Respublikinės Šiaulių ligoninės Ambulatorinės reabilitacijos centro vedėja Aurelija Simavičienė sako, jog per penkias dienas būtina pradėti reabilitaciją, todėl esant centre ilgesnei eilei, nugaros skausmo varginamas žmogus neberegistruojamas – jis turi kreipti į kitą reabilitacijos įstaigą. 
Vadimo SIMUTKINO nuotr. 
Gavus siuntimą ambulatorinei reabilitacijai dėl nugaros skausmo penkių dienų eilė – per ilga
 
Zita KATKIENĖ 
 
Šiaulietė Ramunė N. jau keletą metų kenčia nugaros skausmą. Bendrosios praktikos gydytoja skyrė ambulatorinę reabilitaciją. „Aš nusprendžiau kreiptis į Šiaulių ligoninės Ambulatorinės reabilitacijos centrą, bet man paaiškino, kad nėra vietų – reikia kreiptis į kitą reabilitacijos įstaigą. „Juk siuntimą iš gydytojos gavęs ligonis gali kreiptis į bet kurią jam patinkančią gydymo įstaigą“, - piktinasi šiaulietė.
 
Tvarką reglamentuoja įsakymas
 
Pasak Respublikinės Šiaulių ligoninės Ambulatorinės reabilitacijos centro vedėjos Aurelijos Simavičienės, pasikeitus tvarkai, kurią reglamentuoja sveikatos apsaugos ministro pasirašytas įsakymas dėl ambulatorinio gydymo tvarkos, gavus siuntimą reabilitacinis gydymas turi būti pradėtas per penkias dienas. „Jei pas mus yra eilė ir matome, kad žmogus nesulauks jos, patariame kreiptis į kitą reabilitacijos įstaigą. Juolab kad žmogus reabilitacijos paslaugas gali rinktis jam patinkančioje ambulatorinės reabilitacijos įstaigoje, esančioje bet kurioje šalies vietovėje. 
 
Šiais metais, pasak vedėjos, buvo keli mėnesiai, kai dėl pacientų, besiskundžiančių nugaros skausmu, srautas labai padidėjo. Prieš dvejus metus įkurtame Ambulatorinės pagalbos centre pagalba suteikiama tik ligoniams, patyrusiems traumas bei varginamiems nugaros skausmų. Gydytojas reabilitologas, registruojantis ligonį procedūroms, sprendžia, ar per penkias dienas bus pradėtos procedūros. Jei eilė didelė ir pirmai procedūrai tenka registruoti vėlesniam laikui, patariama kreiptis į kitą gydymo įstaigą, nes siuntimas galioja tik penkias dienas. 
 
„Jei žmogus, besiskundžiantis nugaros skausmu, gavęs siuntimą reabilitaciniam gydymui per penkias dienas nepradės reabilitacinio gydymo, vargu ar jam šis gydymas reikalingas“, - sako reabilitologė. 
Bene dažniausia į Ambulatorinės reabilitacijos centrą patenka ligoniai, gydomi stacionare. „Jau gulėdami gydymo įstaigoje jie įveikia pirmąjį reabilitacijos etapą“, - sako Aurelija Simavičienė. 
 
Nestinga ligonių po klubo sąnario protezavimo operacijos, insulto, kuriems sutrinka koordinacija, judesiai.
Šeimos gydytojas ambulatorinei reabilitacijai dažniausiai siunčia dėl lėtinio nugaros skausmo, stuburo išvaržos.
 
Nugaros skausmo priežastys skiriasi  
 
Pasak reabilitologės, nugaros skausmas gali būti vienas iš osteoporozės vystymosi požymių. Tada  nugaros skausmai gali būti epizodiniai arba lėtiniai. Dažnai žmonės, kuriuos vargina  lėtiniai nugaros skausmai, arba nesikreipia į gydytojus, arba metų metus keliauja iš terapeuto pas neuropatologą ar chirurgą. Vieniems diagnozuojama spondiliozė, kitiems – osteochondrozė, o tinkamo gydymo taip ir nesulaukia. 
 
Ilgai trunkantys nugaros skausmai, pasak A. Simavičienės,  sukelia padidėjusį dirglumą, jautrumą ar net depresiją. Deja, nugaros skausmas dažnai suvokiamas tik kaip skausmas nugaros srityje, tačiau, pasak reabilitologės, taip nėra. Pagal skausmo lokalizaciją, žmogaus amžių, jo veiklą bei psichologinę būklę, vartojamus vaistus išsiaiškinamas skausmo epicentras, pagal kurį ir skiriamos reabilitacijos procedūros. 
 
Tada, kai skausmas pereina į krūtinės ląstą, pilvo ertmę arba klubus ir labai riboja judėjimą, diagnozuojamas ūmus  slankstelio lūžimas. Šis skausmas - tikrai aštrus, sustiprėjantis atliekant mažiausią judesį. Jis trunka 1-2 savaites ir nenurimsta per 2-3 mėnesius. 
 
„Pirmiausia ligoniui skiriami priešuždegiminiai preparatai ir nuskausminamieji analgetikai, kuriais mažinamas uždegimas“, - sako reabilitologė.
 
Lėtinis skausmas gali būti susijęs ir su raiščių, raumenų arba jų tvirtinimo vietų užspaudimu. „Juk stuburas – ne tik slankstelių rinkinys. Juos jungia ir daugybė raumenų, kuriuos taip pat būtina gydyti tada, kai žmogus sako, kad jam skauda tik nugarą. 
 
Plaukimas ir miegojimas ant lentų – paneigti
 
Daugelį metų nugaros skausmą kenčiantys žmonės žinodavo, jog plaukiojimas vandenyje bei gulėjimas ant kieto čiužinio – puiki pagalba įveikti nugaros skausmą. Deja, pasak A. Simavičienės, šie metodai paneigti.
 
Nustatyta, jog nugaros skausmo priežastis esti pailgėję arba sutrumpėję raumenys, kurie žmogų vargina dėl netaisyklingos laikysenos, dėl netinkamos kūno padėties sėdint, dirbant. Tad ir pagalba, anot A. Simavičienės, turi būti labai tiksliai apskaičiuota: reikia žinoti, iš kurios pusės raumenis reikia skatinti, į kurią – slopinti. O tada, kai sutrikęs judesys, jį kompensuoja kiti raumenys, kurie taip pat gali išsitempti. 
 
Reabilitologai tokiam ligoniu skiria fizioterapinio poveikio priemones - lengvą masažą, ultragarsą, trumpųjų bangų procedūras, vonias, povandeninį masažą. Baseinas nugaros varginamas žmogui taip pat reikalingas tik specialiems tempimo pratimams atlikti, o ne plaukti tolimas distancijas, kaip buvo manoma iki šiol.
 
Daugiau bėdos nei naudos
 
Neretas atvejas, kai žmogus, varginamas nugaros skausmo, neskuba pas gydytoją, bet stengiasi jį įveikti pats. Jis pasiklauso draugų ir pažįstamų patarimų ir atlieka pratimus, mankštą. Deja, tokia saviveikla, pasak reabilitologės Aurelijos Simavičienės, gali tik pakenkti, nes kiekvieno žmogaus organizmas skiriasi ir skausmą sukeliančios priežastys – skirtingos. 
 
Tik specialistas reabilitologas gali tiksliai nustatyti, į kurią pusę reikia skatinti raumenis, į kurią stimuliuoti. Fizioterapijos specialistas patars ir pamokys, kokioje padėtyje tinkamiausia miegoti, dirbti, kad skausmas būtų kuo mažesnis.
 
Kineziterapija šiandien ne tik mankšta, bet pagalbinės priemonės, padedančios įveikti skausmą. Bene efektyviausia moderni record sistema, leidžianti virvių bei svertų pagalba atlikti labai tikslius pratimus, kuriais stimuliuojamos labai tiksliai nustatytos raumenų grupės. Tad kineziterapija, pasak reabilitologės, tampa labai individuali, subalansuota kiekvienam individualiai. Tad ir nėra pratimų grupėse, kurie daugeliui netinka. 

Virvėmis ir svertais mankštinami raumenys – bene efektyviausias kineziterapijos būdas įveikti nugaros skausmą. 
Vadimo SIMUTKINO nuotr.   
Į viršų