Vilnius, vasario 3 d. (ELTA).
Seimo kontrolierius, įstaigos vadovas Romas Valentukevičius, reaguodamas į Seimo narės Dangutės Mikutienės kreipimąsi pradėti tyrimą dėl galimo pareigūnų piktnaudžiavimo, prašo Sveikatos apsaugos ministerijos ir jai pavaldžios Valstybinės ligonių kasos, Valstybės kontrolės ir Vilniaus universiteto Onkologijos instituto vadovybės pateikti visą turimą informaciją dėl Seimo narės iškeltų klausimų sprendimo. 

Parlamentarė D. Mikutienė piktinasi dėl onkologinių paslaugų pacientams ribojimo, Valstybinėms ligonių kasoms taikant kvotas VU Onkologijos instituto teikiamoms paslaugoms. Seimo narė nuogąstauja, kad šiemet planuojama 10 proc. mažinti paslaugų finansavimą, nes jau ir pernai stacionare likdavo šimtai tuščių lovų, pagalbos nesulaukdavo potencialūs onkologiniai ligoniai.

"Siekdamas išsiaiškinti, ar nėra valstybės pareigūnų piktnaudžiavimo ir žmogaus teisių pažeidimų, ar yra galimybė užtikrinti tinkamą onkologinių paslaugų pacientams finansavimą ir garantuoti šių paslaugų prieinamumą visiems be išimties šalies gyventojams, kreipiausi į institucijas, atsakingas už onkologinių ligonių gydymą ir šioms institucijoms skiriamų valstybės biudžeto asignavimų kontrolę", - teigia R. Valentukevičius.

Gavęs visą reikalingą informaciją iš atsakingų valstybės institucijų, Seimo kontrolierius spręs, ar yra realaus pagrindo pradėti tyrimą savo iniciatyva dėl sveikatos apsaugos sistemoje dirbančių pareigūnų veiklos. 

Pernai gegužę Seimo kontrolierius R. Valentukevičius konstatavo, kad, vykdant medicinos reformą, buvo pakeista gerai funkcionavusi onkologinės pagalbos sistema: sergantiesiems vėžiu tapo sunkiau prieinama medicinos pagalba, atsirado didžiulės ligonių, laukiančių tyrimų ir konsultacijų, eilės, ant šeimos gydytojų pečių gula pagrindinė atsakomybė už naujas vėžio aukas. Tąkart Seimo kontrolierius siūlė Vyriausybei įvertinti susidariusią padėtį ir skirti onkologijai prioritetinį dėmesį. 
Į viršų