Zita KATKIENĖ
Neseniai suėjo 40 metų nuo pirmosios Lietuvoje atliktos inksto persodinimo operacijos. Šiaulių inkstų ligomis sergančiųjų draugijos „Atgaja” pirmininkė Danutė Račkauskienė, daugelį metų gyvenanti su mamos dovanotu inkstu, drauge su likimo draugais bei šiauliečiais, propaguojančiais donorytę, vyko į padėkos renginį Vilniuje, skirtą transplantacijos jubiliejui. Nacionalinės dailės galerijoje Lietuvos nefrologinių ligonių asociacijos „Gyvastis” iniciatyva sakytos padėkos pirmąją inkstų transplantaciją Lietuvoje atlikusiems medikams bei kitiems specialistams, pagerbtos ir šiandien transplantacijos procese dalyvaujančios sveikatos priežiūros įstaigos.
Pritariančiųjų donorystei - daugelis
 
1970 metais atlikta pirmoji inkstų transplantacija atvėrė duris ir kitų organų transplantacijoms. Širdies transplantacijos Lietuvoje atliekamos daugiau kaip 20 metų, kepenų - jau visą dešimtmetį. Prieš keletą metų pradėtos plaučių, širdies-plaučių bei inksto-kasos kompleksų persodinimo operacijos. 
„Kitam dovanotas organas yra didžiausia meilės išraiška”, - sakė kunigas Ričardas Doveika per renginį. Pirmojoje inkstų transplantacijoje dalyvavęs medikas prisiminė atvejį, kai donorui buvo nustatyta smegenų mirtis, medikai ėmė inkstus transplantacijai, kai širdis dar plakė. Jie sulaukė kaltinimų, nors jokio teisinio pagrindo tam nebuvo. Transplantologus palaikė kolegų amerikiečių perduota žinia, kad jie eina teisingu keliu ir kad yra „nusikaltimas laidoti organus”.  
 
Renginyje dalyvavo daug žinomų Lietuvouje žmonių, kurie viešai pasisakė už organų donorystę. Nacionalinės  kraujo donorų asociacijos atstovas patikino, jog visi kraujo donorai yra pasiryžę aukoti žmonėms ne tik kraują, bet ir kitus organus, reikalingus sergantiesiems. 
 
Šio renginio tikslas, pasak D. Račkauskienės, padėkoti medikams, kurių dėka „Gyvasties” atstovaujami žmonės gali gyventi. Buvo siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į organų donorystę, parodyti, kad organų persodinimas Lietuvoje nėra nauja, kaip mano daugelis. 
 
Nuo nesaugomų iki nepagydomų
 
Šiaulių savivaldybės visuomenės sveikatos biuro Visuomenės sveikatos stiprinimo skyriaus specialistė Asta Ivoškienė ragina  kiekvieną atkreipti dėmesį į gyvybiškai svarbų organą - inkstus. Nes, pasak specialistės, nesaugomi inkstai be ryškių ligos simptomų ilgainiui praranda savo funkcijas, ir inkstų ligos gali būti nebepagydomos.
 
Žmonės turi du inkstus, kurie yra prigludę prie užpakalinės pilvo sienos. Juos su šlapimo pūsle jungia šlapimtakiai. Pagrindinė inkstų funkcija - filtruoti kraują ir taip gaminti šlapimą, kuriuo iš organizmo šalinamas vandens ir druskų perteklius kartu su toksiniais medžiagų apykaitos produktais. Todėl inkstai, pasak A. Ivoškienės, svarbūs palaikant reikiamą vandens kiekį žmogaus kūne ir normalią cheminę kraujo sudėtį. Kita svarbi inkstų funkcija yra gaminti ir išskirti į kraują tam tikras medžiagas, kurios reguliuoja kraujo spaudimą, palaiko sveikus kaulus bei apsaugo nuo mažakraujystės.
 
Šių metų Pasaulinės inkstų dienos šūkis „Kontroliuok diabetą - apsaugok savo kraujospūdį”. Juolab kad cukrinis diabetas tampa viena dažniausių inkstų nepakankamumą sukeliančių priežasčių. Tai įvyksta nejučia, žmogus net neįtaria, kad jo inkstuose vyksta neigiami pokyčiai. Pacientams, sergantiems cukriniu diabetu reikia reguliariai atlikti inkstų pažeidimą rodančius tyrimus. Diabetinės nefropatijos progresavimą stabdo intensyvus kraujo spaudimo mažinimas ir glikemijos kontrolė.
 
Kauno medicinos universiteto Nefrologijos klinikos duomenimis, per 10 pastarųjų metų dializuojamų ligonių skaičius Lietuvoje padidėjo 6 kartus. Europoje šiuo metu daugiau nei 250 000 pacientų yra dializuojami ar turi transplantuotą inkstą. Prieš penkiolika metų tokių pacientų buvo perpus mažiau.
Dializė - tai procedūra, kai nefunkcionuojančius inkstus keičia aparatūra, išvalanti iš kraujo šlakus ir toksinus. Tam, kad žmogus gyventų, ši procedūra kartojama kas antrą dieną. Ji trunka apie keturias  valandas. Nefrologinio ligonio priklausomybė nuo stacionarinių gydymo procedūrų yra varginanti.
 
Išeitys yra dvi: inkstų funkcijos išsaugojimas arba, ją praradus - organo transplantacija. Šiuo metu Lietuvoje gyvena daugiau 500 ligonių su donoriniu inkstu. Daugėja sergančiųjų ir laukiančiųjų šio organo, nors donorystė ir propaguojama. Šiuo metu Lietuvoje inksto transplantacijos laukia 228 pacientai. Liūdina tai, kad apie 40 proc. pradedamų dializuoti ligonių nežinojo, kad sirgo lėtine inkstų liga, kuri negydoma sukėlė inkstų nepakankamumą.
 
Inkstus būtina saugoti
 
Todėl specialistai pataria sunerimti dėl savo inkstų, jei sergate cukriniu diabetu, jei jus vargina aukštas kraujo spaudimas. Taip pat dėmesingiems reikia būti visiems, kurių šeimoje yra arba buvo sergančiųjų cukriniu diabetu, hipertenzija ar inkstų ligomis, kurie turi antsvorio. 
 
Pirmieji kiekvieno žmogaus, o ypač turinčių rizikos faktorių, pagalbininkai, pasak A. Ivoškienės, turėtų būti šeimos gydytojai. Juk lėtinei inkstų ligai diagnozuoti reikia tik dviejų paprastų tyrimų - tai šlapimo tyrimo ir kreatino koncentracijos kraujyje tyrimo. Nefrologai jau yra įdiegę ir  mikroalbuminurijos testą, kurio dėka šlapime aptinkamas itin mažas baltymo kiekis. Gali būti skiriamas ir mikroskopinis inkstų biopsijos įvertinimas. 
 
Žmonėms, turintiems rizikos veiksnių, pasak. A. Ivoškienės, reikia kartą per metus išsitirti šlapimą ir kreatino koncentraciją kraujyje. Ankstyva ligos diagnostika padeda užkirsti kelią inkstų nepakankamumui atsirasti. Todėl visuomenės sveikatos biuro specialistai ragina kiekvieną rūpintis savo sveikata ir tausoti gyvybiškai svarbų organą - inkstus.  
 
Tam, kad inkstai būtų sveiki, patariama vartoti pakankamai skysčių, kurių sveikam žmogui reikia 1,5-2 litrus per dieną. Toks skysčių kiekis reikalingas išsaugoti vandens ir druskų balansą, kuris svarbus ir inkstams, ir visam organizmui. 
 
Taip pat patariama daugiau judėti, daugiau mankštintis. Fiziniai pratimai pagerina medžiagų apykaitą, inkstai geriau aprūpinami krauju, todėl pagerėja inkstų veikla. Kelias atsirasti inkstų ligoms užkertamas ir tada, kai laiku gydomi dantys, nosiaryklės ligos, ypač angina. Nes kraujyje esantys ligų sukėlėjai išnešiojami po visą organizmą ir neretai pasilieka inkstuose bei sukelia inkstų ligas. Labai svarbus inkstams ir vitaminas A, todėl kasdieniame maisto racione turėtų būti kuo daugiau morkų, saldžiųjų pipirų, šaltalankių, krapų, svogūnų. Svarbu valgyti ir daug moliūgų, melionų, kurie skatina šlapimo išsiskyrimą, nedirgina inkstų ir šlapimtakių. Taip pat inkstams labai naudingi obuoliai ir slyvos. 

Į viršų