Berlynas, gruodžio 3 d. (dpa-ELTA).
Sportuojantys senjorai gyvena ilgiau, nei vengiantys judėti, parodė naujas tyrimas. Ir visai nesvarbu, kada žmogus pradeda aktyviai gyventi.

Pradėti sportuoti verta pradėti ir vyresniame amžiuje. Nes žmonės, judantys mažiausiais keturias valandas per savaitę, gyvena ilgiau, rodo ilgalaikis tyrimas iš Izraelio, kuriame dalyvavo daugiau kaip 1 tūkst. 800 žmonių. Iš 70-mečių, kurie pakankamai judėjo, 85 proc. buvo gyvi ir po aštuonerių metų. Tarp nesportavusiųjų šis rodiklis buvo 73 proc. Iš aktyviai sportavusių 78 metų senjorų po aštuonerių dar gyveno 74 proc. Tarp tingesnių žmonių šis procentas siekė 59.

Anot rezultatų, ypač sportas naudingas 85 metų senjorams. Po trejų metų jų gyvų buvo 93 proc. Tarp nejudrių jų bendraamžių šis rodiklis buvo 75 proc.

Pasak mokslininkų, nustebino tai, kad ilgaamžiškumo nelemia tai, kiek žmogus sportavo per visą savo gyvenimą. Svarbiau buvo tai, ką jis daro dabar, kad liktų sveikas. Senjorai, kurie būdami 78 metų dar buvo tingūs ir sportuoti pradėjo maždaug 85-erių, gyveno beveik tiek pat kaip tie, kurie nuolat judėjo.

Tuo tarpu tyrimo dalyviai, liovęsi buvę aktyvūs 85-erių, mirė panašiai greitai kaip ir tie, kurie niekada neturėjo daug laiko sportui.
Į viršų