių arbatos gali sumažinti riziką mirti nuo širdies ir kraujagyslių ligų 36 proc., palyginti su tais, kurie jos išgeria ne daugiau kaip vieną puodelį. Kaip parodė tyrimai, maždaug 45 proc., rečiau nuo širdies ligų kenčia ir tie, kurie kasdien išgeria ne mažiau kaip tris puodelius arbatos.

Ir kavos mėgėjai yra apsaugoti nuo panašių negandų. Pakanka išgerti nuo dviejų ik keturių kavos  puodelių per dieną, kad širdies ir kraujagyslių ligų išsivystymo rizika sumažėtų 20 proc.

Olandijos Utrechto universiteto specialistai priėjo išvados, jog nei kava, nei arbata negali paskatinti kraujo išsiliejimo į smegenis. Tyrimo rezultatai rodo, jog pasitelkus kavos arba arbatos pranašumus nereikia bijoti padidėjusios rizikos mirti nuo apopleksijos smūgio ar kitų ligų.

Tyrimų duomenys skatina daryti išvadą, jog dėl daugelio mus gąsdinančių negalių kaltas ne koks nors konkretus gėrimas, o neteisingas gyvenimo būdas, kurio dauguma mūsų nepajėgia atsikratyti.

Parengė Liudvikas RULINSKAS

Į viršų