Judita AUKŠČIONYTĖ

Artėjant vasarai vis daugiau galimybių rengtis mažiau kūną dengiančiais drabužiais. Tai jaunus žmones skatina ne tik rūpintis per žiemą sukauptų riebalų pertekliumi, bet ir... papuošti kūną auskarais bei tatuiruotėmis. Visuomenės sveikatos specialistai primena, kad kiekvienam tokios paslaugos vartotojui privalo būti suteikta informacija apie riziką, susijusią su paslaugų teikimu, galimas komplikacijas ir  tolesnę kūno vietų priežiūrą.

Tatuiruotės ir ligos - šalia

Kūno puošyba tatuiruotėmis bei auskarais yra viena iš pavojingiausių grožio procedūrų. Tad, pasak ŠVSC Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėjos Josanos Motiejauskaitės, ketinantys apsilankyti tatuiruočių salone, turėtų žinoti, kad paslauga privalo būti atlikta ne tik kokybiškai,  bet ir saugiai.

Šių paslaugų metu yra tiesiogiai skverbiamasi į kliento odą, todėl anot specialistės,  labai svarbu, kokie instrumentai yra naudojami gražinant kūną. Šioms procedūroms atlikti turi būti naudojami dezinfekuoti, išvalyti, sterilūs arba vienkartinio naudojimo instrumentai. Tik tinkamai sterilizuoti arba vienkartinio naudojimo instrumentai gali užtikrinti saugią kūno puošybos procedūrą. Naudojant vienkartines adatas bei dažų gaubtelius išvengiama pavojingų infekcinių ligų: hepatitų B ir C bei ŽIV. Be to, daug kartų naudojamos adatos atbunka ir procedūra tampa skausminga.

Vienkartinės adatos yra išpakuojamos prie klientų, o jas panaudojus - įmetamos į specialias talpas.

Visuomenės sveikatos specialistė ragina reikalauti, kad paslauga būtų atliekama naudojant naują dažų kapsulę, kadangi likusiame nuo buvusio kliento gali būti ir likusių virusų sukėlėjų. Klientai gali reikalauti ir dažų sertifikatų.

Visi dažai turi turėti sertifikatus, įrodančius, kad jie nėra pavojingi žmogaus sveikatai.

Prieš atliekant minėtą procedūrą turi būti tinkamai paruošta  meistro darbo vieta. Po kiekvieno kliento ji turi būti tinkamai dezinfekuojama specialiomis paviršiams valyti skirtomis dezinfekcinėmis medžiagomis, kad būtų iki minimumo sumažinama užsikrėtimo galimybė.

Tam tikrų higienos reikalavimų turi laikytis ir asmenys, suteikiantys šias paslaugas. Tatuiravimo paslaugas teikiantys meistrai privalo kartą per metus tikrintis sveikatą, jie negali sirgti užkrečiamomis infekcinėmis ligomis. Privalo ir išklausyti higienos bei pirmosios medicinos pagalbos kursus.

Tačiau net ir būdami visiškai sveiki paslaugos teikimo metu  privalo mūvėti vienkartines pirštines, vilkėti  darbo aprangą. Tai, anot specialistės, tam, kad patys neužsikrėstų nuo galimai sergančio kliento. Apie šią galimybę šiandien turi galvoti ne tik paslaugos pirkėjas, bet ir tiekėjas. 

Be to, draudžiama teikti tatuiravimo, ilgalaikio makiažo, papuošalų vėrimo paslaugas asmenims iki 18 metų, nepateikusiems tėvų ar globėjo raštiško sutikimo. Kiekvienas paslaugos gavėjas, kuriam atliekamos tatuiravimo, ilgalaikio makiažo ar auskarų vėrimo paslaugos, turi būti registruojamas  paslaugos teikimo kortelėje arba žurnale. Turi būti nurodoma, kokia paslauga buvo atlikta, jos atlikimo data, kliento vardas, pavardė, bei parašas, taip pat paslaugą atlikusio meistro duomenys.

Auskarų vėrimo pavojai

Auskarų vėrimui taip pat keliami tam tikri reikalavimai. Patalpa, kurioje atliekama paslauga, turi būti tinkamai prižiūrima, švari, šviesi, atskirta nuo kitų patalpų užuolaidomis ar pertvaromis. Darbuotojas, teikiantis šias paslaugas, turi mūvėti vienkartines pirštines, vilkėti darbo drabužius. Adatos, kuriomis atliekamos šios procedūros, turi būti arba vienkartinės arba tinkamai sterilizuotos. Prieš atliekant procedūrą kliento oda turi būti dezinfekuota. Po procedūros jam turi būti paaiškinta, kaip procedūros metu pažeistą vietą prižiūrėti.

Pasak J. Motiejauskaitės, auskarai gali būti išpakuojami tik prieš atliekant procedūrą. Auskarai turi būti pagaminti iš metalo, nesukeliančio alergijos.

Pastebėjęs, kad darbuotojas pažeidžia higienos reikalavimus, klientas gali kreiptis į Valstybinę visuomenės sveikatos priežiūros tarnybą arba į bet kurį teritorinį visuomenės sveikatos centrą ir informuoti apie galimus pažeidimus. Specialistai nustatys, ar paslaugos teikiamos tinkamai. Jei ne - pareikalaus, kad higienos normų pažeidimai būtų pašalinti ir, žinoma, apsaugoti žmonės nuo sunkių ir klastingų ligų.


Į viršų