facebookgoogle twitter instagram youtube krepselis

darbo laikas

telefono nr el pastas

Miškai pilni grybų, tačiau mitybos specialistai perspėja, kad saulės atokaitoje palaikytos miško gėrybės gali kenkti sveikatai. 

Beveik mėnesį besitęsiant neįprastai karštiems ir drėgniems orams miškuose sparčiai dygsta įvairūs grybai. Kai kurių kaimų ir miestelių gyventojams jie tapo savotiška aukso gysla. Ypač voveraitės, nes kiti, grybautojų pastebėjimu, šiemet labai kirmija. Turgavietėse litras voveraičių kainuoja 7-8 litus, o baigiantis darbo laikui truputį atpinga. 

"Šiemet žmonės neturėtų piktnaudžiauti grybais, ypač nusipirkusieji jų pakelėse ar turguose", - "Lietuvos žinioms" sakė mitybos specialistai. Esą pabuvę saulės atokaitoje jie ima kaupti blogai žmogaus organizmo įsisavinamą medžiagą - chitiną. Būtent dėl to grybai neturėtų tapti pagrindiniu patiekalu sergantiesiems virškinamojo trakto ligomis, diabetikams ar senyviems žmonėms. Augę neįprastai karštu oru jie ir taip sukaupia daugiau nei įprasta chitino ar kitų nuodingųjų medžiagų. "Šių metų vasara neįprastai kaitri, tad apie tai, kiek ir kokių žmogui nepalankių medžiagų gali būti sukaupę grybai, galime tik spėlioti", - tvirtino medikai. 

Marijampolės apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausiasis gydytojas Jonas Palepšaitis sako, kad drausti per tokį karštį prekiauti grybais turgavietėse jie kol kas negali. Esą prekyba miško gėrybėmis, kaip ir savo soduose išaugintomis uogomis ar vaisiais, įstatymais beveik nereglamentuota. "Pats pirkėjas turi gerai pasvarstyti, ką, kada ir iš ko perka", - sakė J. Palepšaitis.
ELTA 
Į viršų