Lina ABROMAVIČIENĖ
Žiemą būtina saugoti ne tik veido, bet ir viso kūno odą. Neretai žmonės šaltuoju metų laiku naudoja veido kremus, nes skundžiasi išsausėjusia ir vėjo nugairinta oda. Tačiau apie rankas, kurios subjurus orams tampa šiurkščios ir išsausėjusios, o nagai suskeldėję ir susisluoksniavę, niekas negalvoja.
Pakalbinus Radviliškio ligoninės direktoriaus pavaduotoją medicinai, Ritą Sesickienę, apie nušalimus ir rankų priežiūrą, buvo išgirsta džiugi žinia – šiemet radviliškiečiai dar nesikreipė dėl rimtų nušalimų.

„Kaip keista, kad šiemet, kai tokia šalta žiema, dar nebuvo žmonių, kurie kreiptųsi nušalę rankas, veidą ar kitas kūno vietas, išskyrus trylikos metų berniuką, kuris su nušalusiomis kojomis buvo nusiųstas į Šiaulių ligoninę. Todėl galime teigti, kad mūsų ligoninėje nukentėjusių nuo šalčio šiuo metu nėra, tačiau kasdien budime – nežinia, kada gali prireikti pagalbos nušalėliams“, – kalbėjo gydytoja Rita Sesickienė.

Gydytojos teigimu, svarbiausia prižiūrėti savo rankas žiemą, nes jos dažniausiai ir šąla. R. Sesickienė, būdama dermatologe, pataria prieš išeinant į lauką rankas tepti drėkinamaisiais ir maitinamaisiais kremais. Tai padės apsisaugoti nuo rankų išsausėjimo ir nagų skeldėjimo. Taip pat labai svarbu, kad būtų dėvimos pirštinės, kurios būtų pasirenkamos ne tik pagal dizainą ar spalvą – reikėtų atkreipti dėmesį ir į šalčio pralaidumą. Nušalti rankas ir kitas galūnes galima labai greitai, ypač jei kūnas kontaktuoja su vandeniu, todėl, kai spaudžia šaltukas, gydytoja pataria jokiu būdu nebūti lauke drėgnomis rankomis.

Paklausta apie moterų rankų priežiūrą, R. Sesickienė atsidūsta. „Moterys kreipiasi į mus tik tada, kai atsiranda rimtos problemos, nors rūpintis savo oda reikėtų nuolatos. Žinoma, odos skeldėjimai ir įtrūkimai gali būti ir paveldimumo požymis, tačiau dažniausiai tokiomis problemomis skundžiasi namų šeimininkės, valytojos ar ilgesnį laiką drėgnomis rankomis dirbančios moterys. Vyrai mažiau skundžiasi šiais negalavimais. Galbūt gėdijasi, tačiau kai taip šalta, visiems reikėtų labiau rūpintis savimi“.
Dermatologės teigimu, moterys nemažai pinigų investuoja veido bei kūno odos priežiūrai. Atsiradus veido odos trūkumams, juos sėkmingai „užtušuoja“ dekoratyvinės bei maskuojamosios kosmetikos priemonių pagalba, tačiau išsausėjusios, suskeldėjusios ir susiraukšlėjusios rankų odos, kad ir kaip norėsime, niekaip nepaslėpsime. O juk liaudyje yra sakoma, kad rankos išduoda amžių. Tad jei ilgai norite išlikti jauni, saugokite ir puoselėkite savo rankų odą, o žiemos malonumais lauke džiaukitės atslūgus šalčiui.

Į viršų