Seimo Narkomanijos ir alkoholizmo prevencijos komisijos (NAPK) pirmininkė Vincė Vaidevutė Margevičienė kreipėsi į sveikatos apsaugos ministrą Raimondą Šukį ir Valstybinę ne maisto produktų inspekciją prie Ūkio ministerijos dėl rinkoje atsiradusių elektroninių cigarečių.

Komisijos pirmininkė sunerimusi dėl elektroninių cigarečių platinimo, nes jų prekyba nereglamentuota, o poveikis sveikatai - neištirtas.

"Inhaliatoriaus principu veikiančios cigaretės garuose yra ne tik tabako, bet ir propileno glikolio. Tai bekvapės, beskonės, labai degios dujos. Propilenas veterinarijoje naudojamas kaip vaistas. Tad ar galima pardavinėti paaugliams produktą, kurio sudėtyje yra tokių medžiagų?" - apie kol kas neištirtų elektroninių cigarečių pavojingą plitimą tarp nepilnamečių kalba Seimo narė.

Jos nuomone, nėra abejonės, kad šiuo produktu suskubs pasinaudoti elektronikos naujovėmis besidomintys vaikai ir paaugliai, kurie šiandien dar nėra rūkoriai. Pasak V. V. Margevičienės, pasekmės būtų pražūtingos, nes vaikui priklausomybė nuo nikotino vystosi itin greitai, o nebesant specifinio tabako kvapo tėvams ir mokytojams bus daug sunkiau pastebėti vaiko rizikingą elgseną. Anot parlamentarės, pateikiamoje informacijoje nurodomas nikotino kiekis yra toks, kuris kiekvienam vaikui gali sukelti itin pavojingus nikotino intoksikacijos reiškinius ir rimtus sveikatos sutrikimus.

Kreipimesi NAPK pirmininkė siūlo organizuoti reikiamus produktų saugos ypatybių patikrinimus ir prireikus taikyti Produktų saugos įstatyme nustatytus privalomus produktų saugos bei ženklinimo reikalavimus. Parlamentarė taip pat prašo įvertinti produktų sudėtyje esančių medžiagų poveikį sveikatai, nustatyti, kokiai kategorijai priskiriami minėtieji produktai bei kokie reikalavimai keliami šių produktų patekimui į rinką.

"Kol nebus atlikti kompetentingi ir išsamūs elektroninių cigarečių sudėties bei poveikio žmogaus organizmui tyrimai ir kol nebus įrodymų, patvirtinančių, kad jas vartoti yra saugu, siūlau nepilnamečiams susilaikyti nuo šio produkto įsigijimo ir vartojimo", - sako V. V. Margevičienė. 
ELTA 
Į viršų