Naujų tyrimų duomenys rodo, kad skrandžio mažinimo operacijos gali sustabdyti ar net išgydyti antro tipo diabetą rašo "New York Daily News". Gydytojai mano, kad šią procedūrą reikėtų dažniau siūlyti ne tik kaip paskutinę išeitį nutukusiems pacientams.

Pirmadienį paskelbti rezultatai dviejų tyrimų, kurių metu buvo pirmą kartą palygintas skrandžio mažinimo operacijų ir vaistų poveikis antro tipo diabetui. Antro tipo diabetu susergama dėl nutukimo. Nuo šios ligos kenčia milijonai amerikiečių. Antro tipo diabetu sergančių žmonių organizmas nepagamina pakankamai insulino, kuris skaido maiste esantį cukrų.

Abiejų tyrimų rezultatai rodo, kad skrandžio mažinimo operacijos geriau nei tik vaistai padeda pacientams sureguliuoti cukraus lygį kraujyje. Rezultatai stulbinantys - kai kurie pacientai galėjo nustoti vartoti insuliną praėjus vos trims dienoms po operacijos. Be to, jų kraujyje sumažėjo cholesterolio lygis.

Gydytojai neskuba teigti, kad operacija išgydo diabetą, nes neaišku, ar vėliau liga neatsinaujins. Vis dėlto dauguma vieno tyrimo dalyvių galėjo nebevartoti vaistų nuo diabeto, o ligos remisija tęsėsi mažiausiai dvejus metus. Vien vaistais gydomi pacientai tokių gerų rezultatų nepasiekė.

Tyrimų rezultatus internete paskelbė "New England Journal of Medicine".

Eltos inf.

Į viršų