Darbščiosios bitutės jau 23 milijonus metų dūzgia nuo žiedo prie žiedo, o dabartinio žmogaus pėdsakai Žemėje ne senesni kaip 6 milijonai metų. Kaip pavaizduota olose išlikusiuose piešiniuose, žmogui kažkada nusišypsojo laimė – jis aptiko į medžių dreves ir kokius plyšius bičių suneštą medų. Babiloniečiai ir Egipto gyventojai medumi gydė žaizdas ir atsiskaitydavo už prekes. Senovės Graikijos gydytojai Hipokratas – 460 m. prieš Kristų - 377 m. prieš Kristų medumi sėkmingai gydė net smarkiai karščiuojančius ligonius. Jie tikėjo, kad medus pailgina gyvenimą, teikia žmogui žvalumo ir sveikatos. Šių laikų specialistai žino, kaip veikia ne tik medus, bet ir kiti bičių produktai: žiedadulkės, bičių pienelis, duonelė, pikis – propolis, nuodai ir vaškas.

Medus – dieviškas gamtos vaistas

Bičių produktai –  nuostabiausia gamtos dovana. Bičių medus – unikalus gamtos sukurtas produktas. Dažnai sakoma, kad bitės yra geriausios farmacininkės.

Meduje yra net 80 proc. cukraus. Didžioji jo dalis - fruktozė ir vynuogių cukrus. Be to, meduje yra ir kitų vertingų medžiagų, iš jų labai svarbūs fermentai ir tokie mineralai kaip kelis, natris, magnis, geležis, manganas, varis, cinkas. Be jų, meduje yra vitaminų, amino rūgščių, hormonų, aromatinių medžiagų ir fitoncidų, kurie neleidžia daugintis bakterijoms, jas naikina. Be to, medus kur kas skanesnis už bet kuriuos vaistus ir puikiai padeda, kai skauda gerklę, gerti su pienu, o dar geriau – su arbata. Tačiau visuomet būtina prisiminti vieną svarbų dalyką:  šios gerosios medaus savybės išlieka tik tuo atveju, jeigu jis neperkaitinamas. Taigi arbata arba pienas neturi būti per karšti, nes jau 40 laipsnių temperatūroje medus netenka savo gydomųjų savybių.

Medumi nuo seno buvo gydomos ne tik gerklės ligos, bet ir kosulys, votys. Jau Senovės Kinijoje buvo žinoma, kad medus teigiamai veikia žmogaus organizmą, slopina skausmą, malšina troškulį, pratęsia aktyvų žmogaus gyvenimą.

Pavargus po sunkios darbo dienos, sužvarbus nuo šiauraus žiemos vėjo, paniurus nuo pilkos kasdienybės susigrąžinti jėgas, sušilti ir pralinksmėti greičiausiai padeda puodelis šiltos arbatos su kvapniu medumi. Medus – labai vertingas maisto produktas, kuriame yra kone visų vitaminų ir mineralinių medžiagų. Dėl savo unikalios sudėties, jis pelnytai laikomas sveikatos ir grožio eliksyru. Medus yra naudingas šaltuoju metų periodu, kai gresia peršalimo ligos ir sezoninė depresija, kai pasidaro jautresnė ir pradeda glebti bei raukšlėtis oda, o plaukai praranda savo natūralų žvilgesį ar ima slinkti.

Siekiant iš medaus gauti kuo daugiau naudos savo organizmui, geriausia jį čiulpti padėjus po liežuviu. Taip vartojamas jis kaip mat susimaišo su seilėmis ir greitai prisotina kraują gyvybiškai svarbių medžiagų, kurias šis išnešioja po visą organizmą. Saldinti medumi karštą arbatą, o tuo labiau specialiai pakaitinti medų prieš vartojimą, nepatartina, nes tuomet jis praranda daug naudingų savybių. Vartojamo medaus temperatūra turėtų neviršyti 40 laipsnių.

Medus neretai sukelia alergines reakcijas. Todėl nežinant, ar organizmas neįsijautrinęs medui, šį produktą pradėti vartoti reikia labai atsargiai, nedideliais kiekiais. Jeigu medus dirgina odą, geriausia vartoti specialiai pagamintą kosmetiką su medumi, kuri laikoma hipoalergine.

Medaus vonios. Medus palankiai veikia viso kūno odą. 1 valgomąjį šaukštą medaus sumaišome su 100-150 g grietinėlės, supilame į vonią su šiltu vandeniu ir pagulime joje 15-20 minučių. Reguliariai darant tokias vonias oda sustangrėja ir sustiprėja, joje rečiau išryškėja kraujagyslės.

Medaus tirpalas. 1 valgomąjį  šaukštą medaus ištirpiname 500 ml šilto virinto vandens ir šiuo tirpalu vakare nuplaunamas veidas. Po to jis nuskalaujamas grynu vėsiu vandeniu. Medaus tirpalas tonizuoja ir stangrina veido odą, gerina jos išvaizdą, šalina nuovargio žymes.

Medaus kaukė. 1 arbatinį  šaukštelį medaus ištriname su dviem kiaušinių tryniais, šia mase aptepama veidą bei kaklą ir palaukiame 10 minučių. Po to kaukė nuplaunama šiltu vandeniu. Ši kaukė minkština ir lygina odą, šalina raukšles.

Kaukė  plaukams

Medus gerina odos kraujo mikrocirkuliaciją  ir kartu stiprina plaukų šaknis. Slenkant plaukams sumaišoma po lygiai medaus ir svogūnų arba česnakų sulčių  bei įtrinama galvos oda. Po 30-40 minučių plaukus išplauname. Vengiant nemalonaus česnakų arba svogūnų kvapo, įtrynimui galima naudoti medaus ir ąžuolo žievės nuovirą.

Vartojamas ir bičių  vaškas

Kosmetikoje plačiai vartojamas ne tik medus, bet ir bičių vaškas. Jis laikomas pačiu ekologiškiausiu ir naudingiausiu emulgatoriumi dekoratyvinei kosmetikai. Lūpų dažai su bičių vašku yra gana patvarūs ir saugo ploną, jautrią lūpų odelę. Šampūnai ir kitos priemonės su bičių vašku suteikia plaukams ir blakstienoms grožio bei stiprumo.

Atsargumas nedaro gėdos

Suvalgius medaus būtina gerai išskalauti burną, nes šis produktas, kaip ir kiti saldumynai, skatina dantų ėduonies atsiradimą, nes jis prilimpa prie dantų emalės. Kai kurių specialistų teigimu, medaus šiuo atžvilgiu yra dar pavojingesnis už kitus saldumynus.

Jeigu organizmas įsijautrinęs medui, tai net nedidelis jo kiekis gali sukelti rimtą alerginę reakciją.

Tačiau dažniausiai medus naudingas mūsų organizmui, vienas šaukštelis medaus gali suteikti kūnui ir sielai stiprybės ir grožio.

Parengė Liudvikas RULINSKAS

Į viršų