Šiaulių tuberkuliozės ir plaučių ligų ligoninės direktorė Vita Globytė neslepia, jog laukė, kada tuberkuliozė bus diagnozuojama šiauliečiams, dirbantiems užsienyje. 
Vadimo SIMUTKINO nuotr. 
 
 
 
Zita KATKIENĖ
Metų pradžia Šiaulių apskrities tuberkuliozės ir plaučių ligų ligoninės kolektyvui buvo sukrečianti. Nors praėjusiais metais užfiksuotas mažėjantis sergamumas tuberkulioze, tačiau vis dažniau diagnozuojama atspari ir išplitusi tuberkuliozė. Tuberkuliozės ir plaučių ligų ligoninės direktorė Vita Globytė žinojo, jog artėja laikas, kai dėl tuberkuliozės reikės gydyti žmones, dirbusius Europos šalyse. Tik medikai nesitikėjo, kad tas laikas jau atėjo. Trims šiauliečiams, dirbusiems Anglijoje, Ispanijoje ir Norvegijoje šiais metais  diagnozuota tuberkuliozė. 25-erių metų radviliškiečiui, vasaryje grįžusiam iš Airijos, gyventi bebuvo likusi savaitė - Tuberkuliozės ir plaučių ligų ligoninėje jis mirė nuo išplitusios tuberkuliozės.
 
Nemokama patikra dirbusiųjų užsienyje
 
Medikų jau nestebina reiškinys, kad užsienio šalyse dirbantys tautiečiai sveikata rūpinasi tada, kai grįžta paviešėti ar pailsėti į namus. Ypač dažnai vasarą dėl sveikatos užsieniuose dirbantys šiauliečiai kreipiasi ir į Šiaulių tuberkuliozės ir plaučių ligų ligoninės medikus. Ligoninės direktorė V. Globytė pažymi, jog dažniausiai šie žmonės yra netekę socialinio draudimo, todėl už tyrimus jiems tenka mokėti nemažus pinigus.
 
Šiais metais, artėjant Pasaulinei tuberkuliozės dienai, gydymo įstaigos kolektyvas nusprendė visus, kurie grįžo iš darbo užsienio šalyse, anksčiau dirbo užsienyje, bei tuos, kurie šiuo metu rengiasi vykti dirbti į užsienį, nemokamai ištirti dėl tuberkuliozės ir plaučių ligų. Nuo kovo 29 dienos iki balandžio 2 dienos visi šiauliečiai bei Šiaulių apskrities gyventojai, turėję arba rengiantys užmegsti darbinius santykius užsienyje, raginami nemokamai išsitirti dėl tuberkuliozės.  
 
Tai paskatino kovo 24 dieną Pasaulio sveikatos organizacijos sprendimu minima Pasaulinė tuberkuliozės diena, kuri skirta geriau informuoti planetos gyventojus apie šią pavojingą ligą. To, pasak V. Globytės, ir siekia medikai, surengdami šią nemokamą akciją šiauliečiams. Kasmet kovo 24 d. Pasaulinė sveikatos organizacija skelbia šūkį, kviečiantį kovai su tuberkulioze. Šių metų Pasaulinės tuberkuliozės dienos šūkis -  „Kovokime su tuberkulioze aktyviai ir pažangiai”. Tad ir gydymo įstaigai, anot V. Globytės, svarbiausia ne tai, kad gydymo įstaiga neuždirbs. Svarbiausia - kuo anksčiau diagnozuoti ligą ir užkirsti jos plitimą ne tik savame mieste, bet ir svečiose šalyse.   
 
Pasaulinę TB dieną Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) ragina kiekvieną visuomenės narį semtis žinių apie nematomą ir klastingą ligą, mokytis ir mokyti kitus saugoti savo, savo šeimos, bendruomenės, valstybės sveikatą ir gerovę. PSO  duomenimis, sergamumas TB ir epidemijos grėsmė 2001 metais Europos regiono šalyse pasiekė kritinę ribą, šiuo metu mažėja. Tačiau ši klastinga liga vis dar išlieka pavojingiausių sveikatai ligų sąraše. Pernai šalyje užregistruoti 1892 nauji tuberkuliozės atvejai.  Šiaulių apskrityje susirgo beveik 100 žmonių. Pusei susirgusiųjų nustatyta pavojinga - atvira ligos forma. Ši tuberkuliozės forma nustatyta ir šiauliečiams. 
 
Į Lietuvą - gydyti
s
 
Ne kiekvieną kartą, kai užsienio šalyje dirbantis žmogus pasijunta blogai, ir grįžęs į Lietuvą nusprendžia išsitirti dėl tuberkuliozės, jam yra diagnozuojama ši klastinga liga. R. Šopienė prisimena pacientą, kuris penkerius metus dirbo Anglijoje. Žmogus pasijuto blogai, vargino kosulys, prakaitavimas. Jis kreipėsi į Londono gydymo įstaigą. Buvo nedelsiant izoliuotas, tiriamas, paskirtas gydymas. Tačiau žmogus buvo girdėjęs apie Londono medikų atsainų požiūrį į imigrantus ir nusprendė grįžti namo bei išsitirti sveikatą. 
 
„Mes jį paguldėme į ligoninę, tyrėme ir nusprendėme siūsti tolimesniam tyrimui ir gydymui į Vilnių. Ten patvirtino Londone diagnozuotą plaučių ligą, bet ne tuberkuliozę. Žmogui tai suteikė didžiulį palengvėjimą ir jis šiuo metu tęsia gydymą. 
 
Deja, ne visiems taip pasisekė. Prieš keletą savaičių ligoninėje nuo tuberkuliozės mirė 25-erių metų radviliškietis. Žmogus dirbti į Airiją išvažiavo tik praėjusių metų pabaigoje - gruodžio mėnesį. Tačiau jau ir tada jautėsi blogai. Po dviejų mėnesių jauno žmogaus savijauta buvusi tokia, kad jis jau negalėjo dirbti. Jaunas vyras grįžo į Lietuvą, kreipėsi į šeimos gydytoją, kuris ir atsiuntė į Tuberkuliozės ir plaučių ligų ligoninę. Žmogui diagnozuota pirminė, tačiau labai išplitusi tuberkuliozė. Po 5 dienų gydymo jaunas vyras mirė.
 
„Baisiausia ir tai, kad žmogus, sergantis atvira tuberkuliozės forma, skraidė lėktuvu ir nudojosi oro linijų paslaugomis, kad beveik du mėnesius gyveno ir dirbo kolektyve”, - pažymi Dispanserinio skyriaus vedėja R. Šopienė. 
 
Dar trys šiauliečiai, pablogėjus sveikatai grįžę gydytis namo iš Anglijos, Ispanijos ir Norvegijos, šiuo metu gydomi Tuberkuliozės ir plaučių ligų ligoninėje. Vienas, tiesa, dar ruošėsi važiuoti dirbti į užsienį. Tačiau žmogus blogai jautėsi ir nusprendė pasitikrinti sveikatą. Aptikti pakitimai plaučiuose ir kelionę teks atidėti. 
 
Kiti, jau dirbę svečiose šalyse, negalėjo pasakyti, kur galėjo užsikrėsti šia klastinga, oro lašeliniu keliu plintančia liga. Vienas tvirtino, jog dirba nesunkų sėdimą darbą, sočiai maitinasi, tačiau užkrato išvengti nepavyko. Kitas, dirbęs Anglijoje, sakėsi, jog pažino ten vieną žmogų, kuris minėjo, jog serga tuberkulioze. Visi naujieji ligoninės pacientai gyveno ir dirbo tarp žmonių, keliavo iš vienos šalies į kitą sunkiai sirgdami ir platindami ligą. 
Plinta atspari tuberkuliozė 
 
Antroji labiausiai medikus pribloškianti problema yra ta, kad vis dažniau diagnozuojama atspari vaistams tuberkuliozės forma. Lietuvoje apie 10 proc. diagnozuojamų atvejų nustatoma labai pažengusi atvira tuberkuliozė. Tiesa, Rusijoje atsparios tuberkuliozės jau diagnozuojama net 30 proc. Dabar medikai supranta, kodėl Šiaurės šalys taip aktyviai vykdė mokymus Šiaulių tuberkuliozės ir plaučių ligų ligoninėje bei  kitose Lietuvos gydymo įstaigose.
 
„Jie žinojo, kas laukia, kai sienos taps atviros”, - sako R. Šopienė. 
 
Ne tik grįžusiems iš užsienio šalių, bet ir tiems, kurie gyvena savo namuose, dažnai naujai nustatomi tuberkuliozės atvejai diagnozuojami labiau pažengusiose, sunkiose ligos stadijose. Medikai pastebi, jog liga dažniausiai paplitusi tarp darbingo amžiaus žmonių. Vaikų, pažymi R. Šopienė, suserga mažiau.  
 
Didelės reikšmės, pasak medikės, turi vaikų profilaktika, kuri jau pradedama gimdymo namuose. Net 98 proc. naujagimių paskiepijami nuo tuberkuliozės. Vėliau nuolat dėl tuberkuliozės tikrinami rizikos grupių vaikai. Tuo atveju, kai vaikų kolektyve vaikui ar suaugusiam darbuotojui diagnozuojama  tuberkuliozė, tiriamas visas kolektyvas. Praėjusiais metais tokie profilaktiniai tikrinimai buvo atlikti Romuvos pagrindinėje mokykloje, Gegužių vidurinėje mokyklose, šimtu procentų tirti Ginkūnų ir Salduvės lopšelių-darželių kolektyvai. Tačiau nenustatytas nė vienas naujas ligos atvejis.
 
Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, trečdalis pasaulio gyventojų jau užsikrėtę tuberkuliozės mikobakterijomis ir bet kuriuo atveju gali susirgti, sutrikus organizmo imuninei sistemai. Pasak R. Šopienės, dauguma mūsų tuberkuliozės bakterijomis užsikrėtė vaikystėje, tačiau apie tai nežino. Sužino tik tada, kai liga išprovokuojama nusilpus organizmui, patyrus stresą. Specialistų duomenimis, Lietuvoje užsikrėtusiųjų mikrobakterijomis yra apie 80 proc. žmonių. Maždaug 90 proc. iš jų nesuserga, o kliniškai aktyvios tuberkuliozės formos nustatomos maždaug apie 5-15 proc. užsikrėtusių asmenų. Nerimą kiekvienam turėtų kelti užsitęsęs dusulys, kosulys, karščiavimas, skrepliavimas, skausmas krūtinėje, naktinis prakaitavimas, kūno masės mažėjimas, bendras silpnumas, atsikosėjimas krauju. Tokiu atveju, anot R. Šopienės, ir reikia kreiptis pagalbos į medikus. 
 
Tuberkuliozę sukelia mikobakterijos, kurias žmogus žmogui perduoda oro lašeliniu keliu. Pasak R. Šopienės, suserga ne kiekvienas, įkvėpęs mikobakterijų. Žmogaus organizme yra tuberkuliozės sukėlėjų, tačiau imuninė sistema sugeba apsaugoti  nuo žalingo poveikio ir ligos simptomai nepasireiškia. Tačiau užsikrėtęs žmogus, kai dėl tam tikrų priežasčių nusilpsta imuninė sistema ir ji nepajėgi apsaugoti organizmo nuo TB mikobakterijų poveikio, gali susirgti aktyvia ligos forma. Aktyvios tuberkuliozės atveju žmogui reiškiasi ligos simptomai, jis turi ištverti ilgą, dvejus metus trunkantį ir sudėtingą  gydymo procesą. Gali užkrėsti ir aplinkinius.
 
Kai tuberkuliozė apima ne plaučius, o kitus organus, simptomai priklauso nuo pažeisto organo. Dažniausiai pažeidžiami inkstai ir kaulai, ypač pavojingas galvos smegenų dangalų pakenkimas. Šiandien atsparūs vaistams tuberkuliozės sukėlėjai yra pagrindinė sergamumo šia liga problema. Dažniausiai atsparios vaistams tuberkuliozės priežastis, pasak R. Šopienės,  yra nesėkmingo gydymo pasekmės, kai gydymas būna nutraukiamas dėl įvairiausių priežasčių. Vaistams jautri tuberkuliozė gali būti išgydoma per 6 mėnesius, o vaistams atspariai tuberkuliozei gydyti reikalingas išplėstinis gydymas, kuris gali trukti ilgiau nei dvejus ar net daugiau metų. Šis gydymas yra labai brangus ir, žinoma, labai varginantis.
 
Kontaktų aiškinimas - svarbiausia
 
Bendrosios praktikos slaugytojai Andželikai Škerbienei, atsakingai už pacientų mokymus, tenka bendrauti beveik su kiekvienu, kuris gydomas ligoninėje. Nes dirbama su kiekvienu, kuriam, baigus pusės metų gydymą ligoninėje, skiriamas ambulatorinis gydymas. 
 
Medikus baugina tai, jog iki šiol žmonės jaučia stigmą šiai ligai, nors akivaizdu, kad tuberkuliozė - seniai ne tik asocialių žmonių liga. Ja serga pačių įvairiausių sluoksnių žmonės. Deja, ir susirgusieji dažnai slepia nuo aplinkinių, kad serga, todėl slepia kontaktus ir nuo medikų. 
 
A. Škerbienė sako, jog būna įvairiai. Štai ligoninės elektroniniame tinklapyje www.tuberkulioze.info yra skyrelis, kuriame gyventojai gali pateikti klausimus medikams. Viena moteris neseniai paklausė: „Aš žinau, kad mano kaimynė susirgo tuberkulioze. Ką man daryti?” A. Škerbienė paaiškina, jog tokiu atveju, kai žmogui kyla įtarimų, kad galėjo kontaktuoti su sergančiu žmogumi, reikia kreiptis į gydymo įstaigą ir tyrimas bus atliekamas nemokamai. 
 
Medikai pastebi, jog žmonės geranoriškai atsiliepia į prašymus pasitikrinti dėl tuberkuliozės, kai diagnozuojama liga giminaičiui, draugui ar bendradarbiui.  
Tačiau nutinka ir labai kurioziškų atvejų. Štai užvakar į Tuberkuliozės ir plaučių ligų ligoninę paguldyta 5 mėnesių mergaitė dėl plaučių ligos. Tėvai čia pat paneigė bet kokį galimą kontaktą su sergančiuoju tuberkulioze. Tačiau medikai paprašė, kad abu tėvai išsitirtų dėl tuberkuliozės. 
 
Rezultatas apstulbino - visiems trims diagnozuoti tuberkulioziniai pakitimai plaučiuose. Tuomet tėvai prisiminė, jog artima giminaitė sirgo atvira tuberkulioze, tačiau tuo metu, kai jai buvo diagnozuota liga, jie kategoriškai atsisakė tikrintis. 
 
Ypač  vaikai, bendraudami su sergančiais tuberkulioze asmenimis, turi labai didelę riziką užsikrėsti. Ypač rizika padidėja artimai bendraujant su šeimos nariais, kolektyvuose - mokykloje, klubuose, turistinėse kelionėse. Epizodiniai bendravimai su sergančiuoju, pasak R. Šopienės, riziką užsikrėsti mažina, tačiau pavojingi kūdikiams. Todėl, esant rizikai, reikia vaikus tikrinti profilaktiškai, nes kūdikiams ir mažiems vaikams tuberkuliozės infekcija yra labai pavojinga klastinga užkrečiamoji liga.  
 
Vaikų pulmonologė R. Šopienė teigia, jog daugumai vaikų, užsikrėtusių tuberkulioze, gali nebūti jokių simptomų, tik retkarčiais karščiavimas, kosulys, silpnumas, į gripą panašūs požymiai, tačiau jie praeina per savaitę. Daugumai vaikų tuberkuliozė pažeidžia plaučius, kitus organus, dažniausiai 
tarpuplaučio limfmazgius.
 
Kadangi vaikai dažniausiai serga besimptomėmis formomis, teisės aktais yra nustatytos grupės vaikų, kurie profilaktiškai kas metai bendrosios praktikos gydytojų turi būti patikrinti, ar neserga tuberkulioze, t. y. jiems turi būti atliekami tuberkulino mėginiai. Jeigu reakcija į tuberkulino mėginį būna teigiama, tuomet vaikui atliekami išsamesni tyrimai: jį konsultuoja pulmonologas, atliekama krūtinės ląstos rentgenograma bei kiti sudėtingi tyrimai. Patikrinti vaikus dėl tuberkuliozės ypač būtina, jei žinoma, kad šie bendravo su sergančiaisiais.
 
Todėl, pasak R. Šopienės, labai svarbu, kad kiekvienas, prašomas tikrintis dėl tuberkuliozės, suprastų tikrinimo svarbą. Akivaizdu, jog požiūris keičiasi ir dauguma, prašomi tikrintis, neprieštarauja. Tačiau kiekvienais metais neišvengiama pamokančių skaudžių atvejų, kai kontaktai buvo slepiami ir žmonės susirgo tik dėl to, kad sirgęs artimas žmogus slėpė ligą.

Į viršų