Vaistų gamintojai nuolaidas už kompensuojamųjų vaistų priemokas galės taikyti ne pasirinktiems vaistinių tinklams, bet visoms be išimties šalies vaistinėms.

Pagal nuo 2010 m. gruodžio 12 d. įsigaliojusį sveikatos apsaugos ministro įsakymą vaistų gamintojai, norėdami taikyti nuolaidas pacientų priemokoms už kompensuojamuosius vaistus ar medicinos pagalbos priemones, turi apie tai deklaruoti Valstybinei ligonių kasai (VLK), nurodydami nuolaidų dydį ir taikymo trukmę. 

Gamintojui pradėjus taikyti nuolaidą, šio gamintojo vaisto kaina visoje šalies teritorijoje turi būti vienoda, t. y. nuolaida paciento priemokai už kompensuojamąjį vaistą ar medicinos pagalbos priemonę nustatytu laikotarpiu turi būti taikoma visose be išimties Lietuvos vaistinėse, ja galės pasinaudoti visi šalies gyventojai.

Šiuo metu pagal Nuolaidų tvarkos aprašą jau yra deklaruotos ir taikomos nuolaidos 404 vaistiniams preparatams. 

Papildoma nuolaida paciento priemokai už kompensuojamąjį vaistą ar medicinos pagalbos priemonę taip pat galės būti apmokama iš juridinių asmenų vykdomų socialinių paramos programų, pavyzdžiui, nuolaidų kortelės pavidalu, skirtų neįgaliesiems ir asmenims, įgijusiems teisę gauti valstybinę socialinio draudimo senatvės pensiją, lėšomis. Tiesiog tokios socialinės paramos programos vadovas turės iš anksto informuoti VLK apie ketinimą taikyti papildomą nuolaidą paciento priemokai šios programos lėšomis.

Dabartinė tvarka reglamentuoja tik kompensuojamųjų vaistų nuolaidas. Parduodant nekompensuojamuosius vaistus, vaistinės ar jų tinklai galės taikyti individualiai pasirinktas nuolaidas.

Eltos inf.
Į viršų