Vaistinis isopas (Hyssopus officinalis) – daugiametis puskrūmis, kilęs iš  karštų Mažosios Azijos ir Viduržemio jūros kraštų. Dar vadinamas jonažole. Savaime auga Kryme, Kaukaze, Vidurinėje Azijoje, Altajuje. Europoje paplito ankstyvaisiais viduramžiais vienuolių benediktinų dėka.

Vaistinis isopas – tai prieskoninis, dekoratyvinis, medingas, vaistinis augalas, išaugantis iki 70 cm aukščio. Žydi liepos-rugsėjo mėnesiais, žiedo vainikėlis mėlynas, mėlynai violetinis, rečiau rausvas arba baltas, vaisius – riešutėlis. Augalas nuodingas.

Vaistiniame isope yra eterinio aliejaus, raugų, flavanoidų, sacharidų, organinių  rūgščių, dervų, gleivių, kartumynų, mineralinių ir dažo medžiagų. Žaliuose lapuose yra vitamino C.

Jonažolės arba vaistinio isopo gydomosios savybės labai panašios į azijinės raistenės, todėl šie augalai kartais net painiojami. Ajurvedos šalininkai nuo seno žino, kad vaistinis isopas stimuliuoja smegenų  veiklą, ramina, malšina traukulius, mažina arterinį spaudimą. Dabar nustatyta, kad šiame augale esantys junginiai veikia smegenis kaip antioksidantai; palengvina mąstymą, pagerina atmintį ir sulėtina smegenų senėjimo procesus. Siekiant maksimalaus poveikio rekomenduojama gydytis apie 9 mėnesius, nes rezultatai pastebimi ne iš karto.

Indijos mokslininkai isopą laiko adaptogenu, kuris, kaip ir ženšenis, gerina viso organizmo sveikatą. Nors visos šio augalo gydomosios savybės dar nežinomos, bet kai kurios jau nustatytos: jis mažina arterinį  spaudimą, saugo nuo epilepsijos priepuolių, malšina virškinamojo trakto sudirgimą, padeda gydyti opaligę, palengvina kvėpavimą sergant astma, stimuliuoja skydliaukės hormonų gamybą, saugo kepenis nuo vaistuose esančių kenksmingų medžiagų poveikio, veikia kaip nesteroidinis antiuždegiminis vaistas nekenkdamas skrandžiui.

Galima gydytis ne tik pačiu isopu, bet ir jo skystuoju ekstraktu. Susmulkintos jo žolės suaugusiems žmonėms rekomenduotina vartoti po 5-10 g per dieną.

Vaistinis isopas yra puiki priemonė nuo kosulio, bronchų astmos, chroniškų bronchitų.

Ištraukai 2 arbatiniai šaukšteliai žolės užpilami 200 ml verdančio vandens. Po valandos nukošiama. Geriama 1/3 stiklinės per dieną.

Gydantis vaistiniu isopu negalima vartoti koncentruotų antpilų, arbatų ir nuovirų.

Vaistinis isopas yra aštraus karstelėjusio skonio, malonaus aromato. Prieskoniams geriau vartoti šviežius lapus.

Isopu skaninama švelni kepta veršiena, daugelis deda į farširuotus kiaušinius, dešras. Tinka ir kepant kiaulieną, maltinukus iš jautienos, pupelių ir bulvių sriuboms.

Džiovintas isopas vartojamas likerių gamyboje.

Parengė  Liudvikas RULINSKAS
Į viršų