Seimo Sveikatos reikalų komiteto narė Dangutė Mikutienė kreipėsi į sveikatos apsaugos ministrą, atkreipdama dėmesį, kad daugelyje prekybos vietų visiems be apribojimų yra laisvai parduodamas maisto papildas "Hematogenas su taurinu ir kofeinu".

Anot Seimo narės, nors Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba preliminariai informavo, kad "Hematogeno su taurinu ir kofeinu" ženklinimas atitinka teisės aktų reikalavimus, tačiau užrašas ant pakuotės skelbia, kad "Maisto papildas neturėtų būti vartojamas kaip maisto pakaitalas, neviršyti nustatytos dozės, vartoti ne daugiau kaip 100 g per dieną (t. y. 1 pakuotė)" ir svarbiausia - "Laikyti vaikams nepasiekiamoje vietoje".

"Hematogenas su taurinu ir kofeinu" pateikiamas šalia kitų saldumynų vaikams ir labai lengvai prieinamas. Šriftas toks smulkus, kad vaikai tikrai neskaito jo sudėties ir nesigilina, kas ten parašyta, o perka tikrai ne po vieną. Jie žino tik pavadinimą "Hematogenas" ir to užtenka jų pasirinkimui", - savo susirūpinimą išreiškia Seimo narė D. Mikutienė. 

Ji prašo sveikatos apsaugos ministro pakeisti Lietuvos higienos normą "Maisto papildai", kurioje iki šiol nėra apibrėžta grupė "papildai kūdikiams ir vaikams", ir nustatyti specialiuosius reikalavimus šiai papildų grupei, kad būtų taikomi apribojimai dėl maisto papildų vartojimo. 

Politikė ragina dar kartą išsamiai išnagrinėti teisės aktų reikalavimų taikymą maisto papildui "Hematogenas su taurinu ir kofeinu", įvertinant, kad nei Europos Sąjungos, nei nacionaliniais teisės aktais nėra reglamentuotos maisto papildų sudedamosios dalys ir nėra numatyta jokių apribojimų taurino bei kofeino naudojimui maisto papilduose. 

"Lietuvos atsakingos institucijos turi teisę ir privalo griežtai reglamentuoti maisto papildų vartojimą vaikams. Jos galėjo ir pačios parodyti tokią iniciatyvą, ginant realiais darbais vaikų sveikatą", - teigė D. Mikutienė.

Eltos inf.
Į viršų