2013-02-27 34

Gydytoja reabilitologė Gintarė Vaitkienė sako, kad nugaros skausmą gali sumažinti nugaros, pilvo ir kojų raumenų stiprinimo pratimai.
Asmeninio albumo nuotr.

Lina ABROMAVIČIENĖ
Tikriausiai nėra nė vieno žmogaus, kuris nėra jautęs nugaros skausmo. Kartais skauda nugarą, nes ilgai sėdėjote nepatogiai, kartais – dėl patirtos traumos ar įsisenėjusių stuburo problemų.
Viena aišku, kad nugaros skausmas riboja kasdieninę veiklą ir verčia jaustis nepatogiai. Gydytoja reabilitologė Gintarė Vaitkienė sako, kad vis dažniau jaunesni žmonės skundžiasi dėl jaučiamo nemalonaus nugaros skausmo, nes negali užsiimti mėgstama veikla – sportuoti, ilgai sėdėti teatro salėje, tačiau anot gydytojos, nugaros skausmas nėra normalu ir su juo būtina kovoti.

Nugaros skausmu skundžiasi vis jaunesni
Nugaros srityje jaučiamas skausmas kankina ir jaunimą. Gydytoja G. Vaitkienė stebisi, kad pastaruoju metu dėl nugaros problemų kone dažniausiai į medikus ir kreipiasi 14–29 metų pacientai.
„Skausmas nugaros srityje jaučiamas dėl tam tikros problemos. Skausmą gali sukelti raumenų, kaulų, sąnarių ar stuburo struktūrų pakitimai. Kartais labai sunku nustatyti problemos priežastį“, – sako gydytoja.
Pasak gydytojos, skausmas gali būti juntamas viršutinėje arba apatinėje nugaros dalyje. Jei žmogus jaučia stiprų skausmą nugaros srityje ir jis tęsiasi ilgai, pacientas turėtų apsilankyti pas specialistą.

Specifinis ir nespecifinis skausmas
Nugaros skausmas yra skirstomas į specifinį ir nespecifinį. Jei nugaros skausmas labai išplinta, tada reabilitologai padėti nebegali. Skausmo židinio plitimui gali turėti įtakos onkologiniai susirgimai, stuburo slankstelių lūžiai, infekciniai susirgimai ar kiti veiksniai. Pasak G. Vaitkienės, rentgenologiškai tik 1 proc. pacientų yra nustatoma specifinio skausmo atsiradimo priežastis. „Maždaug 90 proc. nugaros skausmo atvejų nėra nustatoma. Dauguma pacientų jaučia nespecifinį nugaros skausmą, kurį sukelia raumeninis ūmus uždegimas, disko degeneracija, turėta išvarža, pertempimas, sąnarių trauma ir panašiai. Nugaros skausmą sukelia raumenų, nervų, kaulų, sąnarių ar kitų stuburo struktūrų pokyčiai. Apatinis nugaros skausmas jaučiamas kaip raumenų įtampa, sustingimas ar skausmas žemiau šonkaulių lanko, virš apatinės sėdmens linijos, su perėjimu net į koją“, – pasakoja gydytoja.

Galimos nugaros skausmo priežastys
Pasak G. Vaitkienės, nugaros skausmas gali atsirasti dėl raumenų spazmų ar uždegimo, disko degeneracijos, disko išvaržos, ūmaus pertempimo arba traumos, lėtinio pertempimo arba traumatizavimo, sąnarių nejudrumo, ostreoartrito, kaulinių kyšulių, stuburo slankstelių, minkštųjų audinių, eisenos, priverstinių nugaros padėčių. „Jei pacientui nustatyta juosmens srities judesio segmento patologija, einant pažeistoji koja saugoma: ji velkama, remiasi vidiniu ar išoriniu pėdos kraštu. Priverstinės padėtys – tai įvairios antalginės pozos. Dažnai galimi patologiniai nugaros iškrypimai: išnykę normalūs fiziologiniai stuburo linkiai ar atsiradę patologiniai. Minkštieji audiniai vertinami apčiuopa, specialiais testais, todėl ir svarbu Taip nustatomi raumenų trofikos pakitimai, hiperalgezinės sritys, padidėjusi raumenų įtampa.

Stuburo judesio tyrimas
Nugaros skausmui išaiškinti reikalingas ir stuburo judesio tyrimas. Horizontalioje padėtyje atliekami sukamieji judesiai, sagitalioje – tiesimas ir lenkimas, frontalioje – šoniniai lenkimai plokštumoje. „Šiuo tyrimu galima nustatyti nugarinio nervo ir jo šakų pažeidimą. Tempimo simptomai – tai patologinės refleksinės skausmo reakcijos raumeniniame ir fibroziniame audiniuose, susijusiuose su pažeistuoju stuburo judesio segmentu. Atliekant mėginį, ligonis jaučia skausmą organinio pažeidimo vietoje ar kitur. Neretai būtina įvertinti ir skausmingus taškus, rodančius nugarinio nervo šakų dirginimą. Tada tiriama specialiu šepetėliu ir adata. Pagal jutimų sutrikimus galima nustatyti pažeidimo lokalizaciją: priekinė ir lateralinė kojos, dorsalinė pėdos dalis ir didysis pirštas“, - apie tyrimą pasakoja G. Vaitkienė.
Nuolatinis sėdėjimas, stovėjimas, lankstymasis, kėlimo judesiai darbo vietoje slegia stuburą.
Išsamūs diagnostiniai tyrimai atskleidė, kad 89 proc. visų nugaros skausmo priežasčių gali būti priskirtos minėtai biomechaninei įtampai. Tai gali sukelti raumenų sąstingį, kraujotakos sutrikimų, dėl kurių skausmas dar labiau stiprėja.

Nugaros mokykla
Pasak gydytojos G. Vaitkienės, kone kiekvienas žmogus yra patyręs nugaros skausmą, o kad jo būtų galima išvengti, buvo įkurta Nugaros mokykla, kurios misija – skleisti teorines ir praktines žinias apie stuburo sveikatą bei skausmo ir kitų nusiskundimų profilaktiką. „Pagrindinis mokyklos tikslas – sudaryti sąlygas žmogui saugiai ir veiksmingai mankštintis, sportuoti, ypač kreipiant dėmesį į lėtinio skausmo paūmėjimo prevenciją bei nusilpusių judėjimo funkcijų lavinimą, praktiškai pritaikyti fizinius pratimus, bei informuoti ir mokyti anatomijos, biomechanikos ir ergonomikos, siekiant pagerinti žmogaus funkcijas ir gyvenimo kokybę. Programos metu stengiamasi koreguoti asmens elgseną ir judėjimą“, – pasakoja G. Vaitkienė.

Ką rinktis: gulėti lovoje ar daryti pratimus?
Pasak gydytojos G. Vaitkienės, nugaros skausmą galima sumažinti ir užkirsti kelią jam plisti atliekant nugaros, pilvo ir kojų raumenų stiprinimo pratimus. Tinka ir tempimo pratimai. Tačiau gydytoja įspėja, kad kai kurie pratimai gali ne padėti, o pabloginti ūmų nugaros skausmą.
„Reikia vengti tiesios kojos atsisėdus, sulenktos kojos pusiau sėdom. Ir kėlimo: abi kojos gulint ant nugaros“, – sako G. Vaitkienė. Daugumai žmonių nugaros skausmas sumažėja pakeitus kūno padėtį.
Kai kurie jaučiasi geriau sėdėdami, o kiti jaučiasi geriau stovėdami ar gulėdami. Tačiau pasak G. Vaitkienės, skundžiantis nugaros skausmu būtina kasdien eiti pasivaikščioti. Net keletas minučių gali būti naudinga. Gydytoja pataria kartu daryti ir tempimo ir stiprinimo pratimus, kurie pacientui patinka, tačiau pratimai neturi kelti skausmo.
„Jei skauda nugarą – poilsiui ne! Kartais gydytojai skiria lovos rėžimą – tai blogiausia ką galima patarti pacientui. Nesiilsėkite daugiau nei dieną ar dvi. Svarbu keltis ir lėtai vėl pradėti judėti. Pratimai vienas iš efektyviausių būdų, kaip sumažinti nugaros skausmą greitai. Tinkami užsiėmimai – baseinas, pasivaikščiojimai, arba joga“, – pataria G. Vaitkienė.

Į viršų