2013-03-13 31

Dėl širdies ir kraujagyslių ligų Lietuvoje miršta daug žmonių, todėl labai svarbu vykdyti profilaktines programas.
Redakcijos archyvo nuotr.

Lina ABROMAVIČIENĖ
Nuo širdies ir kraujagyslių ligų Lietuvoje miršta daugiausiai žmonių. Pagal skaičių Lietuva yra viena pirmaujančių šalių Europos sąjungoje. 2010 metais nuo širdies ir kraujagyslių ligų Lietuvoje iš 100 tūkstančių gyventojų mirė 430 vyrų ir 230 moterų, kai Europoje vidutinis mirtingumas nuo širdies ir kraujagyslių ligų 100 tūkstančių gyventojų tenka 156 vyrams ir 81 moterims. Kad šalyje mažėtų širdies ir kraujagyslių ligomis sergančių žmonių, būtina laiku atlikti tyrimus dėl širdies ir kraujagyslių būklės.

Tyrimai atliekami nemokamai
Lietuvoje jau aštuntus metus įgyvendinama prevencinė programa, kurios metu tiriami širdies ir kraujagyslių ligomis sergantys rizikos grupės žmonės. Pagal šią programą žmonėms paslaugos teikiamos nemokamai. Ši programa skirta 40–55 metų vyrams ir 50–65 metų moterims. Taikant profilaktinę programą siekiama sumažinti sergamumą ūminiais širdies ir kraujagyslių susirgimais. Atliekant tyrimus lengva nustatyti ir naujų aterosklerozės būklių (miego arterijų stenozės, periferinių arterijų ligos, nebyliosios miokardo išemijos) ir cukrinio diabeto atvejų.

Dėl tyrimo sprendžia šeimos gydytojas
Norintys pasitikrinti širdies ir kraujagyslių būklę, turi kreiptis į savo šeimos gydytoją, kuris nustato rizikos veiksnius. Jei reikia, sudaro ir individualius širdies ir kraujagyslių ligų prevencijos planus. Jei širdies ir kraujagyslių ligų tikimybė yra didelė, pacientas yra siunčiamas išsamiau išsitirti pas specialistus.
Vieną kartą per metus nemokamai gali būti nustatoma gliukozės, cholesterolio, trigliceridų koncentracija kraujyje, atliekama elektrokardiograma ir kiti tyrimai.

Ligą sukelia nesveikas gyvenimo būdas
Širdies ir kraujagyslių ligos siejamos su netinkama gyvensena – nesveika mityba, rūkymu, per mažu fiziniu aktyvumu, antsvoriu bei negydomu padidėjusiu arteriniu kraujospūdžiu ar cukriniu diabetu. Todėl tik ankstyva profilaktika gali padėti priimti sprendimą keisti gyvenimo būdą.
Medikų teigimu, ne visi pacientai suvokia, jog ligai užkirsti kelią įmanoma anksti ją diagnozavus, o vien pakeitus gyvenimo būdą, liga gali būti nutolinama.

Programa įgyvendinama visoje Lietuvoje
Pradėjus širdies ir kraujagyslių ligų prevencijos programą, iš pradžių tyrimai buvo atliekami tik specializuotuose padaliniuose – Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikose ir Kauno medicinos universiteto klinikose, tačiau dabar kiekvienas gyventojas gali pasinaudoti programos teikiama galimybe nemokamai pasitikrinti savo mieste. Medikai tiki, kad tik vykdant profilaktines programas, bus galima išvengti pavojingų širdies ir kraujagyslių ligų.

Į viršų