Nuo spalio 1 d. pacientai vaistinių monitorių ekranuose galės susipažinti ne tik su kompensuojamųjų, bet ir su nekompensuojamųjų vaistų kainomis bei pasirinkti preparatą pagal priimtiną kainą.

Pasak Sveikatos apsaugos ministerijos kanclerio Rimanto Remeikos, pirmą kartą pacientui suteikta galimybė rinktis.

"Dabar, pasitaręs su gydytoju ir vaistininku, pacientas pagal bendrinį pavadinimą vaistą galės išsirinkti už jam priimtiniausią kainą. Ši tvarka labiausiai palies tuos, kam brangūs vaistai iki šiol buvo neįkandama prabanga", - sakė kancleris.

Sveikatos apsaugos ministerija įdiegė elektroninę paslaugą piliečiams - Vaistų ir medicinos pagalbos priemonių kainų paiešką. Ministerija sistemą diegė siekdama suteikti pacientams informaciją apie maksimalias mažmenines vaistų kainas, kompensuojamų vaistų priemokas. Vaistų ir medicinos pagalbos priemonių kainų paieškos sistemą galima rasti Sveikos apsaugos ministerijos interneto svetainėje.

Ministerijos užsakymu buvo patobulinta Vaistų ir medicinos pagalbos priemonių kainų paieškos sistema ir dabar ja savo veiklai gali naudoti bet kuri vaistinė. 

"Vykdydami vaistų prieinamumo gerinimo ir jų kainų mažinimo priemonių planą, kurio vienas iš punktų įpareigoja vaistines pateikti pirkėjui vaizdinę informaciją apie galimą visų to paties bendrinio pavadinimo vaistų pasirinkimą, kainas ir priemokas, supratome, kad kiekvienai vaistinei nusipirkti savo sistemą būtų didelė našta. Todėl nusprendėme patobulinti ministerijos turimą Vaistų kainų paieškos sistemą, kad ji taptų lengvai įdiegiama bet kurioje vaistinėje. Sistemą vaistinės nemokamai gali parsisiųsti iš Sveikatos ministerijos interneto svetainės. Jau dabar ja naudojasi didelė dalis vaistinių, joms tereikėjo įsigyti monitorius, kuriuose rodoma informacija", - sakė R. Remeika.

Tokia tvarka, kai vaistinės monitoriuje suteikiama informacija apie to paties bendrinio pavadinimo vaistų kainas, Europos Sąjungoje įdiegta pirmą kartą.

Rugsėjį Lietuvoje viešėjęs Europos kovos su sukčiavimu ir korupcija sveikatos apsaugoje tinklo prezidentas Polas Vinkė (Paul Vincke), susipažinęs su Lietuvos vaistinėse įdiegta monitorių sistema, ketina ją rekomenduoti taikyti visose Europos Sąjungos valstybėse.
Eltos inf. 
Į viršų