Saulės vonios teikia džiaugsmą, skatina medžiagų apykaitą, veikiant ultravioletiniams spinduliams organizme gaminasi vitaminas D. Tačiau džiaugiantis saule negalima persistengti. Kodėl?

Ieva MAČIULYTĖ

Oda saulės nepamiršta
Dažnai pamirštame, kad nesaikingas mėgavimasis saule gali sukelti rimtų sveikatos sutrikimų.
Apie 12 proc. visų naujai diagnozuojamų piktybinių odos ligų yra odos vėžys, kurio pagrindinė priežastis - besaikis deginimasis saulėje. Jis susijęs su ultravioletiniuose spinduliuose praleisto laiko trukme. Dažnai liga „išlenda“ sulaukus keturiasdešimties ir daugiau metų, nors deginamasi buvo daug anksčiau. Taip yra todėl, kad oda sukaupia saulės energiją ir tik po kurio laiko, kaip atsakas, atsiranda dėmelių, apgamų, gerybinių odos ligų ar net melanomų (odos vėžys).

Ką reikia žinoti
Saulė spinduliuoja akimi nematomus ultravioletinius spindulius (UV). Jie skirstomi į UVC, UVB, UVA. UVC spinduliai turi didžiausią energijos kiekį, bet jų mažiausiai pasiekia žemę; juos sulaiko ozono sluoksnis. O juk žinome, kad ozono sluoksnis, kuris gaubia žemę, vis plonėja, o kai kuriose vietose yra ir ozono skylių... UVB spinduliai suteikia odai malonų rusvą atspalvį, bet kartu gali sukelti odos nudegimus, didina melanomų atsiradimo riziką. UVA spinduliai skatina vitamino D sintezę, sukelia staigų įdegį, skatina odos sausėjimą ir elastingumo mažėjimą.

Pravartu atsiminti
Patariama saulėje nebūti nuo 12 iki 14 valandos. Tuomet saulės spinduliai krinta statmenai ir jų poveikis būna stipriausias. Geriausia pasilepinti saulutėje nuo 16 valandos, nes tada spindulių poveikis švelniausias ir oda gražiausiai įdega. Taip pat saulės poveikis žmogaus odai priklauso nuo jo odos tipo. Šviesiaplaukių, mėlynakių oda labiau pažeidžiama, o tamsaus gymio žmonių oda atsparesnė. Taip pat pravartu atsiminti, kad būnant paplūdimyje ar prie vandens telkinių dalis saulės spindulių atsispindi nuo vandens ir nuo smėlio, todėl jų kenksmingas poveikis didesnis.
Būdami saulėje apsirenkite šviesiais natūralaus pluošto drabužiais. Nuo tiesioginių saulės spindulių būtina saugoti galvą, todėl užsimaukite kepurę ar skrybėlaitę, kad šešėlis kristų ant veido, ausų ir sprando. Naudokite odos priežiūros priemones, kurios saugo odą nuo išsausėjimo, ją drėkina, ir nepamirškite odos priežiūros priemonių su apsaugos nuo saulės faktoriais.

Būtina apsauga
Ant apsauginio kremo pakuočių yra nurodytas apsaugos nuo saulės faktorius (SPF). Kuo oda šviesesnė, tuo didesnis turėtų būti saulės apsaugos faktorius. Vaikams ir kūdikiams gaminami specialūs kremai, kurių apsaugos faktorius yra pakankamai didelis. Jei nusprendėte kuo labiau apsisaugoti nuo saulės spindulių, rinkitės kremą su apsaugos faktoriumi 30. Tai maksimali apsauga. Tačiau net ir ją naudojant saulėje reikia elgtis atsargiai. Yra manoma, kad kremai gerai apsaugo nuo UVB spindulių (ant pakuotės pažymėtas SPF ir nurodo apsaugą nuo jų), tačiau silpnai gina nuo UVA spindulių. Apsauginis kremas turėtų būti tepamas pusvalandį prieš išeinant pasivaikščioti ar į paplūdimį. Pasistenkite, kad vasarą teptis juo einant į lauką taptų įpročiu. Kad ir kokios garsios firmos būtų apsauginė priemonė, ją naudokite atsargiai, nes tai gali būti alergijos priežastis. Jei oda nuo kremo parausta, peršti, jo nebenaudokite. Jei turite užsilikusio pernykščio kremo, atkreipkite dėmesį, ar jo galiojimo laikas nepasibaigė. Vertėtų žinoti, kad apsauginiai kremai yra dviejų rūšių: vandeniui atsparūs ir neatsparūs. Taigi jei ruošiatės maudytis, geriau rinktis vandeniui atsparų.

Jei oda nusvilo
Net ir saugantis gali atsitikti taip, kad oda per daug nudegė, todėl paraudo, pradėjo perštėti. Atminkite, kad odos nudegimas yra uždegimas, o jį malšinti reikia riebiu drėkinamuoju kremu. Pagelbės ir liaudiškos priemonės - pavyzdžiui, rūgpienis, kuris palaiko rūgščią odos terpę, ar vonia su aliejumi. Prausdamiesi stenkitės išsiversti be muilo. Jei oda nudegė taip, kad atsirado pūslių, pasitarkite su gydytoju: odą gali tekti gydyti antibiotikais ar net hormoniniu tepalu.

Į viršų